9 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lista čistog zla: Neonacizam jača u Srbiji, objavljen spisak grupa koje siju mržnju

Region

Comments 2

Lista čistog zla: Neonacizam jača u Srbiji, objavljen spisak grupa koje siju mržnju

Izvor: Blic

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Centar "Simon Vizental" objavio je izvještaj o neonacizmu na društvenim mrežama u kojima se spominju i neonacističke organizacije koje jačaju u Srbiji.

Pod naslovom "Digital Terrorism and Hate 2018" (Digitalni terorizam i mržnja 2018), Centar "Simon Vizental" objavio je izvještaj u kojem su javnosti predočeni problemi oko reklamiranja neonacizma putem društvenih mreža.

U tom izvještaju navedeno je da srpski bend "Terror 88" širi mržnju putem društvenih mreža i ideje fašizma. U saradnji s Fejsbukom i Tviterom njihovi nalozi su isključeni, ali nijesu blog i Instagram.

Stručnjaci Centra označili su ih kao naciste - kao logo koriste "Totenkopf" (lobanju sa amblema SS divizija) uz objašnjenje da broj 88 u njihovom nazivu označava duplo osmo slovo abecede - HH, te da se odnosi na fašistički pozdrav "Heil Hitler". Dodaju i da je "Terror 88" usko povezan sa srpskim ogrankom zabranjene nacističke organizacije "Krv i čast".

Pjesme benda "Terror 88" i dalje su na Jutjubu, a najčešće ih šire pripadnici "Nacionalnog stroja", organizacije "Beli front Srbija", "Krv i čast", "Srbska akcija", "Combat 18" i pojedine navijačke grupe.

Politikolog Duško Radosavljević kaže da se Srbija u borbi protiv narastajućeg neonacizma ponaša letargično.

- Institucije i političari skoro da se trude da ne vide to šta rade neonacisti jer se, nažalost, na tome ne dobijaju politički poeni. A neonacisti su često dio snaga sa stadiona, pa se pretvaraju u političku snagu pojedinih desničarskih organizacija. Nadležni reaguju samo kad moraju i to nakon buke koju dignu antifašističke organizacije, pojedinci ili ljudi iz nevladinog sektora - kaže Radosavljević.

Dodaje i da to ne treba da čudi zato što u Srbiji zvanično skoro i da nema poštovanja prema antifašizmu.

- U prilog tome govori da se u državnom kalendaru ne obilježava 7. jul, Dan ustanka naroda Srbije. Njega obilježavaju pojedine lokalne samouprave i zvaničnici po sopstvenom nahođenju, što nije dobro - ocjenjuje Radosavljević.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da je za uspon nacističkih pokreta u Srbiji kriva nespremnost državnih organa da im se suprotstave.

- Svima je poznato da je slučaj "Nacionalnog stroja" i Gorana Davidovića, zvanog Firer, već 10 godina pred sudom, a to je dokaz da država nije spremna da se obračuna s njima. Da je država odreagovala brzo i efikasno i kaznila ih, to bi bila poruka sličnim organizacijama da ne smiju da propagiraju ideje nacizma u Srbiji - smatra Popov.

Kako kaže, dodatni problem predstavlja i javnost koja nije spremna da se suprotstavi fašistima.

- Trenutno smo svjedoci i revizije istorije kojom se pojedini ratni zločinci veličaju kao narodni heroji. Sve to daje krila nacističkim organizacijama kojih je sve više i smatram da nam se crno piše ako se uskoro javnost i nadležne institucije ne ujedine u borbi protiv fašizma - ističe Popov.

Najnasilnija neonacistička organizacija u Srbiji je "Combat 18", borbena grupa organizacije "Krv i čast divizija Srbije" (Blood & Honour Serbia), koja je i formirana isključivo za nasilne akcije. "Krv i čast" je oformljena u Srbiji 1995. a baza ove organizacije je u Velikoj Britaniji. Broj 18 predstavlja prvo i osmo slovo abecede, to jest inicijale Adolfa Hitlera.

Sa pozicija nacizma nastupala je nešto prikrivenije i organizacija "Obraz", čiji su pripadnici napadali LGBT osobe i zalagali se za rehabilitaciju Dimitrija Ljotića. Ta organizacija je zabranjena 2012.

Godinu ranije zabranjen je i "Nacionalni stroj", na čijem je čelu Goran Davidović, zvani Firer, koji je u bjekstvu u Italiji, a sudi mu se u odsustvu već 10 godina zbog izazivanja rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti i upada na antifašističku tribinu u Novom Sadu 2007.

U javnosti je ostao upamćen i slučaj ubistva malog Dušana Jovanovića u centru Beograda 1997. samo zato što je bio pripadnik romske nacionalne manjine.

Dušanove ubice Milan Čujić i Ištvan Fendrik iz Zemuna, tada 17-godišnjaci povezani sa neonacističkim organizacijama, marta 1998. su presudom Okružnog suda u Beogradu osuđeni na po 10 godina maloljetničkog zatvora i upućeni na izdržavanje kazne. Pušteni su poslije šest i po godina.

Tragičnu sudbinu malog Dušana podijelio je glumac Dragan Maksimović koga je u novembru 2000. u centru Beograda zvjerski prebila grupa mladića misleći da je Rom.

Maksimović je preminuo dva mjeseca kasnije usljed povreda nanijetih tokom prebijanja, a do danas nijesu pronađeni vinovnici tog incidenta, za koje se prema riječima očevidaca pretpostavlja da su skinhedsi i navijači FK Rad.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Svetozar

@kuhn, Sto lupetas gluposti_ Nacizam (fasizam) su veliko ZLO kao i komunizam.

kuhn

Fazon je taj sto vi sirite Komunizam koji je najvise unistio Srbiju i koji je odnio hiljade i hiljade Srpskih zivota, a kaznjavate sirenje Neonacizma hahahahhahahahah.