11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ovo je prvi veganski instrument: 10 000 eura za drvo kruške i divlje bobice

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Ovo je prvi veganski instrument: 10 000 eura za drvo kruške i divlje bobice

Izvor: CNN

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Graditelj violina iz Irske Porig O'Duli (Padraig O'Dubhlaoidh) napravio je prvu vegansku violinu u svojoj radionici tokom perioda izolacije zbog pandemije koronavirusa.

Graditelj violina koristio je drvo kruške "kuvano" na pari, bobice i izvorsku vodu kako bi dobio instrument od materijala koji nemaju životinjsko porijeklo. Ovo je prvi instrument u svijetu registrovan pod zaštitnim znakom Vegan Society.

Za gradnju violone, čija je cijena 8.000 funti, majstor je koristio i prirodne zamjene za lijepak koji se obično proizvodi na bazi životinja. Upravo je izvorska voda korišćena za pravljenje lijepka, dok su divlje bobice poslužile za pravljenje farbe kojom su obojeni drveni djelovi instrumenta.

Tokom istorije za pravljenje violina korišćeni su konjska dlaka, kopita, rogovi i kosti.

"Ovo će biti muzika za uši za brojne violiniste koji su čeznuli za jednim ovakvim instrumentom visokog kvaliteta koji ne sadrži životinjske proizvode", istakli su iz Veganskog društva.

Zanatlija, koji pravi violine već 40 godina, u izjavi za BBC kaže da je imao porudžbinu za veganski instrument još prije nekoliko godina, što je za njega bila intrigantna molba.

"Pomislio sam koliko ima vegana, potencijalnih muzičara kojima etika ne dozvoljava da sviraju violinu. Mora da je grozno. A svijet se menja, posebno zbog mlađih generacija koje dolaze i koje prave velike promjene. I zbog toga sam veoma ponosan", kazao je graditelj violina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR