15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srpski Tajvan

Izvor: Screenshot

Stav

Comments 1

Srpski Tajvan

Izvor: danas.rs

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Piše: Nikola Samardžić

Visoki kineski zvaničnik izjavio je da je ujedinjenje Tajvana s Kinom „istorijska neizbežnost“ i da će svako ko se tome protivi „smrdeti 10.000 godina“.
     
Na nesreću, pozivanje na predodređenost budućnosti je sa stanovišta nauke debilizam svakog totalitarnog mišljenja.

Verovatno otkriva i poremećaj ličnosti s poreklom u ranom detinjstvu.

Dok i velika Kina i velika Srbija smrde dok otrovnim isparenjima truju planetu, i svaka je budućnost neizvesna.

Mala Kina, Tajvan je, u odnosu na svoju veličinu i ljudske kapacitete, uspešnija i srećnija od velike, Hong Kong traži svoje mesto u brisanom prostoru između britanskog i kineskog kolonijalizma.

Samo Srbija sebe vidi velikom dok, nastavljajući politiku koja je razorila prethodnu veliku državu i sve naše male živote, ukida svoju nezavisnost i mentalni integritet.

„Apelom“, onim zloglasnim, upozorili smo javnost da vlast u Srbiji s podrškom Rusije, crkve i dela srpske i crnogorske opozicije, nastoji da utiče na promenu vlasti u Crnoj Gori, pod lažnim i lažljivim izgovorom da se srpskoj crkvi i „nama“ otimaju svetinje.

Danas je jasnije, da je Apel dobronameran i precizan. Jeste, mobilisao je javnost u Srbiji koja je odgovorila sa istim akterima, i istim porukama koje su proizvele kataklizmu iz devedesetih.

Ali je Apel probudio i političke snage koje su zaustavile pokušaj nekoga tajvanskog scenarija, i, konkretno, nasilja i ubistava.

Odnos prema Crnoj Gori bio je test i za vlast i za opoziciju.

Njihova homogenizacija trebalo je da protekne neprimećeno, idiotskim optužbama iz opozicije da Vučić i Đukanović krizom upravljaju u dogovoru, dok se Vučić strancima pravdao kako on tu ništa ne može da konkretno učini.

Da li je učestvovao u udaru pod pritiskom svoje biološke, socijalne, političke i poslovne svite, to je manje važno od činjenice da Vučić definitivno nije „činilac mira i stabilnosti u regionu“.

To je manje važno i od činjenice da je Srbija u smislu političkog, ekonomskog i društvenog razvoja najzaostalija država u regionu.

Crnogorska kriza razorila je srpsko političko društvo u toj meri da je vlast predala važne ingerencije Rusiji, crkvi i navijačkim grupama. Crnogorska kriza je ogolila i vlast i opoziciju.

U opoziciji su i Vučić, i Dačić, i Vulin, itd., njihovi žalosni dvojnici. Vučić je kadrovskom politikom ponizio svakoga ko smatra da se javne funkcije obavljaju u skladu sa etikom odgovornosti.

Korupcijom je društvu oduzeo svaku snagu i pamet.

Javnost je homogenizovana dok poziva na „istorijsku neizbežnost“ da postanemo pravoslavna džamahirija s političkim korenima u staljinizmu.

Taj koncept budućnosti, u ovom trenutku, ima podršku iste većine koja je na Miloševićevom referendumu 1998. donela faktičku odluku da NATO ne sme ući na Kosovo.

NATO je i na Kosovu, i u Crnoj Gori, ulazi i u Bosnu.

Kolektivno smo nespremni za promene koje su u osnovi u našem najboljem interesu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Vojvodina

Nikola bez dlake na jeziku, pravo u centar, ali teško da će dobiti prostor u srpskim medijima.