24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Aerodrom ukida pasoše, umjesto njih biometrijski podaci

Izvor: Pixabay

Tehnologija

Comments 1

Aerodrom ukida pasoše, umjesto njih biometrijski podaci

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Putovanje avionom sa najboljeg aerodroma na svijetu od sljedeće godine će biti još lakše, kada Čangi aerodrom u Singapuru u potpunosti izbaci upotrebu pasoša.

Zvaničnici su saopštili da će Čangi aerodrom u Singapuru od početka 2024. uvesti automatsku graničnu, odnosno „pasošku“ kontrolu koja će omogućiti putnicima da napuštaju ovu grad-državu bez da igde pokažu pasoš, koristeći samo biometrijske podatke.

„Singapur će biti jedna od prvih zemalja na svijetu koja će uvesti automatizovanu, bezpasošku graničnu kontrolu“, rekao je ministar komunikacija Singapura Džozefin Teo u državnom parlamentu.

Biometrijska tehnologija, zajedno sa softverom za prepoznavanje lica, već se do neke mere koristi na Čangi aerodromu.
Međutim, novine koje će tek biti uvedene smanjiće potrebu da putnici iznova vade svoja putna dokumenta, što će sam proces kontrole učiniti lakši, dodao je ministar.

Biometrijski podaci će se koristiti za stvara „tokena za autentikaciju“ koji će biti korišćen na različitim mjestima – od predaje prtljaga do granične kontrole i ukrcavanja.

Putnici pri svim ovim situacijama više neće morati da pokazuju službenicima svoje pasoše ili bording karte.

Singapurski Čangi aerodrom smatra se jednim od najboljih i najprometnijih u svijetu. Opslužuje više od 100 aviokompanija koje lete do 400 destinacija u oko 100 država i teritorija.

Samo u junu je kroz aerodrom prošle 5,2 miliona putnika, čime je oboren rekord od pet miliona postavljen u januaru 2020. prije izbijanja pandemije koronavirusa.

I sam aerodrom je postao turistička destinacija, a poznat je po tropskoj šumi s leptirovima usred aerodromske zgrade.
Trenutno ima četiri terminala, a u planu je proširivanje kapaciteta i gradnja petog.

“Naš imigracioni sistem mora da bude u mogućnosti da efikasno opsluži sve veći broj putnika i pruži pozitivno iskustvo, istovremeno pružajući bezbjednost“, rekao je ministar.

Budućnost putovanja je stigla

Stručnjaci kažu da bi biometrijska identifikacija mogla da uskoro postane budućnost avio-putovanja.

Međunarodni aerodrom u Dubaiju je 2018. predstavio biometrijske „smart gejts“ tunele, koji koriste prepoznavanje lica i provjeru identiteta putnika u roku od pet sekundi. Putnicima je omogućeno da pri autentifikaciji koriste otiske prsta ili sken lica.

Tehnologija prepoznavanja lica se donekle koristi i na aerodormu u Hong Kongu, aerodromu Narita u Tokiju, Međunarodnom aerodromu Indira Gandi u Delhiju, Hitrou u Londonu i Šarl de Gol u Parizu.

Digitalna dokumenta (Digital ID“, koja su u skladu sa standardima Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju (ICAO), dopuštaju putnicima da na mobilnim telefonima koriste sigurne digitalne verzije svojih pasoša.

U SAD velike kompanije, poput Amerikan erlajnsa, Junajted i Delte, poslednjih godina eksperimentišu sa biometrijskim ček-inom, predajom prtljaga i bording gejtovima na određenim aerodromima.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR