15 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

17.05.

23° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 19°

Utorak

21.05.

26° / 18°

Srijeda

22.05.

25° / 16°

Četvrtak

23.05.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Revolucionarna promjena žrijeba Lige šampiona

Izvor: EPA

Fudbal

Comments 0

Revolucionarna promjena žrijeba Lige šampiona

Izvor: Sportske.net

Autor: Bojan Šuković

  • Viber

UEFA ide u korak s vremenom i novim tehnologijama, pa će uporedo sa promjenom sistema takmičenja u Ligi šampiona, promijeniti i način žrijeba za elitno evropsko takmičenje.

Mediji danas prenose da više neće biti izvlačenja kuglica iz ''šešira'' kako smo to decenijama unazad navikli, već da će najveći dio posla u vezi žrijeba parova Lige šampiona obaviti - kompjuter.

UEFA je bila prinuđena da skoro u potpunosti kompjuterizuje žrijeb UEFA Lige šampiona od sljedeće sezone kao rezultat svog novog formata, jer bi ručno izvlačenje protivnika svakog kluba, kao što je bio slučaj u starom formatu trajalo do četiri sata i zahtijevalo do 900 kuglica zbog složenih procedura u žrijebu?!

Podsjetimo, takmičenje u LŠ se proširuje na 36 timova od sezone 2024-25, sa svim timovima na jednoj ligaškoj tabeli. Svaki klub će odigrati osam utakmica, četiri kod kuće i četiri u gostima.

Postojaće četiri šešira po devet timova, poređanih po UEFA-inom petogodišnjem koeficijentu učinka, a klubovi će se suočiti sa po dva protivnika iz svakog šešira.

Klubovi neće moći da izvuku timove iz svoje zemlje, osim ako ih ima previše u jednom šeširu. Ovo bi uticalo samo na lige sa četiri ili više klubova u takmičenju, mada UEFA vjeruje da će to moći da izbjegne sljedeće sezone.

To znači da će jedini manuelni aspekt biti ceremonijalni dio izbora tima čiji će mečevi biti žrijebani. Kompjuter će zatim automatski dodijeliti protivnike tog tima iz sva četiri šešira i odlučiti koji mečevi će se igrati kod kuće, a koji u gostima.

Na primjer, ako se u jednom šeširu nalaze: Mančester siti, Sevilja, Barselona, Napoli, Bajern Minhen, Pari Sen Žermen, Benfika, Fejenord, Real Madrid.

UEFA će izvući jedan tim, na primjer Barselonu. Njeni rivali bi se zatim prikazivali jedan po jedan putem kompjuterskog žrijebanja.

Takođe je potvrđeno da će biti dva, ograničena žrijeba u nokaut rundi, jedan na kraju preliminarne faze krajem januara, a drugi krajem februara za osminu finala. Neće biti žrijebanja za četvrtfinale i polufinale.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR