9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sedam probiotičkih namirnica koje pozitivno utiču na vašu probavu

Izvor: Pixabay

Mozaik

Tag Gallery
Comments 0

Sedam probiotičkih namirnica koje pozitivno utiču na vašu probavu

Izvor: tportal.hr

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Problemi sa sistemom za varenje su neki od najčešćih zdravstvenih problema sa kojima se suočavamo. Simptomi mogu varirati od jednostavnih stomačnih problema do žgaravice, zatvora ili čak dijareje.

Istraživanja su pokazala da uključivanje biljne prebiotičke hrane u vašu svakodnevnu ishranu može značajno poboljšati zdravlje vašeg varenja.

Većina nas je čula za probiotike, korisne bakterije koje su izuzetno korisne za funkcionisanje našeg tijela. Ali da biste izvukli najveću korist od njih, potrebno je konzumirati i prebiotike. To su supstance koje podstiču rast i razvoj probiotika. Prebiotička hrana na biljnoj bazi bogata je vlaknima i stoga je pogodna za promovisanje zdravijeg varenja i pomaže vam da izbjegnete uobičajene gastrointestinalne probleme.

Ako želite da poboljšate svoje probavno zdravlje, razmislite o dodavanju većih količina prebiotičkih namirnica u vašu ishranu.

Šargarepa

Šargarepa je dobar izvor vlakana, a samo jedna sirova šargarepa srednje veličine obezbeđuje nam oko 2 grama vlakana. Kuvana šargarepa daje još više vlakana, oko 5 grama po porciji. Šargarepa ima izuzetno malo masti i proteina. Sadrže oko 10% ugljenih hidrata i sastoje se od skroba, vlakana i jednostavnih šećera. Pošto žvakanje cijele šargarepe svakog dana može biti veliki izazov, razmislite o uključivanju sirove ili kuvane šargarepe u svoj obrok radi dodavanja vlakana, ukusa, boje i hrskavosti.

Brokoli

Brokoli je hrana bogata hranljivim materijama i antioksidansima koji podržavaju mnoge aspekte ljudskog zdravlja, uključujući varenje. Dijetalna vlakna sadržana u brokoliju pomažu u sprječavanju zatvora, održavanju zdravog digestivnog trakta i smanjenju rizika od raka debelog crijeva. Brokoli se može pripremiti na više načina, uključujući kuhanje na pari ili pečenje. Može se čak uključiti u salate ili umočiti u razne sosove i prelive.

Zeleno lisnato povrće

Spanać, zelena salata i kelj su dobra hrana za vaš probavni sistem. Sastoje se od oko 4 grama do 5 grama vlakana po porciji. Istraživanja pokazuju da zeleno lisnato povrće takođe sadrži određene šećere koji pomažu u promociji rasta korisnih bakterija koje promovišu zdravije varenje i sprječavaju uobičajene gastrointestinalne komplikacije. Dodavanjem ovih namirnica u svoju ishranu, poboljšaćete svoj sistem za varenje, unijeti više prirodnih proteina u svoje tijelo i dobiti više vlakana.

Luk i bijeli luk

Ovo povrće bi trebalo da bude osnovna namirnica u vašim svakodnevnim obrocima ako želite da poboljšate zdravlje varenja. Ovo moćno povrće bogato antioksidansima je izvor prebiotika, što znači da pomaže u hranjenju korisnih bakterija (probiotika) koje su neophodne za pravilno varenje. Uglavnom ih možete koristiti kao začin prilikom kuvanja kako biste jelima dali jaku aromu i ukus
Uvijek je dobra ideja staviti kesicu zelenog graška u zamrzivač. Tako je praktičan u supama, sosovima, krompir salati, jelima od testenina i još mnogo toga. Šolja graška daje impresivnih 7,2 grama vlakana. Pomaže u snižavanju nivoa holesterola i čini da se osećate punije.

Kupus

Ne samo da vam kupus obezbjeđuje vlakna, već takođe hrani vaše telo vitaminom K i vitaminom C. Štaviše, kupus ima hranljive materije koje održavaju sluzokožu vašeg želuca i crijeva jakima. Iako vam kuvanje daje razne hranljive materije, posebno sirovi kupus će vam pružiti najbolju hranljivu vrijednost po porciji. Isijecite ga na veoma tanke kriške i ostavite oko 10 minuta da izrazi svoje najsloženije arome, a zatim ga dodajte u salate ili sendviče.

Karfiol

Karfiol je prilično bogat vlaknima. U jednoj šolji karfiola ima oko 3 grama vlakana. Odličnog je ukusa i na pari i u pečenju. Može vam pomoći da spriječite digestivna stanja kao što su zatvor, divertikulitis i inflamatorna bolest crijeva..

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR