28 °

max 30 ° / min 22 °

Ponedjeljak

13.07.

30° / 22°

Utorak

14.07.

32° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 17°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

31° / 21°

Subota

18.07.

28° / 21°

Nedjelja

19.07.

30° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eksperiment potvrdio: Život na Marsu, pa čak i u Svemiru je moguć

Izvor: Foto: Depositphotos

Tehnologija

Comments 0

Izvor: b92

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Eksperiment potvrdio: Život na Marsu, pa čak i u Svemiru je moguć

Život na Marsu, pa čak i u Svemiru je moguć. O tome svjedoče rezultati eksperimenta sprovedenog na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).

Međutim, u takvim ekstremnim uslovima mogu da prežive samo najjače bakterije, a složeniji oblici života nemaju baš dobre perspektive u tom smislu.


Ima li života na Marsu? To pitanje već dugo zanima istraživače i obične ljude. Godine 2020. rusko-evropski pametni robot će stići na Mars da pronađe konačan odgovor, ali odgovor o mogućnosti postojanja života na crvenoj planeti je već pronađen u Zemljinoj orbiti, na Međunarodnoj svemirskoj stanici, gde je u periodu od 2014. do 2016.  pod nazivom "Biomeks" sproveden eksperiment u kojem je učestvovalo 30 naučnih instituta.

Rezultati su pokazali da u ekstremnim uslovima otvorenog svemira i atmosfere Marsa mogu da prežive određeni oblici života.

Stopa preživljavanja tih organizama dostiže 80 odsto.

"Na stanici je bilo predstavljeno cijelo 'drvo života'. Mnoge drevne bakterije (arheje), cijanobakterije, alge, gljive, lišajevi i briofiti morali su da se bore za opstanak na MSS-u", kaže za Sputnjik astrobiolog njemačkog Aerokosmičkog centra Žan Pjer de Vera.

Eksperiment je dao nedvosmislene rezultate: složeni oblici života manje su sposobni za opstanak u takvim ekstremnim uslovima.

"Briofiti su bili jako povrijeđeni. Preživio je samo jedan listić i nije jasno da li može da se iskoristi za dobijanje novih ćelija", kaže De Vera.

"Slični rezultati su bili sa lišajevima, ali sve šta se tiče najjednostavnijih organizama izgledalo je optimističnije: među jednoćelijskim organizmima preživkelo je mnogo više ’učesnika eksperimenta‘ - između 60 i 70 odsto, u nekim grupama čak i 80 odsto", precizira naučnik.

Kako je to povezano sa Marsom?

"Na svemirskoj stanici imitiramo uslove Marsa da vidimo kako organizmi mogu da prežive u tim uslovima i može li od njih da ostane dovoljno žive materije da se mogu detektovati uz pomoć odgovarajuće opreme", kaže sagovornik Sputnjika.

"Ruski kosmonauti Aleksandar Skvorcov i Oleg Artemjev smjestili su uzorke organizama na specijalnoj platformi na spoljašnjom dijelu korpusa ruskog servisnog modula 'Zvezda'", pojašnjava De Vera.

Uzorci su bili odvojeni od otvorenog svemira staklom kako se ne bi razletjeli i izgubili u prostoru.

"Međutim, staklo ne štiti od kosmičkog zračenja, a osim toga na platformi je bio prisutan i svemirski vakuum. Dio uzoraka bilo je dodatno izloženo dejstvu marsovskog gasa kako bi se izjednačili uslovi eksperimenata sa uslovima na pravom Marsu", ističe astrobiolog.

"Eksperiment 'Biomeks' je trebalo da odgovori na pitanje da li je Mars naseljiva planeta i da li je moguće uz pomoć opreme, koju u okviru programa 'Ekomars' uskoro šaljemo na crvenu planetu, potvrditi postojanje živih organizama tamo", kaže De Vera.

Zaključak istraživača je sljedeći:

"Već sada možemo da tvrdimo da ima smisla tražiti život na Marsu, jer postoje zemaljski organizmi, koji mogu da izdrže marsovske uslove, posebno oni čija je životna sredina tlo. Zato će u budućnosti 'Ekomars' biti opremljen opremom za bušenje."

 Osim toga, naučnici su u okviru eksperimenta "Biomeks" uspjeli da isprobaju tehniku koja će tražiti život na Marsu. Ona je pokazala da može efikasno da fiksira biosignature.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR