18 °

max 23 ° / min 15 °

Srijeda

27.05.

23° / 15°

Četvrtak

28.05.

25° / 12°

Petak

29.05.

23° / 13°

Subota

30.05.

21° / 14°

Nedjelja

31.05.

21° / 14°

Ponedjeljak

01.06.

21° / 13°

Utorak

02.06.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Presude za nasilje u parlamentu: Bivši šef policije osuđen na 18 godina zatvora

Izvor: Foto: RAS Srbija

Region

Comments 0

Izvor: Beta/B92

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Presude za nasilje u parlamentu: Bivši šef policije osuđen na 18 godina zatvora

Bivši ministar makedonske policije Mitko Čavkov osuđen je na 18 godina zatvora i to ja najviša kazna u sudskom procesu za nasilje u parlamentu u aprilu 2017.

Zajedno sa Čavkovom, koji je tada, kao direktor policije, bio zadužen za sigurnost parlamenta i poslanika, krivični sud u Skoplju je na sedam do 15 godina osudio još 15 optuženih za učešće u nasilnom upadu i nasilju u parlamentu, među nima su tadašnji pripadnici policije i državne bezbjednosti, kao i članovi takozvanih patriotskih udruženja.

Sudija Dobrila Kacarska je za 16 optuženih, kojima je suđeno za terororističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti pri napadu na parlament, izrekla ukupno 211 godina zatvora, dok je 17. optuženi, operski pjevač i jedan od vođa protesta Igor Durlovski, oslobođen.

Prema njenim riječima, Čavkov i drugi optuženi pripadnici policije nisu preuzeli ništa da spriječe ulazak mase naroda u makedonski parlament i da zaštite poslanike tadašnje opozicije.

"Nesporno je da su događaji od 27. aprila, koji su prenošeni uživo, raskrvaljene glave poslanika i ponašenje gomile izazvali strah i nesigurnost među građanima i sa pravom je taj dan nazvan krvavi četvrtak", rekla je Kacarska.

Sudski proces za događaje od 27. aprila, kada su pristalice VMRO DPMNE upale u parlament da spriječe suparničke partije koje su formirale parlametarnu većinu da izaberu predsjednika Sobranja, počeo u avgustu prošle godine i jedan je od najvećih u novijoj makedonskoj istoriji.

Na početku procesa, Tužilaštvo za organizovani kriminal je za ugrožavanje ustavnog poretka optužilo 33 osobe koje su učestovale u upadu i nasilju u parlamentu.

Broj optuženih je smanjen za 15, među kojima su i poslanici VMRO DPMNE koji su otvorili vrata parlamenta, kada je, krajem prošle godine, donijet zakon o amenestiji za učešće u događajima 27. aprila, u okviru takozvanog procesa pomirenja koji je inicirao makedonski premijer Zoran Zaev.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR