9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tadžikistankama zabranjen hidžab: Štikle su dopuštene, crni šalovi zabranjeni i na sahranima

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Tadžikistankama zabranjen hidžab: Štikle su dopuštene, crni šalovi zabranjeni i na sahranima

Izvor: B92

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Na sahranama u Tadžikistanu nije dopuštena crna odjeća - ženama se preporučuje da nose plavu odjeću sa bijelim šalom preko glave. I time pravila ne prestaju jer vodič određuje pravila odijevanja i za rad, za nacionalne praznike, vjenčanja i privatne zabave, za odlazak na ručak, u pozorište i na koncerte, druženje vikendom pa čak i za šetnju parkom.

U kampanji "Mi se oblačimo u tadžikistanskom stilu" koja traje do 30. maja, vlasti Tadžikistana u Dušanbeu izdale su brošuru sa novim smjernicama za odijevanje žene, podstičući ih da poštuju tradicionalnu tadžikistansku nošnju i suzdrže se od neželjenog uticaja zapadne mode i konzervativnih muslimanskih tradicija.

Vlasti te devetomilionske muslimanske zemlje, čija je teritorija 93 posto planinska, savjetuju ženama da ne nose crnu odjeću pod uticajem konzervativne tradicije islama, uključujući hidžab, izvijestilo je tadžikistansko ministarstvo kulture. Žene takođe ne bi trebalo da hodaju"polugole u odjeći evropskog stila" i nositi sintetičku odjeću.

Ne preporučuju se uske pantalone, topići, mini suknje i tanka odjeća. Žene takođe ne bi trebalo da nosi gumene papuče u javnosti. Preporučuje se da porub na suknji treba da bude 15-20 centimetara ispod koljena, ali i najviše 20 centimetara iznad zgloba.

Rukavi ne smiju da budu kraći od 10 centimetara, a kragna ne smije da bude dublja od 15 centimetara naprijed i pet centimetara pozadi. Baletanke takođe nisu prihvatljive, uključujući i jeftine i popularne udobne mokasine poznate kao cipele irinka.

Štikle su dopuštene, šareni šal ili marama su opcije, ali "moraju biti vezani na glavi u nacionalnom tadžikistanskom stilu" i ne bi trebalo da pokrivaju lice i vrat.

Crni šalovi na glavi potpuno su zabranjeni, čak i na sahranama. Naime, na sahranama nije dopuštena crna odjeća - ženama se preporučuje da nose plavu odjeću s bijelim šalom preko glave. I time pravila ne prestaju jer vodič određuje pravila odijevanja i za rad, za nacionalne praznike, vjenčanja i privatne zabave, za odlazak na ručak, u pozorište i na koncerte, druženje vikendom pa čak i za šetnju parkom.

Mnoge civilne i ženske grupe u Tadžikistanu bile su zabrinute da bi se islamske fundamentalističke ideje mogle proširiti iz susjednog Afganistana. Novi vodič s 11 poglavlja i 367 stranica namijenjen je samo ženama, počevši od devojčica od sedam godina, ali su zvaničnici jasno dali do znanja da pripremaju sličan vodič i za muškarce.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR