14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Antena M do Kine: Pogledajte kako izgleda vožnja "letećim" vozom, samovozećim autobusom...

Tehnologija

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Antena M do Kine: Pogledajte kako izgleda vožnja "letećim" vozom, samovozećim autobusom...

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Primjer kako sve može da funkcioniše besprekorno, i kolika je zapravo moć tehnologije u Kini može se vidjeti na bezbroj primjera.

Jedan od tih primjera su svakako samovozeći autobusi "Panda" nazvani po nacionalnoj maskoti, a koji funkcionišu u okviru pametnih gradova kojih je u Kini sve više.

Vožnju samovozećim autobusom snimili smo u jednom od najznačajnijijih industrijskih gradova i najvećoj luki sjeverne Kine- Tjencinu, što u prevodu znači Nebeski pličak.

Princip je više nego jednostavan- umjesto karte, vožnja se "plaća" otiskom dlana, koji je je direktno povezan sa bankovnim računom.

Iako se na snimku, za volanom vidi vozač, on je tu samo, kako je objašnjeno, da prati vožnju i reaguje u slučaju neke nepredviđene situacije.

"Autobusi se zaustavljaju na planiranim stanicama i vožnju prilagođavaju uslovima na putu. Sve to im omogućava sistem senzora", objasnio nam je Jing Pen iz Zavoda za gradski saobraćaj.  

Iako vožnja autobusom, bar kod nas, uglavnom nije asocijacija na komfor, u Kini unutrašnjost ovog prevoznog sredstva govori suprotno:

No, u Tjencinu, jednom je od više stotina pametnih gradova u Kini, i trećem po veličini poslije Pekinga i Šangaja nećete se diviti samo razvoju tehnologije već i besprekornoj čistoći na svakom koraku, što i čini da i nebo koje je konstatno sivo od smoga lakše "podnesete". 

Pogledajte samo kako izgleda autobusko stajalište:

Tu su i pametne ulične svjetiljke, u koje su ugrađene i kamere, senzori koji prikupljaju i analiziraju podatke o kvaliteti vazduha, saobraćaju...

Ulične svjetiljke, takođe, mogu identifikovati nepropisna parkiranja i registarske tablice.

Samovozeći autobusi tek su dio onog što možete vidjeti u pametnom gradu u Tjencinu, odakle kontrolišu gradske usluge za kvart od 100.000 ljudi. Preciznije, operativni centar u okviru pametnog grada prima 24 sata dojave o problemima u saobraćaju, vodovodnoj, kanalizacionoj mreži i rješava ih odmah.

Takođe u okviru pametnog grada, postoji i biblioteka, a na ulazu će vas dočekati robot i pomoći da odaberete knjigu.

Govoreći o tehnologiji da kažemo i ono što većina zna, a to je da su u Kini zabranjene društvene mreže, Viber, Google... Nešto manje poznato jeste da ukoliko vas u Kini uhvate da ste "prošvercovali" npr. VPN aplikaciju uz pomoć koje mogu da funkcionišu društvene mreže, Viber i ostalo, kazne su rigorozne.

Kako se moglo čuti kazne u ovom slučaju su od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Super brzi vozovi 

Osim lagodne vožnje autobusom, u Kini nećete ni pomisliti da se požalite na vožnju vozom.

Kinezi su, kao što je poznato apsolutni majstori u gradnji i rukovođenju željeznicama, a njihovi superbrzi vozovi idu, konkretno od Pekinga do Tjencina i do 348 kilometara na sat.

Pogledajte snimak iz tog voza:

To je samo dio onog što su novinari iz Crne Gore, mogli da vide boraveći prošle sedmice u Pekingu na poziv ambasade Kine, a sve u čast proslave sedamdeset godina od osnivanja Narodne republike Kine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR