15 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podsjećanje na zlatnu generaciju RK Lovćen

Rukomet

Tag Video
Comments 0

Podsjećanje na zlatnu generaciju RK Lovćen

Izvor: cetinjskilist.com

Autor: Bojan Šuković

  • Viber

Rukometni klub ''Lovćen'' jedan je od najboljih i najtrofejnijih sportskih kolektiva u Crnoj Gori. Neočekivana pauza zbog virusa korona pravo je vrijeme da se prisjetimo najslavnijeg perioda cetinjskog kluba.

Svoj prvi nastup u Prvoj ligi SFR Jugoslavije, ''Lovćen'' je obezbijedio krajem 1988. godine kada je i krenuo uspon kluba.

Deset stabilnih godina u Prvoj ligi bile su prava najava za ono što je uslijedilo u narednom periodu.

Predvođen Veselinom Vujovićem ''Lovćen'' je u sezoni 1998/99 vodio veliku borbu za titulu prvaka, ali je uslijed NATO bombardovanja šampionat prekinut, pa je titula dodijeljenja ''Partizanu'' koji je u tom trenutku imao samo jedan bod više od cetinjskog kluba (odigrano 21 kolo).

Najbolje sezone u istoriji kluba

''Lovćen'' je već naredne sezone nadoknadio propušteno. Pod dirigentskom palicom Pera Miloševića, Cetinjani su sa čak 27 pobjeda iz 30 utakmica furiozno osvojili prvu titulu šampiona države. Naslov prvaka automatski je značio i plasman u kvalifikacije za najjače klupsko takmičenje u Evropi - Ligu šampiona.

Do istorijske titule, na 50. godišnjicu od osnivanja kluba, ''Lovćen'' su predvodili: Puljezević, Stojinović, Ćaćić, Čutura, Đurković, Ražnatović, Vučićević, Mrvaljević, G. Đukanović, B. Popović, Bogdanović, Dobrković, Vujanović, Stojinović, Kapisoda, N. Vujović, Nikočević.

Aktuelni šampion je u odbranu titule krenuo sa izuzetno kvalitetnim timom koji je svoju snagu pokazao i u kvalifikacijama za Ligu šampiona gdje su u dvomeču bili bolji od austrijskog ''Remusa'' (30:23, 30:16).

Dominacija cetinjskog tima nastavljena je i kroz prvenstvo Jugoslavije gdje je ''Lovćen'' pred plej of obezbijedio pol poziciju sa 26 pobjeda iz 30 mečeva.

U polufinalu doigravanja Cetinjani su bili bolji od niškog ''Željezničara'', dok je u finalu duplom pobjedom nad ''Sintelonom'' (23:22, 32:23), osvojena druga titula Jugoslavije.

Da se na Cetinji igrao rukomet koji je rame uz rame sa evropskim potvrdili su i sjajni rezultati u Ligi šampiona, gdje je ''Lovćen'', eliminisan tek u četvrtfinalu i to od njemačkog giganta ''Kila'' (29:24, 22:35).

Inače, te sezone prvak Evrope je postao španski ''Portland'' koji je u grupnoj fazi pretrpio poraz na Cetinju - 25:24.

U sezoni koja je zlatnim slovima ispisana u istoriji kluba, dres ''Lovćena'' nosili su: Puljezević, Stojinović, Ćaćić, Rakčević, Dobrković, Ćurković, G. Đukanović, Bogdanović, Nikočević, Vučićević, N. Vujović, V. Đukanović, Datukašvili, Kapisoda, Čutura, Vujanović i Čurlevski. Šef stručnog štaba bio je, već pomenuti, Pero Milošević.

''Lovćen'' okosnica reprezentacije   

I nakon tih sezona, ''Lovćen'' je bilježio odlične rezultate. Takođe, klub je nastavio da ''rađa'' vrhunske rukometaše. Koliko je jaka rukometna fabrika na Cetinju možda se najbolje ogleda u rečenici rukometnog maga, Lina Červara koji je rekao kako Cetinje ''grad od dvije ulice snabdijeva selekciju Crne Gore”,

Tako je bilo i na posljednjem prvenstvu Evope. Dres reprezentacije Crne Gore nosilo je čak deset bivših igrača najtrofejnijeg muškog crnogorskog rukometnog kluba

L. Milošević / RTV Cetinje

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR