11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kultura pripreme ukrajinskog boršča na listi nematerijalne svjetske baštine

Izvor: screenshot/youtube

Mozaik

Comments 0

Kultura pripreme ukrajinskog boršča na listi nematerijalne svjetske baštine

Izvor: N1

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Kultura pripreme ukrajinskog boršča upisana je na listu nematerijalne svjetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), saopštila je organizacija.

Unesko je ocijenio da sukob u Ukrajini ugrožava održivost kulture pripreme boršča, koji je „verzija boršča koji se konzumira u nekoliko zemalja regiona i koji je sastavni dio ukrajinskog porodičnog i društvenog života“.

„Boršč sam po sebi nije u opasnosti, ali je nasljeđe povezano sa borščom u neposrednoj opasnosti jer je sposobnost stanovništva da prenosi svoje nematerijalno kulturno nasljeđe ozbiljno narušena zbog oružanog sukoba, posebno zbog prisilnog raseljavanja zajednica“, obrazložio je izvjestilac komisije za procjenu ukrajinskog predloga.

"Pobjeda je naša u ratu oko boršča“, naveo je na Telegramu ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko.

Ukrajina će „pobijediti i u ratu s borščom i u ovom ratu“ protiv Rusije, napisao je ministar. Ukrajina će recept za ovu gustu supu ili čorbu uglavnom od cvekle podeliti sa svim civilizovanim zemljama, „pa čak i sa necivilizovanim, da bi (za jelo) imali nešto lagano, ukusno i ukrajinsko“, dodao je ministar.

U nematerijlano kulturno nasljeđe Ukrajine ubrajaju se i umjetnička forma krimsko-tatarske zajednice – ornek, slikarski stil porijeklom iz sela Petrivka, kozačke pjesme oblasti Dnjepropetrovsk i tradicija oslikavanja keramike u oblasti Kosiv.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR