16 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Nizozemskoj napravljena Nojeva barka kako bi spasila korale od izumiranja

Izvor: Pixabay

Mozaik

Tag Video
Comments 0

U Nizozemskoj napravljena Nojeva barka kako bi spasila korale od izumiranja

Izvor: HRT Portal

Autor: Antena M

  • Viber

Zoološki vrt u Holandiji izgradio je 'Nojevu barku' za korale, držeći ugrožene vrste u akvarijumu kako bi ih spasio od izumiranja.

Ronioci u Burgersovom zoološkom vrtu u Holandiji imaju važan posao. Korale uzimaju sa najvećom pažnjom i nježno ih ugnjezđuju u akvarijum.

To je dio projekta Svjetskog konzervatorijuma za korale, gdje se organizmi uzgojeni u laboratoriji stavljaju u akvarijum kako bi ih spasili od izumiranja.

To je kao 'Nojeva barka' za ugrožene vrste. Ideja je da će oni ovdje biti bezbjedni, čak i kada njihovi divlji kolege izumiru u okeanima.

– Ovo je prvi projekat u kojem smo počeli da čuvamo korale poznatog porijekla. Kako tačno znamo odakle dolaze, imaju potencijal da se vrate u divljinu, na primjer, na Veliki koralni greben. Zato je veoma važno čuvati ove korale, jer nijesu u najboljem stanju u divljini, kaže Nienke Klerks, biolog iz Zoološkog vrta Roial Burgers.

Pokrenut 2019. projekat Svjetskog konzervatorijuma za korale nada se da će stvoriti banku korala u akvarijumima širom Evrope koji bi se mogli koristiti za ponovno naseljavanje divljih koralnih grebena ako podlegnu stresu klimatskih promjena i zagađenja. Uz dva zoološka vrta u Francuskoj i začetnika projekta – Naučnog centra u Monaku, zoološki vrt na istoku Holandije preuzeo je više desetina fragmenata korala sa obale Sejšela.

Zoološki vrt uzgaja korale od 2022. omogućavajući im da rastu u strogo regulisanom okruženju prije nego što postanu dovoljno veliki da se pridruže ostatku grebena.

Njihov novi dom je rezervoar od osam miliona litara. Britanski naučnici rade na ublažavanju posljedica masovnog izbjeljivanja korala.

Nedavno su naučnici iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu i Međunarodne inicijative za koralni greben rekli da koralni grebeni širom svijeta doživljavaju četvrti talas globalnog izbjeljivanja.

Izbjeljivanje se dešava kada korali pod stresom izbace alge koje im daju žive boje. Problem se već neko vrijeme javlja u različitim regionima.

U najvećem ekosistemu koralnog grebena na svijetu, Velikom koraljnom grebenu u Australiji, izbjeljivanje je zahvatilo 90% korala.

Koralni greben Floride, treći po veličini, prošle godine je doživio značajno izbjeljivanje. Koralni grebeni su važni ekosistemi koji održavaju podvodni život, štite biodiverzitet i usporavaju eroziju. Oni takođe podržavaju lokalnu ekonomiju kroz turizam.

POGLEDAJTE

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR