14 °

max 14 ° / min 7 °

Petak

26.04.

14° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Saučešće umjesto čestitke

Stav

Comments 0

Saučešće umjesto čestitke

  • Viber
Reklo bi se da famozni Sporazum o izbornim uslovima od povjerenja čeka još samo potpise! Trudni parlamentarni dijalog, konačno će uroditi plodom. Da to čedo kompromisa vlasti i opozicije prohoda, potrebno je još da se utanači ko je opozicija i kome će koliko parče kolača vlasti da pripadne?

Treba, dakle, ustanoviti najprije šta je Pozitivna, a onda popuniti rupe u Vladi, javnim preduzećima i institucijama, koje je Đukanović ostavio političkim rivalima. Ne djeluje da ima jagme za mjesta u državnoj upravi, barem među najviđenijim opozicionarima? A, opet, kvalitet kadra biće svojevrstan pokazatelj kapaciteta “oporbe” da upravlja državom!

Vidjećemo brzo kako će URA, Demos i SDP riješiti tu jednačinu. Te da li će se SNP priključiti dogovoru i pojačati konkurenciju za upražnjena mjesta? Koga god delegirali, ostaće mu pola godine da ispuni očekivanja opozicije i spriječi eventualne zloupotrebe javnih dobara u DPS svrhe!

A, teoretičarima države i političkog sistema ostaće decenije da natenane razglabaju: jesu li, od lex specialisa do izbora, ili, guslarski rečeno, od Đurđeva do Mitrova dana, URA, Demos, SDP, Pozitivna i, eventualno, SNP bile opozicija ili vlast?

Prethodno, ipak, treba skinuti s čela TVCG i dnevnog reda Radojku Rutović! Koja se, vjerovatno, čudu čudi pred značajem koji joj je dao dio opozicije! I opravdano rezonuje: ako sam tako važna za ovu državu, mogla bih joj, vala, biti ambasador u nekoj zemlji izvan brdovitog Balkana!

Nije strašna zera ironije povodom farse sa smjenama u Javnom servisu, bez kojih, kako ispada, nema stabilne države i poštenih izbora!? Sad će direktorica sa saradnicima da podnese ostavke, kobajagi samoinicijativno, da neko ne bi pomislio kako se političari miješaju u rad medijske kuće koja je sistemski, po definiciji, zakonom zaštićena upravo od uticaja stranaka i političara!

Kao što se, kobajagi samoinicijativno, prošle sedmice sastao vajni Savjet i naprasno otkrio da informativni program TVCG ne valja! I, kobajagi samoinicijativno, preporučio Generalnome da ponovi konkurse…A ovaj to, kobajagi samoinicijativno, prihvatio!

Farsa prilično podsjeća na situaciju uoči referenduma, kad nas je tzv. međunarodna zajednica natjerala da, kobajagi samoinicijativno, izmislimo model 55:45, kao uslov za suverenost!

Ali, to smo mi! Nesposobni da u legalnoj proceduri smijenimo onoga ko nije radio svoj posao kako treba. I da mu to, bez uvijanja kažemo! Kod nas je, zapravo, takvo ponašanje još uvijek nemoguće. Jer organi koji formalno odlučuju o direktoru programa Javnog servisa, skoro ništa ne znaju o novinarstvu, a tek poneko ponešto zna o TV kao mediju. Zato i pristaju da sprovedu odluku političara, u predstavi poštovanja zakona i foliranju slobodne volje!

A, da ne bude, zabune, biću sasvim precizan: informativni program TVCG nije dobar! Nije ni toliko loš, kao što ga predstavlja opozcija, koja o tom segmentu sudi samo na osnovu Dnevnika u pola osam, ali je daleko od razine kvaliteta na kojoj bi morao i mogao da bude! I, još nešto, velika je zabluda opozicije ako misli da program Javnog servisa ima ikakav, a kamo li ključni, uticaj na njene izborne poraze!

Za kraj, utisak neđelje: oslobađajuća presuda za Vojislava Šešelja! Zapravo, nije toliko šokantna sloboda za lidera radikala, koliko obrazloženje francuskog sudije, po kojem se ozbiljno da zaključiti kako je monsieur Antoneti postao sljedbenik ideologije optuženog za ratne zločine!

Sloboda za Šešelja pamtiće se kod nas i po tome što mu je čestitao premijer Đukanović! I što je, za momenat, ta čestitka postala veća atrakcija od samog povoda! S jedne strane, teško je razumjeti, s obzirom na golem broj utakmica u nogama, kolosalno političko proklizavanje Đukanovića. S druge strane, prilično je bljutav utisak ostavio način na koji su njegovi oponenti, uključujući i dojučerašnje saborce, pokušali da poentiraju na tom premijerovom promašaju! Konačno, nije se advokatskom vještinom proslavio, u pokušaju da ga odbrani, ni predsjednik Vujanović!
Svjestan rizika da mogu ostaviti utisak arogantne osobe, koja pretenduje da riješi zadatak na kojem je pala sva domaća politička elita, ipak ću reći: da su mene pitali šta mislim o presudi Šešelju, rekao bih – vojvoda se trinaest godina upinjao da Haški tribunal pretvori u cirkus, ali je to, umjesto njemu, za rukom pošlo “časnom” sudiji Žan Klodu Antonetiju! Jedino nijesam siguran da to, francusko shvatanje pravde na Balkanu, ide uz hiljade grobova po Bosni i Hrvatskoj!

Pa, u tom smislu, više razloga ima za saučešće Haškom tribunalu, nego za čestitku Vojislavu Šešelju!

Darko Šuković

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR