15 °

max 23 ° / min 14 °

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

14° / 10°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zbog zagrijavanja okeana događa se izbjeljivanje koralnih grebena

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Zbog zagrijavanja okeana događa se izbjeljivanje koralnih grebena

Izvor: HRT Portal

Autor: Antena M

  • Viber

Američki naučnici objavili su novo upozorenje o zdravlju svjetskih korala u okeanskim vodama koje se sve više zagrijavaju. Kažu da se koralni grebeni suočavaju s četvrtim globalnim izbjeljivanjem, zbog čega korali postaju bijeli, što ih značajno opterećuje i može rezultirati smrću korala.

Koralni grebeni širom svijeta po četvrti put doživljavaju globalno izbjeljivanje, objavili su vrhunski naučnici za grebene, što je rezultat zagrijavanja okeanskih voda usred klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek.

Potvrđeno je izbjeljivanje koralnih grebena u najmanje 53 zemlje, teritorija ili lokalne ekonomije od 2023. do danas, rekli su naučnici iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu i Međunarodne inicijative za koraljne grebene.

Derek Manzello, koordinator posmatranja koralnog grebena NOAA-e kaže da je ova objava 'veliko upozorenje da morsko zdravlje, okeanski ekosastavi trpe jer se okeani zagrijavaju tako alarmantnom brzinom da to uzrokuje razorne uticaje na tropske morske ekosastave'.

Izbjeljivanje se događa kada koralji pod stresom istjeraju alge koje su im izvor hrane i daju im boju. Ako je izbjeljivanje snažno i dugotrajno, koral može uginuti.

Koralni grebeni su važni ekosastavi koji održavaju podvodni život, štite biološku raznolikost i usporavaju eroziju. Takođe podupiru lokalnu ekonomiju kroz turizam.

Izbjeljivanje se već neko vrijeme događa u raznim regijama.

U najvećem ekosastavu koralnog grebena na svijetu, Velikom koraljnom grebenu u Australiji, izbjeljivanje je zahvatilo 90% korala.

Floridski koraljni greben, treći po veličini, prošle je godine doživio znatno izbjeljivanje.

Ali da bi se izbjeljivanje moglo proglasiti na globalnoj razini, značajno izbjeljivanje mora biti dokumentovano unutar svakog od velikih okeanskih bazena, uključujući Atlantik, Pacifik i Indijski okean, i na sjevernoj i na južnoj hemisferi.

Ovogodišnje izbjeljivanje uslijedilo je nakon izjave da je 2023. bila najtoplija zabilježena godina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR