14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Telekom: E-punjači u Tivtu, Cetinju i Pljevljima

Tehnologija

Comments 0

Telekom: E-punjači u Tivtu, Cetinju i Pljevljima

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Tivat, Cetinje i Pljevlja dobili su prve javne punjače za električne automobile, za koje je tehničko rješenje razvio Crnogorski Telekom, saopšteno je iz te kompanije. 

"Punjač u Tivtu postavljen je na parkingu u Arsenalskoj ulici u saradnji sa preduzećem Parking servis Tivat, na Cetinju je u vlasništvu restorana „Konak“, dok je dva punjača u Pljevljima obezbijedio restoran „Taša“. Iz Telekoma najavljaju postavljanje e-punjača na novih 11 lokacija širom Crne Gore", navedeno je u saopštenju. 

Prvi javni punjač u Crnoj Gori Telekom je, podsjećaju  u martu ove godine postavio na Svetom Stefanu, u sklopu luksuznog rizorta „Aman Sveti Stefan“ u vlasništvu kompanije Adriatic Properties.

Iz Telekoma su saopštili da je postavljanje novih e-punjača u tri crnogorska grada nastavak programa e-mobilnosti, kojim žele da vlasnicima električnih automobila omoguće da obiđu cijelu Crnu Goru, bez bojazni da će njihov automobil tokom vožnje ostati bez struje.

 „Nakon Svetog Stefana, Tivat, Cetinje i Pljevlja dobili su punjače, a posebno me raduje što za naredni period mogu da najavim instaliranje punjača na još 11 lokacija širom Crne Gore. Postavljanjem ekosistema punjača za električne automobile (e-mobilnost) ne samo što dajemo doprinos održivom razvoju Crne Gore – istovremeno podstičući razvoj turizma i čuvajući životnu sredinu – već i nadograđujemo koncept pametnog grada, koji Telekom implementira kao predvodnik procesa digitalizacije u zemlji. Crna Gora na ovaj način širi svoje prisustvo na regionalnoj interaktivnoj mapi za električna vozila – www.puni.hr. Zahvaljujući tome, turisti iz cijele Evrope obilazak Mediterana mogu da nastave i u našoj zemlji, sigurni da će imati podršku za punjenje automobila tokom cijelog putovanja“- kazao je Vuk Vukašinović, ekspert za razvoj softverskih rješenja u Crnogorskom Telekomu.

Punjači su na raspolaganju svim građanima, a informacije o njihovim lokacijama dostupne su i putem iOS i Android aplikacije PlugSurfing, kao i na mapi https://www.plugsurfing.com/map.

U Telekomu vjeruju da će ovakvih inicijativa biti još više budući da je u Evropi sve više vozila na električni pogon, ali i da je privatni sektor u Crnoj Gori sve otvoreniji inovativna rješenja, koja u toj kompaniji razvijaju u skladu sa specifičnim potrebama klijenata.

 „Telekom pored instalacije električnih punjača nudi i softver koji omogućava registraciju korisnika, udaljeno upravljanje e-punjačem, statistiku i monitoring, a po potrebi i naplatu usluge punjenja“ – podsjeća Vukašinović.

"E-automobili nijesu budućnost već sadašnjost, a za njihovo aktivno korišćenje neophodna je adekvatna infrastruktura. Zato Crnogorski Telekom kao lider u oblasti razvoja informaciono- komunikacionih tehnologija (ICT), intezivno radi na osmišljavanju pametnih rješenja za crnogorsko tržište, a privatnom i javnom sektoru nudi ekspertizu u njihovoj implementaciji", saopšteno je te kompanije. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR