6 °

max 9 ° / min 6 °

Utorak

05.12.

9° / 6°

Srijeda

06.12.

9° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 2°

Petak

08.12.

8° / 1°

Subota

09.12.

9° / 2°

Nedjelja

10.12.

10° / 3°

Ponedjeljak

11.12.

11° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Francuska zabranila prodaju Ajfona 12 zbog nivoa zračenja

Izvor: screenshot/youtube

Tehnologija

Comments 0

Francuska zabranila prodaju Ajfona 12 zbog nivoa zračenja

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Apple mora da prestane da se prodaje svoj model Ajfon 12 u Francuskoj zbog nivoa zračenja iznad praga, kazao je francuski ministar za digitalnu ekonomiju Žan Noel Baro novinama La Parizijena.

Francusko nadzorno tijelo ANFR obavijestilo je Apple o svojoj odluci da zabrani prodaju Ajfona 12 nakon sprovedenih testova.

Testovi su pokazali da je specifična stopa apsorpcije (SAR) pametnog telefona malo viša od zakonski dopuštene, naveo je ministar, a prenosi Index.hr.

Rojters je zatražio od Applea da komentariše ovu odluku, ali nije dobio odgovor. Baro tvrdi da bi ažuriranje softvera bilo dovoljno za rješavanje problema radijacije povezanih sa telefonom koji američka kompanija prodaje od 2020.

„Očekuje se da će Apple odgovoriti u roku od dvije nedjelje. Ako to ne učine, spreman sam da naredim povlačenje svih Ajfona 12 koji su u opticaju. Pravilo je isto za sve, uključujući digitalne divove“, dodao je. Evropska unija postavila je bezbjedonosna ograničenja za SAR vrijednosti povezane s izloženošću mobilnim telefonima.

Francusko nadzorno tijelo sada će svoje nalaze proslijediti regulatorima u drugim državama članicama EU. U 2020. Francuska je proširila propise koji zahtijevaju od trgovaca da na pakovanjima prikazuju vrijednost zračenja proizvoda osim telefona, uključujući tablete i druge elektroničke uređaje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR