14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DANIJEL FURTULA ZA MERIDIAN SPORT: Lijep je osjećaj pobijediti na takmičenju na kojem predstavljate svoju državu, vjerujem da mogu do Igara u Parizu

Ostalo

Comments 0

DANIJEL FURTULA ZA MERIDIAN SPORT: Lijep je osjećaj pobijediti na takmičenju na kojem predstavljate svoju državu, vjerujem da mogu do Igara u Parizu

Autor: Antena M

  • Viber

Danijel Furtula osvajač je jedne od pet zlatnih medalja za Crnu Goru na nedavno održanim Igrama malih zemalja Evrope na Malti.

Furtula je bacio disk 62,79 metara što je bilo dovoljno za medalju zlatnog sjaja.

Upravo je to bio povod za razgovor sa jednim od naših najboljih atletičara.

Furtula se za Meridian Sport osvrnuo na njegov nastup na Malti, koji je bio više nego uspješan.

“Nastup na IMZE došao je u pravi čas. Tačno u trenutku kada se sezona polako zahuktava nekako je lijep osjećaj na samom startu pobijediti na takmičenju na kojem ujedno predstavljate sebe i država iz koje dolazite. Znao sam da sam spreman, ali nijesam bio siguran da cu ostvariti tako dobar rezultat s obzirom na to da je krug za bacanje na Malti bio izuzetno klizav što je svima otežavalo nastup.”

Zanimljivo, Furtula je prije ravno deset godine u Luksemburgu na Igrama malih zemalja osvojio zlato.

“Da, 2013. godine sam prvi put nastupao na IMZE i tada sam pobijedio sa sličnim rezultatom kao sada, deset godina kasnije. Mogu da kažem da sam tada kao mladi takmičar u naletu imao vrlo zapažene rezultata kako na tom takmičenju tako i na ostalim koji su održani tačnije tokom sezone. Sa ove tačke gledišta mogu reći da sam zadovoljan što sam već deceniju na vrhunskom nivou”:

Rekord karijere za Furtulu je 65,59 metara, a datira iz 2021. godine…

“Lični rekord sam postavio prije dvije godine, a on sam po sebi nosi neke posebne stvari. Rekordi su sinonim za granice i moram istači da nije lako dovesti sebe u poziciju da uvijek budete na tom vrhuncu. To sve zavisi od puno faktora, a ja se nadam da tu granicu mogu pomjeriti za metar ili dva…”, optimista je crnogorski atletičar.

Furtula pripreme tokom zime, ali i ljeta odrađuje u Baru, pa mu nije bilo teško da se privikne na klimu koja vlada na Malti a koja je slična onoj na crnogorskom primorju.

“Već treću godinu zaredom u Baru se spremam za najvažnija takmičenja. Mogu slobodno reći da u Baru uživam i da sam tamo osjećam kao kod kuće. Klima na Malti je jako slična što je svakako potvrda da u Baru imamo vrhunske vremenske uslove za bavljenje svim sportova na otvorenom preko čitave godine.”

Naš atletičar i uoči takmičenja na Malti bio je favorit za zlato – to je uspio i da opravda.

“Konkurencija na IMZE nije bila prejaka, znao sam od starta da sam favorit za zlato, a na meni je bilo da tu ulogu i opravdam što sam i uspio da uradim.

Iako je kalendar atletskih takmičenja izuzetno bogat, Furtula IMZE posmatra kao važno takmičenje za mlade sportiste.

“Moram istaći da je ovo takmičenje jako lijepo osmišljenjo i ima taj olimpijski duh u sebi što svakako daje jednu posebnu dimenziju. Dosta mladih takmičara prvi put nastupa za reprezentaciju što je svakako u karijeri svakog sportiste jako važan trenutak”, istakao je on.

Furtulu sada čeka Ekipno prvenstvo Evrope u Poljskoj.

Najvažnija takmičenja tek slijede. Prvo u nizu biće Ekipno prvenstvo u poljskom gradu Silesia. Nakon toga ću učestvovati u Baru na državnom prvenstvu. Tu je i Balkansko prvenstvo u Kraljevu i naravno ono najvažnije – Svjetsko prvenstvo u Budimpešti.

Nešto više od godinu dana ostalo je do početka Olimpijskih igara u Parizu. Furtula se nada da će se ponovo naći na najvećoj sportskoj smotri.

“U predolimpijskoj godini pokušavate da ostanete što zdravije i motivisanije. Sjećam se svake olimpijske godine u kojoj sam trenirao i spremao se za najveći svjetsku smotru i mogu vam reći da je svaka bila posebna i drugačija od ostalih. Imao sam sreću da Crnu Goru tri puta predstavljam na Igrama i nadam se da ću to uraditi i u Parizu. Kako se Igre bliže tako će se mijenjati i moji treninzi, opterećenja, svakodnevna rutina. Jednostavno rečeno, sve će biti usmjereno ka jednom cilju – plasmanu u Pariz.

Furtula se nada da bi crnogorsku atletiku u Parizu mogao da predstavlja nešto veći broj takmičara u odnosnu na prošle Igre u Tokiju.

“Mogu da kažem da su norme za predstojeće Olimpijske igre znatno jače i zahtjevnije od onih iz Tokija. I pored te činjenice vjerujem da Crna Gora u Pariz može otići sa tri ili četiri predstavnika u atletici što bi bio nevjerovatan uspjeh”, zaključio je Danijel Furtula priču za Meridian Sport.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR