15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Carigrad ne osporava Crnoj Gori pravo na autokefaliju, Rusi zbog Vartolomeja neće doći na proslavu u Beogradu?

Stav

Comments 6

Carigrad ne osporava Crnoj Gori pravo na autokefaliju, Rusi zbog Vartolomeja neće doći na proslavu u Beogradu?

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

 Mimo uobičajene prakse, jučerašnji intervju vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja beogradskome dnevniku „Politika” je ignorisan od strane zvaničnoga sajta Srpske pravoslavne crkve, kao i najvećega broja drugih glasila u Beogradu. Po pravilu citiraju izjave manje značajnih crkvenih ličnosti, ama, sada prave izuzetak.

 „Politika” je intervju objavila na naslovnici štampana izdanja, ali ne i barem najavu na internetu! Samo neki srpski portali požurili su juče da izvode iz intervjua naslove s nečim što Vartolomej NIJE KAZAO: „Vaseljenski patrijarh: SPC jedina kanonska crkva u Crnoj Gori”.

 Poput srpskih glasila, intervju ignorišu i svi mediji u Rusiji, uključujući dvije najuticajnije agencije koje se bave i crkvenim pitanjima: ,,РИА Новости” i ,,Интерфакс”.

 Sa srpskoga stanovišta, nema sumnje u vjerodostojnost „Politike”. Patrijarh Irinej Gavrilović, koliko prošloga mjeseca, kaže da se „’Politika’ odupire napadu na dušu srpskog naroda” i on lično svjedoči „da se najvažniji srpski dnevni list sa svojim novinarima i poslenicima učio i naučio od Svetog Save”, etc.

 Što je, dakle, za Srbe „sporno” u jučerašnjem Vartolomejevom intervjuu? U najkraćem: sve ono što je u njemu rekao.

 Niti jednom riječju on im nije ulio nadu da Carigrad, kada se za to steknu uslovi, neće intervenisati na prostoru Crne Gore i Makedonije i dokinuti jurisdikciju SPC, koju im je priznao na bazi odavno prevaziđenih političkih realnosti iz 1922. godine.  

 Iako je Vartolomej kazao da s obzirom na taj tomos „SPC ima konkretne geografske granice” i da joj one „pripada[ju] i kanonski i eklisiološki”, napomenuo je:

 „Vaseljenska patrijaršija ne namjerava da izmjeni Ustav SPC, niti njene granice, UKOLIKO to ne prati sporazum i saradnja; nikada Vaseljenska patrijaršija nije prekoračila granice drugih crkava, SEM jedino UKOLIKO postoji odnosni zahtijev i veća crkvena potreba”.

 Upravo temeljeći se na klauzulama „ukoliko” i „sem”, tj. na „odnosni zahtijev i veću crkvenu potrebu”, Carigrad je 1922. priznao autokefaliju SPC, ali nedavno i autokefaliju Pravoslavnoj crkvi Ukrajine; kao, uostalom, i sve ostale autokefalije pojedinačno, od 1850. do 1998. godine. Nema razloga da se tako ne postupa i ubuduće.

 Vartolomej, dakle, nije – niti to po kanonskome pravu može – negirao ili relativizovao nedavno saopšteni stav iz Carigradske patrijaršije „da svaka nacija i svaka zemlja, koji žele svoju pravoslavnu Crkvu, imaju pravo da je osnuju i zatraže priznavanje svoje crkve od drugih pravoslavnih crkava; uključujući i Makedoniju i Crnu Goru”.

 Danilo, arhiepiskop Vaseljenske patrijaršije, podržava pravo Crne Gore da ima svoju autokefalnu Crkvu!

Činjenica je da „odnosni zahtijev” za priznanje autokefalije Crkvi Crne Gore još nije podnijet Carigradskoj patrijaršiji, da bi se, u svijetlu realnih istorijskih činjenica i prezentnosti, razmotrio u smislu njezina priznanja radi „veće crkvene potrebe”. Takva namjera Crne Gore je saopštena i nema sumnje da će u pogodnome trenutku biti realizovana. Vrata Carigrada za Crnu Goru nijesu, niti po kanonskome pravu i eklisiologiji mogu biti zatvorena.

                                                                              ***

 Manje bolnu, ali i zbog Rusa, neprijatniju vijest, saopštio je Vartolomej „Politici”:

 „Ako Bog dâ, doći ću u Beograd na jesen, na poziv patrijarha Irineja, jer sam pozvan na 800 godina od hirotonije Svetog Save”.

 Dakle, Vartolomej će (možda) u Beograd, ali ne radi „osam vekova AUTOKEFALIJE Srpske pravoslavne crkve” – što je zvanična egida te proslave – nego, kako smo juče analizirali, da proslavi 800 godina HIROTONIJE Sv. Save Srpskoga! U Carigradu nema dokumenata da je Sv. Sava ikad polučio autokefaliju, već je, u najboljem slučaju, od njih posvećen za episkopa i Srbi su tada dobili samo jednu vrstu crkvene samouprave, ostajući zavisni od Carigrada.

Koji jubilej od 800. godina slavi SPC? Sv. Sava nije dobio autokefaliju

 U verziranijim srpskim crkvenim krugovima uočavaju isto; na portalu „Поуке”, koji odražava dominantno mišljenje unutar SPC, komentarišu ovu Vartolomejevu izjavu:

 „Kako suptilno rečeno! Mi ne slavimo HIROTONIJU Sv. Save nego AUTOKEFALIJU naše Crkve. Ali to patrijarh Vartolomej ne želi da izgovori”.

 K tome, postavlja se sada pitanje u Beogradu: kako zbog braće Rusa uopšte održati tu proslavu ako joj prisustvuje Vartolomej? Nijesu li Rusi objavili da prekidaju sa Carigradom liturgijsko jedinstvo.

 Opet, kako slaviti bez Vartolomeja, ako je Carigrad, kako tvrde, posvetio za episkopa donosioca nikad-od-nikog-viđenog tomosa njihove navodne autokefalije iz 1219. godine?

 Prema komentaru „Поукa”, „trenutno 'najveća crkvena potreba' [je] da se postigne utisak kako SPC podržava delovanje patrijarha Vartolomeja. Što će biti pokušano kroz obeležavanje 800 godina autokefalije naše Crkve, Vartolomejevu posetu i događaje vezane za to”.

 Na istome mjestu se veli „da je naša Crkva trebala da povče sve pozive na proslavu uz obrazloženje da, s obzirom da ne možemo saborno da služimo zajedno sa Carigradom i Moskvom, proslavićemo ovaj važan datum sami”.

 Primjećeno je i da Vartolomej „ne može na primer ni da izgovori reči: ‘Njegova SVETOST patrijarh srpski’”.

 Ali, to nije Vartolomejev kapric, ili nešto slično, već stoljećima duga osveštena praksa vaseljenskoga pravoslavlja.

 Nikad Carigrad, pa ni od 1922, čelnike Srpske patrijaršije i nije oslovljavao sa „Njegova Svetost”, već, za stepen niže – „njegovo BLAŽENSTVO”.

 Uostalom, Carigrad nikad nije priznavao ni Pećku PATRIJARŠIJU, već, dok je postojala, do 1766, kada je za svagda upravo Carigrad i ukinuo, opet  u stepenu niže – samo kao Pećku ARHIEPISKOPIJU.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Ratko

Gospodine Jovanovicu.Srbi bolje receno posrbice ce dapolude,posebno Anfilokije moracki minhauzen.

Zoran

E da je vise ovakvih novinara kao gospodin vladimir Jovanovic.

Mara

Gospodine Jovanovicu svaku srecu Vam zelim...hvala za sve tekstove...samo tako nastavite