11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Italijanka u 73. godini pješači od Venecije do Pekinga

Izvor: screenshot/youtube

Mozaik

Tag Video
Comments 0

Italijanka u 73. godini pješači od Venecije do Pekinga

Izvor: belami.rs

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Italijanka Vijena Kamarota u 73. godini krenula je na 22.000 kilometara dugo pješačenje od Venecije do Pekinga, uz želju da ženama njenih godina poruči da su svi snovi ostvarivi ako se snažno žele, a nosi i poruku mira. Ona je sinoć stigla u Niš, a predstavnici gradske vlasti organizovali su joj dobrodošlicu.

Hoda putevima Marka Pola kroz 15 država i sa rancem od trideset kilograma prelazi od 20 do 30 kilometara dnevno, baš kao što su, priča ona, to nekad radili i rimski vojnici pod punom opremom.

Mnogi njen poduhvat smatraju nevjerovatnim, ali porodica – djeca i unuci od kuće daju punu podršku. Aktivno planinari, član je Gorske službe spasavanja i šampionka u kajaku.

“Živim na jugu Italije, u dijelu koji je prelijep nacionalni park. Iako je situacija takva da na jugu nismo tako bogati kao na sjeveru, dobri smo domaćini, volimo da se družimo i susrijećemo razne ljude”, kaže Kamarota.

“Moja najvažnija poruka je poruka svim ženama, posebno ženama u mojim godinama da, ukoliko se zaista odluče, mogu da ostvare sve svoje snove i sve svoje želje”, kaže Kamarota.

“Smatram da su Italijani malo zaboravili Marka Pola. Zato sam ja odlučila, uzimajući u obzir kompletnu svjetsku situaciju, da krenem njegovim putevim da bih podsjetila, ne samo Italijane, nego i ostatak svijeta na međunarodnu saradnju”, govori vitalna 73-godišnjakinja.

Tokom putovanja, koje je privuklo veliku pažnju italijanskih i svjetskih medija, proglašena je ambasadorom mira, istorije i kulture.

“Iz istorije možemo jako mnogo da naučimo ako obratimo pažnju na događaje iz prošlosti. Kultura je ono što je najvažnije u odnosima među ljudima i savršeno je svejedno kome stisnete iskreno, prijateljski ruku, bez obzira na pol, rasu, godine. Svi smo mi ljudi”, naglašava Kamarota.

U Nišu je vidjela spomenik Konstantinu Velikom, a odatle će rimskim putevima nastaviti do Bele Palanke, zatim do Pirota i Dimitrovgrada, pa dalje ka cilju kroz Bugarsku.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR