15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sto stručnjaka pozvalo SZO da promijeni neprijateljski stav o smanjenju štetnosti od duvana

Mozaik

Comments 0

Sto stručnjaka pozvalo SZO da promijeni neprijateljski stav o smanjenju štetnosti od duvana

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Stotinu nezavisnih stručnjaka iz naučne oblasti o nikotinu pozvalo je 182 zemlje potpisnice Okvirne konvencije za kontrolu duvana da zauzmu pozitivniji stav o smanjenju štete od duvana.

Kako se navodi u pismu koje je poslato delegatima Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana (FCTC), trenutak je da globalna politika u oblasti duvana iskoristi cjelokupan potencijal smanjenja štetnosti duvana.

„Nadamo se da će se zajednice koje se bave naukom o javnom zdravlju, politikom i praksom što brže i sveobuhvatnije okupiti oko zajedničke svrhe da se ispune ciljevi održivog razvoja i smanji globalno opterećenje bolestima i preranim mortalitetom povezanim sa duvanom“, ističe se.

U pismu koje je poslato uoči devete konferencije potpisnica Okvirne konvencije za kontrolu duvana (COP-9) koja se održava od 8. do 13. novembra, navedeno je sedam relevatnih smjernicama i šest preporuka.

Između ostalog, u pismu se navodi da smanjenje štetnosti od duvana predstavlja značajne mogućnosti za javno zdravlje te da je važno iskoristiti mogućnosti proizvoda sa smanjenim rizikom. Navode i da postoje značajne regulatorne procjene i iskustva koja podržavaju duvanske proizvode na bazi zagrijavanja.

Kao izazov navode to što se SZO i dalje zalaže za zabranu niskorizičnih alternativa pušenju i podržava one zemlje koje zabranjuju ove proizvode.

"Pozivamo potpisnice Okvirne konvencije za kontrolu duvana da podstaknu SZO da podrži i promoviše inkluziju smanjenja štetnosti od duvana u Okvirnu konvenciju za kontrolu duvana. Tokom posljednje decenije, inovacije na tržištu duvana i nikotina značile su da je sada na raspolaganju mnogo nikotinskih proizvoda koji ne uključuju sagorijevanje duvana i udisanje duvanskog dima. S druge strane, cigarete i drugi duvanski proizvodi koji emituju duvanski dim odgovorni su za veliki broj smrtnih slučajeva izazvanih upotrebom duvana. Bezdimni nikotinski proizvodi nude put nade za smanjenje štetnosti nastalih pušenjem. Postoje ubjedljivi dokazi da su proizvodi bez dima mnogo manje štetni od cigareta i da mogu služiti prestanku pušenja kako za pojedince tako i na nivou populacije", navodi se u pismu.

Kako nezavisni stručnjaci dalje apostrofiraju, svjesni su da postoji neizvjesnost u pogledu koristi i rizika povezanih sa razvojem tržišta nesagorijevajućih duvanskih proizvoda na duži rok.

"Ipak, moramo da uzmemo u obzir i značajne dokaze koje imamo i ne dozvolimo pretjeranu opreznost ili dugotrajnu neizvjesnost i tako uskratimo pušačima obećavajuće mogućnosti za prestanak korišćenja proizvoda koji sagorijevaju duvan i za koje sa sigurnošću znamo da mogu biti uzrok bolesti", navodi se u pismu.

Preporučuju da potpisnice stranke Okvirne konvencije za kontrolu duvana zauzmu asertivniji pristup zalaganju SZO o bezdimnim alternativama pušenju.

"Potrebno je insistirati na tome da svaka analiza politike SZO prati odgovarajuću procjenu koristi za pušače ili buduće pušače, uključujući adolescente, kao i procjenu o rizicima za korisnike i one koji ne koriste ove proizvod“, zaključuje se u pismu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR