Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Anticivilizacijski marš "kolekcionara poraza" protiv simbola crnogorske slobode

| Postavio/la: Antena M

Anticivilizacijski marš "kolekcionara poraza" protiv simbola crnogorske slobode

Za Antenu M piše: Pavle Goranović, književnik i vanredni član CANU

Kreiranje uzavrele atmosfere i razuđeni, a opet orkestrirani, protesti protiv legitimnog usvajanja jednog zakona predstavljaju posljednju, očajničku pobunu protiv 21. maja 2006. godine. No, jednako zabrinjava da je po srijedi anticivilizacijski marš protiv crnogorske stvarnosti, ali i protiv izvjesno evropske budućnosti Crne Gore. Utoliko su ovi događaji, zapravo, neprimjereni udari i na građansko, multikuturno biće Crne Gore, na njene težnje ka pripadnosti modernom svijetu.

Svojevrsni marš na državu (medijski, akademski, navijački, poziciono-opozicioni, itd.), po svojoj ikonografiji i parolama, a očigledno i cilju - neodoljivo podsjeća na početke raspada bivše države, na „vremena smrti“. I to po oprobanom, već viđenom modelu arbitriranja u drugoj zemlji, svrstavanjem pod zlokobnim nazivima: „Grešnik“, „Otpadnik“ i sl. No, vrijeme je više puta potvrdilo da te poražene i poražavajuće ideologije nijesu u duhu Crne Gore. (Kovač bi govorio o „kolekcionarima poraza“.)

Razočarava što se ovih dana navodno brane hrišćanske vrijednosti, nerijetko i retorikom utemeljenom na duboko antihrišćanskim principima: prokletstvima i prizivanjem zla. Pri tom se zaboravlja da crnogorske svetinje - nastale na tlu Crne Gore, pregnućem naših predaka - nijesu samo duhovna svetilišta, nego su i konkretni, vjekovni simboli crnogorske samostalnosti. One nijesu uvezene, poput ovog darovanog scenarija, nego su trajni svjedoci crnogorske postojanosti u različitim epohama. Oni su čuvari crnogorske slobode, pa je sasvim prirodno da i njih čuva država Crna Gora.

Konačno, i zahtjeve za povlačenjem Zakona, treba tumačiti kao zahtjeve za povlačenjem referendumske odluke i svih onih odluka koje Crnu Goru čine nezavisnom i slobodnom.

Stoga je neophodno jačati kulturu razmjene argumenata, a unutarcrnogorski dijalog je uslov za još jedan civilizacijski iskorak i ukupan napredak društva.

Komentari

три корне пенал,

Ако је ово академик, онда сам ја Аристотел! Овом фали управо та култура дијалога и размена аргумената коју наводно призива.

gost,

Svaka cast, Pavle, sto si konacno skupio hrabrosti da nesto kazes, kao (makar i vanredni) clan CANU. Ali pamtimo kako je tvoj Zavod htio da objavi "Moj jezik" pa da se autori javno ne pobunise, ti bi to dozvolio, a i nakon toga si cutao... Dzaba titule i zvanja, ako nema obraza i hrabrosti!

milo radus,

Zbilja, da li CANU uopšte više i postoji?!

Sretno nam bilo,

Vrijeme je da se prekine ta kolelcija poraza.Vi ste nam zadnja šansa.Ko će koga k`o svoj svoga.

Glas pjesnika,

Pa, dobro, neka si se glasnuo, mada je to moglo malo glasnije, jer Oni ne razumiju tvoj filing, no, hajd !

Plandovanje,

@Vuk, u HIBERNACIJI SU, ne diraj CANU, kumim te, dako se sami probude...no ce rec: A nijesmo ti mi za rodoljublje, mi smo za nauku o rodoljublju...Blago nama s njima!

Pero,

SPC svojim zvonjenjem maltretira mirne gradjane ove drzave. Svaka dva sata zvone zvona, kako kazu kao za vrijeme turskih vremena, da bi ih zvona nervirala. Odavno nema Turaka ali ima gradjana koji samo drukcije misle, ali oni su sada, htjeli ne htjeli su Turci, koji trba da slusaju zvonjavu.

redovan_clan,

hahhahahahahhahaha... tekst, komentari, sve .. ahahahahahah

Vuk,

Ajd sa stećom bar vanredni član Canu da se glasnuo. Što je sa redovnim članovima Canu? Da ih grip nije pospremio?

maksim,

Odlican tekst. Intelektualan, uravnotezen, upozoravajuci

Ostavi komentar

0/300