14 °

max 14 ° / min 10 °

Subota

27.11.

14° / 10°

Nedjelja

28.11.

11° / 9°

Ponedjeljak

29.11.

10° / 6°

Utorak

30.11.

5° / -1°

Srijeda

01.12.

6° / -1°

Četvrtak

02.12.

8° / 5°

Petak

03.12.

11° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za programe sportskih saveza u 2021. država izdvojila preko četiri miliona eura

Izvor: Ilustracija

Ostalo

Comments 0

Za programe sportskih saveza u 2021. država izdvojila preko četiri miliona eura

Autor: Antena M

  • Viber

Uprava za sport i mlade, u skladu sa obavezom iz Zakona o sportu, realizovala je javni konkurs za sufinansiranje programa sportskih organizacija u 2021.

Kako se navodi u saopštenju, u skladu sa članom 117 Zakona o sportu, uslov za objavljivanje javnog konkursa bilo je prethodno usvajanje Zakona o budžetu za 2021. koji je Skupština donijela 17.juna.

Za programske aktivnosti 35 sportskih organizacija koje su ispunile uslove javnog konkursa, iz Budžeta Uprave za sport i mlade opredijeljeno je 2.552,000 eura.

Od tog novca, kao se navodi, Uprava za sport i mlade opredijelila je 217.470,20 eura za stipendiranje 228 mladih sportista koje su predložili nacionalni sportski savezi i krovne organizacije sporta u Crnoj Gori.

Kako je istakao v.d. direktora Uprave za sport i mlade, Vasilije Lalošević, kroz navedenu podršku ova institucija imala je za cilj da pošalje jasnu poruku da je briga o mladim nadama koje predstavljaju sportsku budućnost Crne Gore prioritet organa kojim rukovodi i da će tako biti i u narednom periodu.

"Imajući u vidu da je riječ o olimpijskoj i paraolimpijskoj godini, te da je donošenje Zakona o budžetu u junu uslovilo nešto kasnije objavljivanje javnog konkursa, Vlada Crne Gore je, na predlog Uprave za sport i mlade i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, a u cilju nesmetanog funkcionisanja sportskih organizacija u prvom i drugom kvartalu 2021. prvenstveno onih koje su imale obaveze u olimpijskom i paraolimpijskom kontekstu, opredijelila sredstva u iznosu od 1.807,869 eura, što, uključujući sredstva opredijeljena javnim konkursom, iznosi 4.359,869 eura", kaže se u saopštenju.

Navedena podrška, kako je navedeno, bila je presudna da sportisti uspješno realizuju sve svoje takmičarske obaveze, a uz pomoć krovnih asocijacija sporta, i u onim sportovima gdje postoje višegodišnji sporovi oko pravnih statusa sportskih organizacija, kao što je džudo.

Uprava za sport i mlade je, prilikom donošenja odluke o raspodjeli sredstava sportskim organizacijama putem javnog konkursa za 2021. uzimala u obzir podršku koja je u prvom i drugom kvartalu opredijeljena od strane Vlade Crne Gore.

"Ukupna finansijska sredstva koja su iz Budžeta Crne Gore izdvojena za programske aktivnosti sportskih organizacija su 4.359,869 eura čime se potvrđuje da, i pored teških finansijskih okolnosti uslovljenih pandemijom COVID-a kao i slabe prošlogodišnje turističke sezone, sport ostaje prioritetna grana koja je visokopozicionirana u javnim politikama nove vlasti", dodaje se u saopštenju.

Uprava za sport i mlade će, kako se navodi, shodno proceduri, sa sportskim organizacijama potpisati ugovore kojim će se regulisati trošenje budžetskih sredstava shodno dostavljenim programima za 2021.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR