11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dezinformacije pale 5G instalacije

Izvor: EPA-EFE

Tehnologija

Comments 0

Dezinformacije pale 5G instalacije

Autor: Antena M

  • Viber

Na platformi peticije.online pojavila se juče Peticija protiv uvođenja 5G mreže u Crnoj Gori, saopšteno je iz Digitalnog forenzičkog centra.

Za sad, kako kažu, ima preko 400 potpisnika.

U peticiji se tvrdi da „5G donosi mnogo više negativnih stvari - u zemljama u kojima je već instalirana 5G mreža pojavile su se brojne posledice i tokom samog testiranja 5G - u Holandiji na stotine ptica palo sa neba i uginulo jer se koristi spektar frekvencija koje nisu podobne ni po zdravlje ljudi, ni po zdravlje prirode.
Preko 400 potpisanih radova iz oblasti medicine, nauke, zaštite životne sredine i dr., ide u prilog tome da je DOKAZANO da je 5G zračenje štetno. Ovom peticijom želimo da vlada Crne Gore zabrani instalaciju 5G mrežnih sistema u NAŠOJ zemlji.“

Kada je riječ o masovnom uginuću ptica u Holandiji, na šta se pozivaju brojni teoretičari zavjere, ali i ova peticija treba istaći da to nije istina, naveli su iz DFC.

''U periodu kada se dešavao pomor ptica (novembar 2018. godine) nije bilo 5G testiranja, a posljednje testiranje bilo je 28. jula 2018, nekoliko mjeseci prije incidenta. Ovakve teorije su demantovane i iz lokalnih udruženja za zaštitu ptica. Na Fejsbuk stranici jednog od udruženja objavljenoi je da nije bilo testiranja 5G mreže tih dana, a i da jeste nameće se pitanje zašto bi takvo zračenje uticalo samo na pojedine ptice jedne vrste koje se kreću u jatima od hiljadu jedinki?

Kada je riječ o radovima na koje se peticija poziva, oni su u domenu Jutjub kanala, društvenih mreža i alternativnih sajtova, jer nijedna relevantna insitucija ne priznaje štetan uticaj ove tehnologije na ljudsko zdravlje'', navode u saopštenju.

U peticiji se kao dokaz navodi i video „5G mreža – Video koji će vas dobro zamisliti“ sa Jutjub kanala „Fes TV“ iz maja prošle godine.

U tom snimku se iznose brojne teorije o navodno štetnom uticaju 5G tehnoligije i radio-talasa kojim se prenose podaci.

Inače, kako objašnjavaju iz DFC, kanal Fes TV je omiljeno mjesto za sve ljubitelje teorija zavjera sa Balkana, što se i navodi u nekim video sadržajima tog kanala.

Podsjetimo, u februaru 2020. premijer Duško Marković primio je predstavnike česke PPF Grupe, na sastanku koji se ticao daljeg tehničkog i tehnološkog unapređenje telekomunikacione infrastrukture u Crnoj Gori. U tom kontektu PPF Grupa je predstavila planove u vezi sa pripremama za novu generaciju mobilne telefonije 5G u Crnoj Gori.

Kao i prethodne generacije tehnologije bežične mreže (4G, 3G i 2G), 5G mobilni podaci se prenose putem radio talasa. Radio talasi su mali dio šireg elektromagnetnog spektra talasa i emituju energiju koja se naziva elektromagnetno zračenje. Radio talasi se nalaze na pri kraju spektra elektromagnetnog zračenja - proizvode samo nejonizujuće zračenje (vrstа elektromagnetnog zračenja koja ne poseduje dovoljno energije kojom bi mogla izazvati јonizaciju, odnosno uklanjanje elektrona iz atoma). To znači da ovi talasi ne mogu da oštete DNK u ćelijama, za razliku od  talasa sa višim frekvencijama (kao što su gama zraci, rendgenski zraci) koji mogu uzrokovati promjenu u DNK ćelije.

Full Fact, fact-check organizacija iz Velike Britanije, istražila je tvrdnje o povezanosti korona virusa i 5G mreže, nakon što su postale popularne u britanskim tabloidima. 5G koristi veću frekvenciju radio talasa od 4G ili 3G, ali su nivoi 5G elektromagnetnog zračenja znatno ispod međunarodnih standarda. Maksimalni nivoi elektromagnetnog zračenja koje je britanski Ofcom mjerio bili su oko 66 puta manji od sigurnosnih ograničenja postavljenih međunarodnim standardima.

Čak su Nacionalna zdravstvena služba Engleske i Svjetska zdravstvena organizacija saopštile da 5G mreža nije štetna po zdravlje.

Kako SZO navodi, nakon izvedenih istraživanja, nijedan štetan uticaj na zdravlje nije uzročno povezan sa izlaganjem bežičnim tehnologijama.

Grijanje tkiva je glavni mehanizam interakcije između radiofrekventnih polja i ljudskog tijela. Nivoi izloženosti radiofrekvenciji iz trenutnih tehnologija (oko 3.5 GHz) rezultiraju neznatnim porastom temperature u ljudskom tijelu. Pod uslovom da ukupna izloženost ostane ispod međunarodnih smjernica, ne mogu se očekivati posljedice po javno zdravlje.

To ipak nije zaustavilo širenje takvih narativa.

U nekoliko gradova u Velikoj Britaniji (Liverpulu, Birmingemu i Melingu) zapaljeni su stubovi mobilne telefonije zbog neutemeljenih teorija o povezanosti korona virusa sa 5G mrežom, saopštili su britanski mobilni provajderi.

Nakon što su fotografije stubova u plamenu postavljene na društvenim mrežama, provajderi su istakli da je širenje takvih glasina zabrinjavajuće.

Dodatno, Fajsbuk stranica Srpska čast  je 28. marta objavila fotografiju za koju tvrde da predstavlja predajnik za 5G mrežu zapaljen iz protesta građana u Nepalu protiv uvođenja 5G mreže u toj zemlji. Fotografija je zapravo nastala u Filadelfiji, 2013. i riječ je o požaru na predajniku. Ova činjenica ipak nije spriječila masovno širenje i dijeljenje ove fotografije na društvenim mrežama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR