9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izuzetno otkriće: Arheolozi u Pompeji pronašli gotovo savršeno očuvana tijela imućnog muškarca i njegovog roba

Izvor: EPA-EFE

Mozaik

Tag Gallery
Comments 0

Izuzetno otkriće: Arheolozi u Pompeji pronašli gotovo savršeno očuvana tijela imućnog muškarca i njegovog roba

Autor: Antena M

  • Viber

Gotovo savrešeno očuvani ostaci dvojice muškaraca pronađeni su u drevnom rimskom gradu Pompeji.

Tijela imućnog muškarca i njegovog roba, pronađena su tokom arheološkog ispitivanja u Pompeji u parku na periferiji grada. Vjeruje se da su umrli dok su bježali od katastrofalne erupcije vulkana Vezuv 79. godine nove ere, piše Gardijan.

Foto: EPA
Foto: EPA

Masimo Osana, direktor parka, rekao je da je ovo otkriće "zaista izuzetno", dok je ministar kulture Dario Frančeskini naglasio da je Pompeja veoma značajno arheološko mjesto.

Vjeruje se da su dvojica muškaraca izbjegla početnu fazu erupcije kada je grad prekriven lavom i vulkanskim pepelom, ali da ih je usmrtila eksplozija koja se dogodila sjutradan.

Foto: EPA
Foto: EPA

Njihovi ostaci otkriveni su na istom mjestu gdje je 2017. iskopana staja u kojoj su bili ostaci tri upregnuta konja.

Stručnjaci kažu da je mlađi muškarac, koji je vjerovatno bio star između 18 i 25 godina, imao nekoliko stisnutih pršljenova, što ih je navelo da vjeruju da je fizički radnik ili rob. Smatra se da je nosio plisiranu tuniku, vjerovatno napravljenu od vune.

Stariji muškarac, star između 30 i 40 godina, imao je jaču strukturu kostiju, posebno oko prsa, a takođe je imao i tuniku. Pronađeni su kako leže u onom što je nekada bio hodnik vile.

Zvaničnici parka rekli su da bi dalje kopanje tokom narednih mjeseci moglo da otkrije kuda su muškarci išli i da utvrde šta su radili u luksuznoj vili.

Foto: EPA
Foto: EPA

To je posljednje u nizu fascinantnih otkrića u Pompeji donijela posljednjih godina.

Tijela dvije žene i troje djece otkrivena su zbijena jedno do drugog u sobi vile u oblasti Regio V u oktobru 2018. Nedjelju dana ranije, u istom objektu je otkrila natpis koji sugeriše da se erupcija vulkana desila u oktobru a ne ne u avgustu 79. godine nove ere, kako se ranije vjerovalo.

Posmrtni ostaci muškarca, za kojeg se takođe vjerovalo da je preživio eurpciju, pronađeni su u maju 2018. Noge i trup virili su ispod velikog kamenog bloka. Arheolozi vjeruju da su ga ubili smrtonosni gasovi kasnijih faza erupcije. Kod žrtve, za koju se vjeruje da je imala oko 35 godina, pronađena je i mala vreća sa 20 srebrnih i dva bronzana novčića, što bi bilo oko 500 eura.

Četiri miliona posjetilaca godišnje
 
Posljednje iskopavanje, koje je dio projekta vrijednog milion eura, biće nastavljeno uprkos pandemiji korona virusa. Park, koji je trenutno zatvoren za turiste, godišnje u prosjeku poste četiri miliona ljudi.

Ruševine drevne Pompeje otrkivene su u 16. vijeku, a prva arheološka iskopavanja započeta su 1748. Tokom vjekova pronađeno je više od 1.500 od procijenjenih 2.000 žrtava.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR