24 °

max 24 ° / min 15 °

Petak

17.05.

24° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hrana za bebe koju bi trebalo izbjegavati

Izvor: Pixabay, ilustracija

Mozaik

Comments 0

Hrana za bebe koju bi trebalo izbjegavati

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Pojedina hrana za bebe ima više štetnih sastojaka nego korisnih.

Obroci koji se prave za bebe moraju biti zdravi. Neka hrana za bebe je u osnovi potpuno bezvredna i nezdrava.

To su obično namirnice sa visokim sadržajem kalorija, šećera ili soli i malo hranljivih materija. Ovaj nutritivni deficit može čak da ometa njihov razvoj.

Zato je važno znati koja je hrana najbolja za bebe, a koju hranu izbjegavati, uključujući nezgodnu hranu i potencijalnu opasnost od gušenja.

Tvrda, ljepljiva, klizava, krupna i okrugla hrana nije bezbjedna za malu djecu, jer se njome lako mogu udaviti. Zato nemojte svojoj bebi davati viršle, kobasice, velike komade mesa ili sira, cijelo grožđe, kokice, krupno sirovo povrće i cijele orašaste plodove i sjemenke.

Prema istraživanjima o navikama u ishrani odojčadi i male djece, nekim bebama se svakodnevno daju bezalkoholna pića. Ista studija je pokazala da je do 24 mjeseca više od 10 procenata mališana pilo gazirana pića svakog dana.

Prema mišljenju stručnjaka, gazirana pića ne sadrže apsolutno nikakve hranljive materije, a konzumiranje takvih pića znači da bebe jedu i piju manje hranljive hrane koja je njihovom tijelu zaista potrebna. Takođe, ova vrsta pića sadrži dosta šećera, što može izazvati karijes i druge zdravstvene probleme.

Još jedno veliko istraživanje sprovedeno u SAD pokazalo je da oko 14 odsto djece od devet mjeseci jede pomfrit najmanje jednom nedjeljno. Ova cifra se povećava na više od 40 odsto do 12. mjeseca života, što pomfrit ili prženi krompir svrstava među glavno povrće koje konzumiraju mališani i označava početak nezdravih navika, prenosi Klix.ba.

Važno je smanjiti količinu brze hrane na bebinom meniju, jer je puna masti, šećera, soli i kalorija, a ima malo zdravih hranljivih materija. Zdrava poslastica pogodna za djecu je, na primjer, pečena, pasirana jabuka sa malo cimeta. Prirodno je slatka i ima dobra vlakna, vitamine i ukusnu, glatku teksturu.

Upotreba zaslađenih sokova za bebe takođe nije dobra ideja. Šećeri u soku mogu ubrzati varenje hrane, ometajući sposobnost tijela da apsorbuje hranljive materije.

Najbolje pripremljena hrana za bebe ima malo sastojaka, bez dodavanja soli, šećera ili modifikovanog skroba. Zbog toga je preporučljivo da za svoje mališane izaberete takvu hranu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR