4 °

max 10 ° / min 4 °

Utorak

05.12.

10° / 4°

Srijeda

06.12.

9° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 2°

Petak

08.12.

8° / 1°

Subota

09.12.

9° / 2°

Nedjelja

10.12.

10° / 3°

Ponedjeljak

11.12.

11° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi iPhone vjerovatno sa USB-C punjačem, ‘lightning’ odlazi u prošlost

Izvor: MacWorld

Tehnologija

Comments 0

Novi iPhone vjerovatno sa USB-C punjačem, ‘lightning’ odlazi u prošlost

Autor: Antena M

  • Viber

Novi Appleov iPhone gotovo sigurno će imati USB-C punjač kada bude predstavljen 12. septembra, prenosi BBC. Mobilni uređaji ove kompanije trenutno koriste njen vlastiti lightning konektor, za razliku od većine konkurencije u svijetu.

Zakon Evropske unije zahtijeva od proizvođača telefona da implementiraju univerzalni konektor za punjenje telefona do decembra 2024. godine kako bi potrošači uštedili novac i smanjili otpad.

Većina novih Appleovih proizvoda, poput najnovijih iPada, već koriste USB-C, ali kompanija se protivila pravilu EU-a jer smatraju da stroge regulative koje nalažu samo jednu vrstu konektora guše inovacije umjesto da ih podstiču.

Budući da se trenutni iPhone 14 sada čini posljednjim Appleovim uređajem koji ekskluzivno koristi lightning, ovo bi moglo označiti početak kraja za tu vrstu konektora.

Promjene se očekuju u novim uređajima iPhone 15 i iPhone 15 Pro koji bi trebali biti predstavljeni sljedeće sedmice na godišnjem jesenjem promo događaju ove kompanije.

EU pravilo o zajedničkom punjaču pokriva elektronske proizvode male i srednje veličine, uključujući: mobilne telefone, tablete, e-čitače, miševe i tastature, GPS (globalni sistem pozicioniranja) uređaje, slušalice, digitalne kamere, ručne konzole za videoigre i prenosne zvučnike, podsjeća Fena.

Svaki od ovih koji se puni preko kabla moraće imati USB-C priključak, nezavisno o tome ko proizvodi uređaje. Preenosni računari (laptopovi) takođe će se morati pridržavati pravila, ali proizvođači imaju više vremena za izmjene.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR