15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Biljka kineski dolar – Energija bogatstva i blagostanja

Izvor: Wikipedia

Mozaik

Comments 0

Biljka kineski dolar – Energija bogatstva i blagostanja

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Biljka kineski dolar (Pilea peperomioides) je biljka koja privlači energiju bogatstva i blagostanja. Ova izdržljiva biljčica naziva se i biljka misionara, jer ju je četrdesetih godina prošlog vijeka norveški misionar Agnar Espegren iz Kine donio u Norvešku, a uskoro se proširila i u druge skandinavske zemlje te Evropu. Njeno latinsko ime Pilea dolazi od grčke riječi pilos, što označava predmet napravljen od filca.

Biljka kineski dolar po nekim istočnjačkim vjerovanjima jedan od najpoznatijih iscjelitelja negativne energije u domu i to je uglavnom bujna, zelena biljka koja donosi ne samo pozitivne vibracije za dobro raspoloženje ukućana, već i bogatstvo.

Upravo se za Kineski dolar vjeruje da naročito privlači energiju bogatstva i blagostanja te da će ukućanima donijeti više novca. Zato se ovakve biljke u nekim azijskim zemljama čak prenose kao najvrijedniji i najdragocjeniji pokloni iz generacije u generaciju.

Kako se održava i njeguje kineski dolar

Prirodna klima Pilee je vječito proleće. Od prirode raste na sjenovitim mjestima, ali odlično podnosi i svijetla mesta, zaštićena od direktnog sunca. To je zimzelena zeljasta vrsta koja raste u visinu od 0.1-0.5 metara i ima žbunasti habitus. Listovi su okrugli i čine rozetu. Pilea je višegodišnja zimzelena perena, okarakterisana kao sukulenta.

Da bi vam Pilea uspjela i bila “kao na slici”, potrebno je da joj obezbedite dosta svetla, ali nikako direktnog, da joj listovi ne bi bili “sprženi”. Jednom nedjeljno je rotirajte kako bi svaki dio biljke dobio istu količinu svjetlosti i tako ćete joj omogućiti podjednak rast. Iako je sobna biljka, Pileu po lijepom vremenu možete držati napolju.

Zimi je morate unijeti u zatvoren prostor, jer temperature ispod 10°C neće preživjeti. Ona voli humusna zemljišta, vlagu, česta zalivanja za vrijeme ljetnjih mjeseci, ali i dobro drenirana zemljišta, mada se pokazalo da uspijeva i kod onih, manje brižnih i nedisciplinovanih uzgajivača. Zato je najpogodnije da osluškujete vašu biljku i tako doznate koja količina vlage joj je potrebna.

Razmnožavanje pilee je veoma jednostavno i vrši kao i kod većine zimzelenih biljaka. Mladi izdanci se sasvim lako posade u drugu saksiju sa vlažnom zemljom.

Ukoliko već imate ovu biljku, možete probati sami da je razmnožavate i poklanjate svojim prijateljima! Zašto da ne? Na taj način zapravo im poklanjate biljku koja će očistiti njihov dom od negativne energije i stresa, a pritom im donijeti i mnogobrojne dobrobiti.

Da sumiramo – Biljka kineski dolar ne zahtijeva previše vašeg vremena i pažnje, pa je tako lako mogu gajiti i amateri u cvjećarstvu i baštovanstvu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR