14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đurić Amfilohiju: Sa toliko zlovolje nijeste nastupali kada je CG napuštala državnu zajednicu

Region

Comments 2

Đurić Amfilohiju: Sa toliko zlovolje nijeste nastupali kada je CG napuštala državnu zajednicu

Izvor: b92

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić uputio je opasku na račun izlaganja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Đurić je kazao je da se ne sjeća da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa "toliko zlovolje" nastupao u javnosti u trenutku dok je Crna Gora napuštala državnu zajednicu sa Srbijom, kao i da se ne sjeća da je "proklinjao svoje pulene i miljenike iz prethodnih vlasti" kada su "ćutali na proglašenje kosovske nezavisnosti".

"Reći ću Vam sasvim iskreno, rizikujući da i sam postanem meta kletvi i bijesa, da su Vaše riječi ubojite, otrovne i teške i da se njima mogu radovati samo neprijatelji našeg naroda, kojih nije malo ni na Kosovu, ni u republici iz koje dolazite", navodi se u otvorenom pismu Đurića Amfilohiju.

On je kazao da Amfilohije unaprijed "tuži, presuđuje i govori" kakva bi bila srpska politika.

"Izdajnikom nazivate srpskog predsjednika, čovjeka sa najvećom političkom težinom među Srbima, ne za nešto što jeste uradio, nego za nešto što Vi mislite da bi uradio", rekao je Đurić.

Dodaje da uz uvažavanje svega što je Amfilohije učinio, kako je rekao, za opstanak Srpske pravoslavne crkve i njene svetinje u Crnoj Gori, pita se sa kakvim je pobudama prećutao da je "Srbija upravo pod rukovodstvom Aleksandra Vučića, dajući finansijska sredstva i podršku stručnih ustanova, potpuno ili djelimično obnovila 49 crkava i manastira na Kosovu".

"Uvjeren sam, visokopreosvećeni, da to jako dobro znate. Sve i da za to nijeste čuli, o tome ste, da ste htjeli, mogli da se informišete od ostalih vladika i vjernog naroda koji pohodi obnovljenu Banjsku, Gračanicu, Dečane, Draganac, kao i desetine novijih crkava koje je naša država pod rukovodstvom predsjednika Vučića obnovila", navodi se u otvorenom pismu.

On je kazao da Amfilohije može da se, kako je naveo, ljuti koliko hoće, ali da nije niko drugi nego Aleksandar Vučić odbio sve pritiske velikih sila da Srbija prizna nezavisnost Kosova i spriječio članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama i doveo do 15 povlačenja priznanja.

"Bili biste, dakle, u pravu da ste predsjednika Vučića nazvali ktitorom i zaštitnikom naše crkve i pravoslavne vjere na Kosovui, umjesto što ga optužujete za stvari koje ni izbliza nijesu tačne", rekao je Đurić.

"Da Aleksandar Vučić zaista jeste onakav kakvim ga opisujete, zbog čega bi onda upravo on bio glavna meta svakodnevnih napada svih albanskih i drugih antisrpskih političara i svih albanskih medija", upitao je Đurić i poručio vladiki da "ne odmaže i ne dijeli u jeku borbe za ono što je Srbiji najvrednije".

"Nemam nažalost nikakve sumnje da ste možda i bez namjere obradovali sve naše neprijatelje, a rastužili mnoge iskrene i prave Srbe na svim meridijanima. Neka bi nam svima Gospod bio jedini sudija", naveo je Đurić u otvorenom pismu.

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije upozorio je ranije danas da će vlast u Beogradu "izdati Kosovo ako im samo nešto daju" što, kako je naveo, povrđuje nedavna izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da priznanja Kosova nema bez "kompromisnog rešenja".

"Sram bilo njega i svakog drugog koji se odriče svoga bića, pamćenja, svetinja... Sramna je to priča", kazao je Amfilohije obraćajući se vjernicima ispred crkve svetih apostola Petra i Pavla u Starom Rasu kod Novog Pazara, gdje se obilježavala 1.000 godina od prvog pisanog pomena Raško-prizrenske eparhije SPC.

 
 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Pero

Nešekiraj se Djuricu pomocice vam Rusija kao i onda kad pobjegoše sa Prištinskog aerodroma

cgcgcgcg

risto crnogorski patrijarh, idemooo