13 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„ПолитНавигатор”: Nacionalistički zvaničnici Crne Gore pokrenuli „ukrajinski scenario”

Društvo

Comments 6

„ПолитНавигатор”: Nacionalistički zvaničnici Crne Gore pokrenuli „ukrajinski scenario”

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
Piše: Vladimir Jovanović

Piše: Vladimir Jovanović

 Pro-zapadna, pobjednička crnogorska vlada na svaki način pokušava da uzdrma jedinstvo Srpske pravoslavne crkve, koja okuplja pravoslavce u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici. Vlasti podržavaju pomjesnu raskolničku Crnogorsku crkvu – piše portal na ruskome jeziku „ПолитНавигатор”.

 „Kampanja protiv SPC uključuje pokušaj crnogorskih vlasti da 2. aprila ruše navodno nezakonitu građevinu - krstionicu ‘Suzu Nogoševu’ na teritoriji Manastira Sv. arhanđela Mihala u gradu Tivtu, koji je u nadležnosti Crnogorsko-primorske mitropolije SPC. Zvanični razlog za ovu nasilnu akciju je da manastir nema građevinsku dozvolu.

 Da bi sproveli rušenje, vlasti su noću poslale odred policije koji je na ‘objekat’’ prispio s mora na brodu bez osvjetljenja iskrcavši trupe. Međutim, snage bezbjednosti nijesu mogle ništa da urade. Da bi se zaštitila građevina stigle su stotine vjernika. Uspjeli su da odbrane svoje svetilište. Međutim, nacionalistički zvaničnici će sigurno pokrenuti novi napad.

 Sljedećega dana, tokom propovjedi, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je svoje mišljenje o tome šta se dešava: ‘Prvi put u istoriji, sekularna država želi da oduzme hramove, želi da oni postanu državni”.

 „Zaista, ovaj objekat, koji je izgradila SPC – nema kompletiranu dokumentaciju, ali je činjenica da su državni organi odlučili da je ruše, naravno, izazvala je oštru reakciju pravoslavne zajednice”, citira se jeromonah Ignjatij Šestakov, Rus, predstavljen kao „specijalista za istoriju i kuturu Srbije”.

 „Predstavnici SPC naglašavaju činjenicu da nedaleko postoji veliki broj nezakonito izgrađenih objekata, ali se takve mjere ne odnose na njih. To je donekle politički demarš. U principu, ukrajinski scenario je odavno pokrenut u Crnoj Gori, a kanonska SPC, koja već stoljećima djeluje na toj teritoriji, zaista je pod pritiskom vlasti“.

 Šestakov je dio ruske propgandno-obajveštajne mašinerije. Urednik je sajta „Православие” na srpskome jeziku. On je 2016. portalu „Искра” kazao da „treba imati na umu da bezuslovno kretanje Crne Gore u pravcu NATO-a i tome sličnome krije u sebi usmjerenje protiv Rusije kao države i ruskoga naroda, i da se čini sve kako bi se Rusija kao civilizacijska pojava potisnula i sa Balkana uopšte, i iz same Crne Gore”.

 „CRNOGORSKA NACIJA JE PROIZVOD KOMUNISTIČKE IDEOLOGIJE”, kazao je Šestakov, dodavši da je „TERITORIJA NA KOJOJ SE SAD NALAZI CRNA GORA veoma značajna za srpsku istoriju; mnogi srpski vladari su poticali upravo iz ovih krajeva i ona se može nazvati jednim od ognjišta srpske civilizacije”.

 Drugi ruski sajtovi citiraju Amfilohija Radovića u povodu zbivanja oko „krstionice” kod Tivta, da „SPC trpi pritisak od vlasti Crne Gore, mi smo najprogonjeniji u Crnoj Gori, a možebiti i na Balkanu”. 

 „Naši monasi, monahinje koje su ovđe doputovale, UKLJUČUJUĆI I IZ SIBIRA, i žive u Crnoj Gori, izložene su uznemiravanju. Zabranjeno im je privremeno registrovanje, ne daju im državljanstvo“, citira Amfilohija portal „Союз православных журналистов”.

 Isti portal piše: „Predśednik i lider vladajuće Demokratske partije socijalista Crne Gore, Milo Đukanović, izjavio je u decembru da će rukovodstvo tražiti nezavisnost ‘autokefalne Crnogorske crkve’ od SPC.

 Ranije su crnogorske vlasti odlučile da ne obnove dozvolu za nastavak boravka u zemlji za 50 monaha i sveštenika SPC. Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore odlučilo je u mjesec dana moraju napuštiti zemlju više od 30 monaha i sveštenika SPC, a kasnije je donijeta slična odluka za preostale”.

 Već citirani jeromonah Ignjatij Šestakov, ranije je kazao da „treba da se ima u vidu da VEĆINA MONAHA I MONAHINJA NA TERITORIJI CRNE GORE NIJESU RODOM IZ CRNE GORE; drugim riječima, većina monaškoga klira, ako nema crnogorsku ličnu kartu, potencijalno dospijeva pod ovu vrstu pritiska, isto se odnosi i na parohijsko sveštenstvo”.

 „Država može da izdjejstvuje da ih ostavi bez prijave boravka i radne vize i da ih deportuje, ili da im u izvjesnome trenutku jednostavno ne dozvoli da pređu granicu”.

 Šestakov je, takođe, kazao: „RUSIJA TREBA NEŠTO DA PREDUZIMA, a ne samo da sa zakašnjenjem izražava nekakve proteste ili da iskazuje zabrinutost. Zato što svi ovi izrazi zabrinutosti ili protesta ne vrijede ni pola lule duvana. Ono što se sad dešava u Crnoj Gori [ulaskom u NATO] je diplomatski i spoljnopolitički poraz Rusije. To je NAŠ GUBITAK i NE MOŽEMO DA ZARIVAMO GLAVU U PIJESAK kao nojevi i da se pravimo da se ništa ne dešava, da nijesmo krivi i da su oni sami tako loši”.

„РИА Новости”: Bivši ruski konzul u CG i Backović, nosilac vojnoga odlikovanja Rusije, predvode protest na Prevlaci

 Izvještavajući o zbivanjima na Miholjskoj prevlaci, „РИА Новости” ranije je citirala Bora Đukića, „bivšega počasnoga konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori”:

 „Mi smo i dalje stalno na dežurstvu, a oni čekaju da se ljudi umore zbog kiše i lošega vremena”.

 

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

zordan

Krajnje je vrijeme da drzava ostro odgovori , sjutra ce vec biti kasno. A ovu bjelosvjetsku bagru - protjerati iz Crne Gore

Đoko Orlandić

Što se ovaj ruski sveštenik, Šestakov, "specijalista" za Srbiju, petllja u CG unutrašnje odnose. Vjerovatno mora, jer većini ruskih sveštenika i ovom, kao onom što je organizovao atentat na premijera Đinđića, teče staž u GRU.

Misko

Treba biti corav pa ne vidjeti istu retoriku i rad SPC ka 2015 i 2016 godine,jedino DPS to ne vidi,da bude zlo vece DPS im daje podrsku,skandalosno i zalosno!