23 °

max 23 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

19° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Reditelj Misirlić uoči premijere nove pjesme Zdravka Čolića: Ovakav spot nije imao do sada

Izvor: Arnej Misirlić

Mozaik

Tag Gallery
Comments 0

Reditelj Misirlić uoči premijere nove pjesme Zdravka Čolića: Ovakav spot nije imao do sada

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Zdravko Čolić je jubilarni 15. studijski album album "Ono malo sreće" objavio 15. decembra 2017.

Album je sniman u studijima „NB” u Zagrebu i „RSL” u Novom Mestu pod producentskom palicom Nikše Bratoša. Album je miksovan u studiju „Sono rekords” u Pragu, dok je mastering rađen u Londonu.

Arnej Misirlić

11 odabranih pjesama koje su uz Čolića potpisali značajni regionalni autori Momčilo Bajagić Bajaga, DŽiboni, Zlatan Fazlić, Antonija Šola, Sandra Sagena, Aleksandar Sretenović, Damir Arslanagić, Maja Sar i Miroslav Drljača Rus, naišle su na ogromnu podrku publike širom svijeta.

Šest godina kasnije, tačnije 8. marta 2023. legendarni Čola poklanja damama pjesmu 100 dukata.

Podsjetimo da je muziku za pjesmu koja je u međuvremenu postala veliki hit uradio  pjevač Saša Matić, tekst napisao Miloš Smiljanić Žuća, dok je za aranžman bio zadužen Nikša Bratoš.

A ovih dana mnogo se radilo na pripremama lokacija u Sarajevu, kako bi Zdravko Čolić ekranizovao pjesmu "Biraj ti", koju je specijalno za njega uradio njegov prijatelj i dugogodišnji saradnik Dino Merlin.

Proteklih mjeseci pričalo se o pjesmi, fanovi su bili u velikom iščekivanju da čuju šta je to novo Čola pripremio za njih. Iskoristio je pauze između nastupa i krenuo u snimanje spota. Ovog puta povjerenje je ukazao mladom reditelju Arneju Misirliću.

Mladi bosansko-hercegovački reditelj  ekskluzivno za Antenu M otkriva kako je došlo do saradnje,je li bilo treme tokom snimanja i kakav je Čola za saradnju.

Antena M: Mnoge će zanimati šta je  potrebno jednom mladom reditelju da zadobije povjerenje i priliku da sarađuje sa legendarnim Zdravkom ?

Arnej: Ta saradnja se desila za mene prilično neočekivano, baš kada sam mislio da kruna moje karijere je sarađivati sa Dinom Merlinom. Dino me pitao da li sam zainteresovan da radim Čoli spot za pjesmu koju mu je on napisao. Mislim da ne treba previše pogađati kakav je moj odgovor bio na to pitanje, tako da ta saradnja se desila na svojevrsnu preporuku Dina, a ruku na srce može li jača preporuka od te. Mislim da kada se potvrdila ta saradnja sam u sebi vrisnuo kao curica, de facto je Čola najveća živa balkanska zvijezda. Bila je to na prvu i velika privilegija, i velika odgovornost, a i prosto jedna velika prilika.

Antena M: Spot je sniman u sarajevskom Hotelu  Evropa..Kako su tekle pripreme, kakav je Zdravko za saradnju?

Arnej: Tako je, spot je sniman u Hotelu Evropa u Sarajevu kojim se iskreno zahvaljujemo na podršci tokom realizacije ovog projekta. Bez njihove podrške definitivno ovaj projekat ne bi bio moguć, zasigurno ne u ovom obliku u kojem će g gledaoci gledati. Pripreme su bile prilično obimne, od izviđanja lokacije, pripreme kostima, rekvizite, scenografije, tehnike, a i samog scenarija. Sigurno smo nekih mjesec aktivno radili na pripremi ovog projekta. Kakva je Čolina uloga? Njegovu ulogu u spotu vidjećete uskoro u spotu,ne bih sad da otkrivam šta se sve dešavalo tokom snimanja.
Rado bih pomenuo da smo imali dva vrhunska mlada glumca u spotu Domagoja Nižića i Kerima Ćutunu koji su prosto unijeli život u ono što sam ja napisao na papiru kao scenariji i svojom očaravajućom, a istovremeno nenapadnom glumom prenijeli svu simboliku ovog spota. Tu se još pojavljuje i Ana Milešević, te veliki broj statista.

Antena M :Otkrijte nam neke male tajne sa snimanja prije nego spot doživi premijeru..

Arnej: Ono što sa sigurnošću mogu reći jeste da Čola nije ima još ovakav spot, i da gledaoci mogu očekivati filmske prizore, te jednu zanimljivu priču koju smo im pokušali donijeti. Zanimljivo je jako što je ovo jedna prava sarajevska priča, od Dina Merlina koji je autor pjesme, Čole koji je otpjevao, mene koji sam režirao, lokacije u Sarajevu, te glumaca koji su diplomirali na Akademiji Scenskih Umjetnosti u Sarajevu. Tako da recimo da smo i spotom pokušali prenijeti tu nostalgiju vraćanja Čole svojim svojevrsnim korijenima.

Antena M:Na koliko lokacija ste snimali spot?

Arnej: Kada izađe spot gledaoci će vidjeti svu raskoš i lokacija i prizora koje smo im priredili. Sada još ne bih otkrivao ove detalje.

Antena M: Jeste li imali tremu tokom saradnje,koliko je zahtjevno raditi ovakve projekte i šta van je bilo najlakše tokom snimanja?

Arnej:  Pa definitivno da je bila ogromna doza treme, onako nekog strahopoštovanja prema Čoli kao svojevrsnoj instituciji kulture naših života. Ali Čola svojom jednostavnošću i pristupom vas prosto razoruža u trenu, i nekako sve te treme istrahove učini nebitnim. Definitivno je sam proces rada sa Čolom bio najlakši dio, mi kao tim smo sami sebi postavili velike zahtjeve, ali Čola nam je poklonio puno povjerenje kako kreativno, tako i tokom procesa, do mjere da kada sam ga pitao želi li vidjeti kadar koji smo snimili mi je odgovorio da mi potpuno vjeruje i da nema potrebe da on gleda, da ja samo radim svoj posao. Tako da bih to definitivno izdvojio kao najlakši dio čitavog ovog procesa.

Antena M: Malo znamo o vašem umjetničkom stvaralaštvu..upoznajte čitaoce portala na kojim projektima ste radili i sa kim ste sarađivali?

Arnej: Pa one najznačajnije stvari u proteklom periodu su rad na posljednja dva spota Dina Merlina, “Ne radujemo se” i“Skoro će zima”, koja sam oba režirao, te rad na dokumentarnom filmu o Dini Merlinu, “Mi: IZA KULISA” koji je izašao uoči Nove godine. A u prethodnim godinama sam imao čast raditi sa mnogim istaknutim imenima balkanske scene i režirati im spotove, poput Jale Brata i Bube Corellija, Elene Kitić, Ace Pejovića, Mirze Selimovića, Amela Ćurića, temnogih drugih. A naravno tu je i svijet TV reklama gdje vjerovatno svaka 3. ili 4. emitovana reklama u BiH je izašla iz produkcije Komitet i pod mojom režiserskom palicom.

 Antena M:Kad možemo očekivati premijeru spota Biraj ti?

Početkom marta svi koji vole Zdravkove pjesme uživaće u premijeri novog spota.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR