15 °

max 23 ° / min 15 °

Nedjelja

24.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

25.09.

23° / 16°

Utorak

26.09.

28° / 17°

Srijeda

27.09.

27° / 17°

Četvrtak

28.09.

27° / 16°

Petak

29.09.

27° / 16°

Subota

30.09.

28° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ako se dobro najedete za doručak, da li ćete lakše izgubiti kilograme?

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Ako se dobro najedete za doručak, da li ćete lakše izgubiti kilograme?

Izvor: RTS, THECONVERSATION.COM

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Doručak pojedi sam, ručak podijeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju – jedan je od savjeta o ishrani koji je već postao narodna izreka. Naučnici su provjerili da li obilan doručak stvarno može da pomogne da brži izgubimo kilograme.

Neki od najpopularnijih savjeta o ishrani posljednjih godina su uglavnom usmjereni na vremensko raspoređivanje obroka, uz tvrdnju da to pravi veliku razliku u broju kilograma koje ćemo izgubiti. Dugo se govorilo da ako želite da smršate, najbolje je da jedete obilan obrok na početku dana, a sve kasnije obroke smanjite.

Kobasice i kajgana ili pahuljice, pitanje je sad

Logika iza ove teorije je razumljiva, posebno imajući u vidu da skoro svaka ćelija u tijelu prati isti ciklus od 24 sata kao i mi. Cirkadijalni satovi se nalaze u cijelom tijelu i regulišu dnevne ritmove većine naših bioloških funkcija, uključujući metabolizam.
Zbog ovih metaboličkih ritmova, pojedini naučnici su ustvrdili da način na koji sagorijevamo obroke varira u različito doba dana. Ovo polje istraživanja naziva se hrono ishrana i smatra se da ima veliki potencijal da doprinese poboljšanju zdravlja ljudi.

Obilan doručak i metabolizam

Dvije studije iz 2013. tvrdile su da konzumiranje više kalorija na početku dana i manje kalorija uveče pomaže da se izgubi na težini. Ipak, velika nova studija je otkrila da iako relativna veličina doručka i večere utiče na osjećaj sitosti i apetit, ona nema uticaj na metabolizam i gubitak težine.

Kako bi istražili vezu između veličine doručka i večere i njihovog uticaja na glad, tim istraživača sa univerziteta u Aberdinu i Sariju sproveo je kontrolisanu studiju na zdravim, ali gojaznim ljudima.

Autori studije nisu naveli šta su ispitanici doručkovali

Učesnici su na po četiri nedjelje stavljeni na dvije vrste dijete – obilan doručak i skromna večera i obrnuto. Ručak je za obje grupe bio isti.

Istraživači su imali preciznu evidenciju svih obroka i tačno su znali koliko kalorija unose učesnici studije. Mjerili su im metabolizam, uključujući i praćenje količine kalorija koje su sagorjeli.

Svi učesnici studije su se pridržavali oba uslova ishrane kako bi se efekat obroka mogao uporediti kod istih ljudi.
Istraživači su pošli od pretpostavke da će obilan doručak povećati sagorijevanje kalorija i gubitak težine. Umjesto toga, rezultati eksperimenta nisu otkrili nikakve razlike u tjelesnoj težini ili bilo kakvim biološkim pokazateljima potrošnje energije između dva različita obrasca uzimanja obroka.

Mjere potrošnje energije uključivale su bazalni metabolizam (koliko kalorija vaše tijelo koristi u mirovanju), fizičku aktivnost i upotrebu određenog hemijskog oblika vode koji omogućava procjenu ukupne dnevne potrošnje energije.

Takođe, nije uočena razlika u dnevnim nivoima glukoze u krvi, insulina ili lipida. Ovo je važno jer su promjene ovih faktora u krvi povezane sa metaboličkim zdravljem.

Ako obilno doručkujemo, bićemo manje gladni tokom dana

Istraživanje upućuje na zaključak da način na koji naša tijela obrađuju kalorije ujutru u odnosu na veče ne utiče na gubitak težine na način na koji je objavljeno u drugim studijama.

Jedina razlika koja je uočena je bila promjena u tome kako su učesnici samoprocjenjivali svoj osećaj gladi i slične faktore, kao što je količina hrane koju su željeli da pojedu.

Tokom dana, ljudi koji su jeli obilan doručak prijavljivali su manji osjećaj gladi. Ovaj efekat može biti koristan za ljude koji žele da izgube na težini, jer im pomaže da bolje kontrolišu glad i jedu manje.

Oni koji su obilno doručkovali bili su manje gladni tokom dana

Kao i sa svim istraživanjima, postojala su neka ograničenja za ovu studiju. Učesnici su samo četiri nedjelje praktikovali određeni obrazac obroka, a prethodna istraživanja su pokazala da se najveće razlike javljaju tek nakon ovog perioda.
Međutim, najnovije istraživanje pokazuje da doba dana kada jedete svoj najveći obrok nije toliko važno za gubitak težine, kao što se ranije mislilo.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR