23 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

23° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusi hoće da blokiraju Wikipediju

Tehnologija

Comments 1

Rusi hoće da blokiraju Wikipediju

Autor: Antena M

  • Viber

Wikipedia bi mogla da bude blokirana u Rusiji prema novom zakonu o zabrani popularizacije VPN-a. Prema riječima Antona Gorelkina, zamjenika predsjednika Komiteta Državne dume za informacionu politiku, nadležni već razvijaju tehničko rješenje.

Gorelkin je istakao da postoji članak na Wikipediji koji opisuje načine za zaobilaženje blokiranja i "snažno preporučuje korisnicima" da ih upotrebe, odnosno da koriste VPN servis. Gorelkin je naveo da je ruski regulator Roskomnadzor ranije imao pritužbe na Wikipediju.

"Postoji zakonski osnov za blokiranje Wikipedije, ostaje samo da se osigura da to ne izazove veliku nelagodu među korisnicima", rekao je Gorelkin. On je naveo da su sve informacije iz onlajn encikolepedije već duplirane na portalima BDT, Ruviki i Runiversalis.

Gorelkin je kazao da ostaje samo da se razradi tehničko rješenje koje će omogućiti da korisnik sa Wikipedije bude preusmjeren na jednu od bezbjednih verzija na jednom od ruskih analoga. Tehničko rješenje neophodno za to već razvijaju stručnjaci Regionalnog javnog centra za internet tehnologije (ROCIT).

Roskomnadzor počeo je 1. marta da blokira pristup materijalima o načinima i sredstvima zaobilaženja blokiranja, uključujući VPN usluge. Agencija će takođe blokirati sajtove koji opisuju prednosti korišćenja alata za obilaženje ili njihovo oglašavanje.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Boka

Nadam se i zelim da Ruski narod istjera Putina i oslobodi svoju domovinu.