28 °

max 28 ° / min 16 °

Subota

15.06.

28° / 16°

Nedjelja

16.06.

27° / 17°

Ponedjeljak

17.06.

29° / 19°

Utorak

18.06.

31° / 20°

Srijeda

19.06.

32° / 22°

Četvrtak

20.06.

35° / 23°

Petak

21.06.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NATO: Nemamo "tajni plan" za Zapadni Balkan

Region

Comments 0

NATO: Nemamo "tajni plan" za Zapadni Balkan

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Viši zvaničnik za Rusiju i Zapadni Balkan iz odjeljenja za javnu diplomatiju Robert Pscel ocijenio je danas da se region kreće u pravom smjeru budući da sve zemlje žele da postanu članice Evropske unije.

On je naveo da NATO ne preferira neku zemlju na račun drugih, ocijenivši da bi evropske integracije trebalo da donesu korist svima.

Za nas je, kaže Pscel, veoma važno šta se dešava na Zapadnom Balkanu po pitanju bezbjednosti i evropskih integracija, jer se ne može zamisliti da region bude izvan glavnih tokova.

"EU je željeni cilj svih u regionu, NATO samo za neke, ali opet niko nije isključen, mi želimo da svi imaju koristi od toga", rekao je Pscel i podsjetio da ta organizacija vodi politiku "otvorenih vrata" koju je potvrdila Crna Gora kada je postala njena članica.

On je istakao da NATO ima pozitivnu agendu za Zapadni Balkan i da nema "tajnih planova i tajno skovanih ideja".

Kako kaže, NATO želi da pojača svoje angažovanje iz više razloga, prije svega zbog bezbjednosti u regionu što je vitalni interes, ali je istakao i da se poštuje politika svake zemlje u regionu i da je to nešto što se podrazumijeva.

On je ponovio da KFOR ostaje kao neko ko je najvažniji u obezbjeđivanju sigurnosti i bezbjednosti na Kosovu i u zaštiti manastira.

Pscel kaže da treba riješiti problem dezinformisanja koje preovladava gotovo svuda, navodeći da to nije problem samo EU, NATO ili pojedinačnih zemalja. Ocijenio je da to izaziva nepovjerenje ili utiče na dobrosusjedske odnose, te da je jako važno provjeravati izvore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR