Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Deset savjeta za sprječavanje prehlade

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Deset savjeta za sprječavanje prehlade

Prehlada je najčešća virusna infekcija u svijetu i vodeći je uzrok posjeta ljekaru, kao i propuštenih dana iz škole i bolovanja

Prehlada je najčešća virusna infekcija u svijetu i vodeći je uzrok posjeta ljekaru, kao i propuštenih dana iz škole i bolovanja. Iako je nemoguće potpuno spriječiti širenje prehlade, ipak postoje preventivni koraci koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od zaraze:

Često perite ruke,

Izbjegavajte dodirivanje lica, posebno nosa, usta i područja oko očiju,

Ostavite cigarete,

Redovno čistite i provjetravajte prostorije u kojima boravite,

Ako se vaše dijete prehladi, operite i njegove igračke,

Za sušenje ruku nakon pranja koristite papirne peškire u kuhinji i kupatilu,

Hranite se zdravo,

Unosite dosta tečnosti,

Vježbajte,

Kontrolišite stres koliko je to moguće.

Pošto su grip i prehlada virusnog porijekla, liječenje je uglavnom usmjereno na olakšavanje tegoba koje ih prate.

Zato se pacijentima, uz odmor, preporučuje uzimanje dosta tečnosti, voća i vitamina C, kao i ljekovi za ublažavanje simptoma koje prate prehladu i grip.

Od velike važnosti je da prije prve upotrebe svakog lijeka za prehladu pročitate uputstvo i da se posavjetujete sa svojim ljekarom i farmaceutom, jer prilikom izbora ove grupe ljekova, moramo da vodimo računa o njegovom sastavu i našem zdravstvenom stanju.

Poseban oprez treba da imaju osobe koje boluju od neke hronične bolesti poput povišenog krvnog pritiska, srčanih bolesti, dijabetesa, glaukoma, bolesti štitne žlijezde i dr. Oni bi trebalo da izbjegavaju proizvode koji sadrže ljekove iz grupe simpatomimetika poput pseudoefedrina, ili da ih primjenjuju sa oprezom.

Ostavi komentar

0/300