8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jeste li vidjeli ledeni grad u Kini? Izgleda kao iz bajke, na njega je potrošeno 500 miliona dolara

Izvor: screenshot/youtube

Mozaik

Tag Video
Comments 0

Jeste li vidjeli ledeni grad u Kini? Izgleda kao iz bajke, na njega je potrošeno 500 miliona dolara

Izvor: Radio Sarajevo

Autor: Antena M

  • Viber

Kineski grad Harbin već je godinama jedno od najposjećenijih zimskih turističkih odredišta i pravi raj za fotografe.

Na Međunarodnom festivalu skupltura od leda i snijega koji se tamo održava, moći ćete vidjeti neke od najimpozantnijih skupltura koje podsjećaju na pravi ledeni grad. Za oko 500 miliona dolara vrijednu izgradnju bila je potrebno oko mjesec, a dva će trebati da se sve skulpture otope.

Snježne i ledene skulture u Harbinu napravljene su od ledenih blokova uzetih sa smrznute površine rijeke Songhua. Koriste se razne vrste pila za rezanje leda i šiljci za led. Kako bi napravili prozirne ledene blokove poput stakla, koristi se dejonizovana voda.

Raznobojna svjetla koja ukrašavaju festival ustvari daju boju ledu i tako ovaj snježni prizor čine još ljepšim. Skulpture uključuju zgrade i spomenike različitih arhitektonskih tipova i stilova, životinje, ljude i mitska stvorenja, ledene tobogane i još mnogo toga.

Međunarodni festival skupltura od leda i snijega sastoji se od brojnih takmičenja u izrađivanju ledenih skulptura, zimskog ribolova, puštanja ledenih lampiona, klizanja, jedrenja na ledu, sankanja, hokeja i fudbala na ledu, brzog klizanja, takmičenja u skijaškom trčanju i alpskom skijanju i ostalih aktivnosti koje obično traju od 20. decembra do februara.

Zvanično otvaranje festivala je 5. februara.

Festival u Harbinu jedan je od četiri najveća svjetska festivala leda i snijega, zajedno s japanskim Sapporo Snow Festivalom, kanadskim Zimskim karnevalom grada Quebeca i norveškim Skijaškim festivalom.

Prosječna temperatura ljeti u Harbinu je 21,2 °C, a zimi –16,8 °C. Najnižeg godišnjeg nivoa temperature idu i do -25 °C, javlja Baustela.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR