13 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za kilažu je ključno da znamo koliko se dugo koja hrana vari

Mozaik

Comments 0

Za kilažu je ključno da znamo koliko se dugo koja hrana vari

Izvor: zadovoljna.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Da li ste znali da je uticaj varenja hrane na gubitak kilaže ključna stavka na koju često zaboravljamo? Stoga je važno znati koliko se određene namirnice vare, posebno ukoliko želite da smršate ili da održite kilažu koju imate. Imajte ipak u vidu da precizno vrijeme varenja zavisi od metabolizma, godina, pa čak i pola.

Ako na meniju imate više namirnica koje se brzo vare, primijetićete da količinski jedete mnogo više nego što bi trebalo jer poslijee ovakvih obroka vrlo brzo ponovo osjetite glad. Ova vrsta hrane vam brzo da priliv energije, to jest glukoze. Iako to zvuči dobro, ukoliko vam je telo puno glukoze i ne koristi je, ostatak se pretvara u masnoću. Ukoliko jedete samo takve namirnice vaš digestivni sistem će raditi maksimalno sve vrijeme, što je za organizam prilično teško.
 
Stručnjaci savjetuju da ne kombinujete brzo svarljivu i sporo svarljivu hranu u jednom obroku, kao i da izbjegnete konzumiranje namirnica koje se brzo vare poslije sporih.

Najbolji tajming za miješanje ove dvije grupe namirnica je ručak, kada vam je sistem organa za varenje najaktivniji. Obroci za doručak i večeru bi trebalo da budu jednostavniji, sa namirnicama koje se brzo vare. Tako ćete dobiti snagu odmah poslije doručka, a uveče će vam se stomak odmoriti.

Koliko se dugo šta vari

Voda se vari momentalno. Voćni sok ili sok od povrća od 15 do 20 minuta, sirovo povrće od 30 do 40 minuta, kuvano povrće oko 40 minuta, riba od 45 do 60 minuta, salata s uljem 60 minuta, krompir od 1,5 do dva sata, žitarice (heljda, pirinač,…) dva sata, mliječni proizvodi dva sata, orašasti plodovi tri sata, piletina od 1,5 do dva sata, junetina tri sata, jagnjetina četiri sata, svinjetina pet sati.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR