18 °

max 19 ° / min 12 °

Ponedjeljak

18.10.

19° / 12°

Utorak

19.10.

19° / 10°

Srijeda

20.10.

19° / 11°

Četvrtak

21.10.

18° / 10°

Petak

22.10.

18° / 14°

Subota

23.10.

15° / 7°

Nedjelja

24.10.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šetnje tokom vrućih ljetnih dana nose veliki rizik po zdravlje pasa

Izvor: ILUSTRACIJA

Mozaik

Comments 0

Šetnje tokom vrućih ljetnih dana nose veliki rizik po zdravlje pasa

Izvor: klix.ba

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Šetnje na visokim temperaturama mogu značajno ugroziti zdravlje pasa, posebno pasmine ravnih lica poput buldoga, mopsa i francuskih buldoga, zbog čega se vlasnicima preporučuje dodatan oprez prilikom izvođenja pasa tokom ljeta.

Istraživanje iz programa VetCompass na Kraljevskom veterinarskom koledžu (RVC) u saradnji sa Univerzitetom Nottingham Trent iz Velike Britanije pokazuje da vježbanje po vrućem vremenu čini skoro tri četvrtine slučajeva bolesti povezanih s vrućinom (74 posto) kod pasa.

Više od svakog desetog slučaja (13 posto) aktivira vruće vrijeme, a pet posto rezultat je zatvaranja pasa u automobilu po visokim temperaturama.

Bolesti povezane s vrućinom javljaju se kada pas više ne može održavati sigurnu tjelesnu temperaturu, što može dovesti do oštećenja tkiva i organa, a u nekim slučajevima i smrti.

Bolest može zahvatiti bilo koju vrstu psa, ali određene pasmine i vrste pasa nose povećan rizik. Preko trećine vlasnika pasa ravnih lica izvijestilo je da je regulacija topline problem za njihovog ljubimca.

Istraživanje naglašava potrebu da svi vlasnici pasa, posebno oni sa psima ravnog lica, dobro razmisle o tome kako sigurno izvoditi svoje pse u šetnju tijekom toplijih mjeseci.

Dr. Dan O’Neill, predsjedavajući radne grupe koja je vršila istraživanje je rekao: "Vlasnici su godinama upozoravani na opasnosti ostavljanja pasa u automobilima, posebno po vrućem vremenu, ali najnovije istraživanje VetCompass-a na RVC-u pokazuje da nije samo jarko sunce i zadržavanje u vozilu koje može uzrokovati bolesti povezane s vrućinom".

"Činjenice kao što su prekomjerni napor i vlaga takođe igraju vrlo značajnu ulogu, nije potrebna velika količina vježbanja da biste imali potencijalno opasne posljedice kada je vruće ili vlažno vrijeme", dodao je.

Takođe, u okviru istraživanja su prikupljene informacije i savjeti o tome kako održavati pse hladnima i kako uočiti i riješiti rane znakove pregrijavanja ukoliko se to dogodi.

Šta učiniti ako dođe do pregrijavanja

Ako sumnjate da vaš pas pati od bolesti povezane s vrućinom, uvijek potražite veterinarski savjet što je prije moguće.
Rani znakovi toplotnog udara uključuju dahtanje, otežano disanje, umor, sporo kretanje u šetnji, manje želje za igranjem, slinjenje i povraćanje.

Čim primijetite ove znakove, umirite psa, unesite ga na hladno mjesto, dajte mu vode i odmah potražite savjet veterinara. Jaki toplotni udar može prouzrokovati više napada, potpuni gubitak svijesti, gubitak koordinacije, zbunjenost i povraćanje te proljev s krvlju. Ako se ne liječi, može se pokazati fatalnim.

Važno je osigurati da vaši psi nemaju prekomjernu tjelesnu težinu jer pretilost povećava rizik od oboljenja povezanih s vrućinom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR