28 °

max 35 ° / min 23 °

Ponedjeljak

06.07.

35° / 23°

Utorak

07.07.

31° / 22°

Srijeda

08.07.

32° / 19°

Četvrtak

09.07.

34° / 18°

Petak

10.07.

35° / 21°

Subota

11.07.

36° / 22°

Nedjelja

12.07.

36° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hipokritova zakletva

Stav

Comments 23

Autor: Antena M

  • Viber

Hipokritova zakletva

Za Antenu M piše: Prof. dr Milorad Nikčević

Ne, draga moja gospodo, vi nijeste i ne možete biti ljekari, no samo jeftini propagatori ideologije koja i jeste nastala na negaciji humanizma, a koja se danas krije iza navodnih duhovnih potreba i ugroženosti svetinja. Jer da je vama do duhovnih potreba ne biste slijedili ideologe savremenoga klerofašizma, već biste poštovali Hristov nauk: „I kada se moliš Bogu, ne budi kao licemjeri, koji rado po zbornicama i na raskršću na ulicama stoje i mole se da ih vide ljudi...

Ne mogu reći da su me osobito iznenadili istupi bivših crnogorskih ljekara koji se ovih dana zbijaju u redove za odbranu litija i svetinja. Puna je Crna Gora i prepuna uhljebljenih kadrova koji bi je za šaku rubalja ili dinara, a češće i sasvim dragovoljno, prodali. Velim bivših ljekara jer tu se jedna stvar dakako mora razjasniti. Plemenitoga poziva ljekara nema bez humanosti, a oni koji u jeku opake pandemije pozivaju narod da se priključi masovnim okupljanjima, najvećoj epidemiološkoj prijetnji u Crnoj Gori danas, nemaju ni zeru obzira prema ljudima i njihovu zdravlju. Koliko se god kitili diplomama medicinskoga fakulteta i specijalizacijama, takvi naprosto ne mogu biti ljekari. Možda mogu upražnjavati praksu žreca, vračeva, čitača iz plećaka ili onih što gase ugljevlje, no medicine bez humanosti nema, pa ni ljekara bez savjesti i brige za zdravlje svojih bližnjih.

Možda će neko reći ko sam to ja kao doktor filoloških nauka da propisujem ko jeste, a ko nije ljekar. No ništa ja tu novoga zapravo nijesam izrekao što nije zapisano u temeljima ljekarskoga poziva, Hipokratovoj zakletvi. A ona u svojoj originalnoj verziji sadrži i ove riječi: „Nikome neću, čak i ako me zamoli, prepisati smrtonosan otrov niti ću mu dati savjet koji može prouzrokovati njegovu smrt.“

U svojoj modernoj verziji taj glasoviti kanon na kojemu počiva medicina sadrži i ove prisege: „U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene uticati nikakvi obziri, vjera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnost. Apsolutno ću poštovati lјudski život od samog početka. I pod prijetnjom neću popustiti da se iskoriste moja medicinska znanja, suprotna zakonima humanosti.“

A što onda reći o osobama koje se predstavljaju kao ljekari a pozivaju svoje sugrađane na protestne skupove što su se ovih dana pokazali u svojoj suštinskoj formi kao gola politička sila i u kojima je izvjesno da se ne mogu ispoštovati ni minimalni uslovi zaštite od koronavirusa, propisani ne samovoljom Nacionalnoga koordinacionoga tijela već jasnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Što reći o ljudima koji, suprotno zakletvi koju su položili, nemaju ni mrve poštovanja za ljudski život!? Što reći o osobama koje su svoje vjerske, političke i nacionalne obzire izdigli iznad svoje profesije!? Što reći o onima koji i bez prisile svoja medicinska znanja žrtvuju, „suprotno zakonima humanosti“!? O njima se danas može samo reći da ne slijede Hipokratovu no hipokritovu zakletvu.

Jer kako se do licemjerjem može protumačiti najnoviji proglas grupe bivših podgoričkih ljekara u kojem kažu: „Zbog našeg poziva, koji podrazumijeva i edukaciju stanovništva neophodno je insistirati na epidemiološkoj doktrini, tj. maskama, distanci itd… , što nas zasigurno neće odaljiti od naše suštinske namjere i potrebe, a to je očuvanje i njegovanje sfere duhovnog i intelektualnog. Samo hrabro i naprijed, svi zajedno...“ Oni se, dakle, u svojem pozivu ośećaju neugodno jer, eto, moraju zbog doktrine spomenuti na nošenje maski i držanje distance, ali ih njihovi politički i vjerski nazori usmjeravaju na suprotno – na podršku masovnim okupljanjima koji nijesu ništa drugo do tempirana epidemiološka bomba, što se, uostalom, pokazalo i tokom prvoga talasa virusa oboljevanjem i smrću klera i episkopa Ruske i Srpske pravoslavne crkve, da o posljedicama po njihovu pastvu i ne govorimo.

Ne, draga moja gospodo, vi nijeste i ne možete biti ljekari, no samo jeftini propagatori ideologije koja i jeste nastala na negaciji humanizma, a koja se danas krije iza navodnih duhovnih potreba i ugroženosti svetinja. Jer da je vama do duhovnih potreba ne biste slijedili ideologe savremenoga klerofašizma, već biste poštovali Hristov nauk: „I kada se moliš Bogu, ne budi kao licemjeri, koji rado po zbornicama i na raskršću na ulicama stoje i mole se da ih vide ljudi. Zaisto vam kažem: Primili su platu svoju. A ti kada se moliš, uđi u klijet svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se Ocu svome koji je u tajnosti, i Otac tvoj koji vidi tajno, uzvratiće tebi javno.“

Kažem nije me naročito iznenadilo kad sam na tome spisku vidio imena nekih koji su 90-ih u Crnoj Gori našli pribježište, sklanjajući se od ratnoga vihora u okruženju, a kojima je ova država dala ne samo posao, već ih i stambeno zbrinula, niti su me iznenadili neki koji su u jeku prvoga talasa epidemije javno likovali služeći se lažnim izvještajima kako je u Crnoj Gori epidemiološka situacija gora nego u Srbiji, kao da je virus neko sportsko nadmetanje a ovaj vajni kvaziljekar navijač.

Ne mogu reći da je iznenađenje, s obzirom na ukupne okolnosti u Crnoj Gori, ali jeste izvjesno razočarenje što se na spisku bivših ljekara našlo i ime jednoga bivšeg ministra zdravlja, koji je sebi u poodmaklim godinama dozvolio da mu partijska lojalnost kroji profesionalne stavove. Pridružio se tako i on spisku crnogorskih hipokrita, skladno se uklopivši u ram za sliku posebnoga ešalona savremenih jurišnika na Crnu Goru. To je ona grupa nekadašnjih suverenista, okupljenih oko In4s, pod imenom Vijesti, koji su se od interesnoga razlaza s aktuelnim predśednikom Crne Gore neđe nakon referenduma, transformisali u nejperfidniju kohortu združenih snaga što im je jedini cilj razur Crne Gore.

Nastoji se danas u Crnoj Gori stvoriti privid postojanja paralelnoga sistema, najprije zloupotrebom grupe univerzitetskih profesora što su se proslavili teorijom da vlast ratuje direktno protiv Boga, a sada i grupisanjem bivših ljekara, čiji istupi su poraz čovječnosti i profesionalne etike. U danima koji slijede mogu se očekivati novi pritisci, medijske obmane, provokacije i incidenti, u krajnjem i pokušaji saoizacije Crne Gore.

Potonji roptaji velikosrpske klerofašističke ofanzive prema Crnoj Gori staviće pred veliki izazov ne samo aktuelnu vlast, već i sve iskrene emancipatorske i suverenističke snage, uključujući i one s pravom razočarane zbog brojnih devijacija u crnogorskome društvu. Samo ako ostave po strani lične pizme i surevnjivosti i formiraju zajednički front na jasnoj platformi odbrane suvereniteta i izgradnje pravednijega društva, Crna Gora se može nadati novome civilizacijskom iskoraku, prevladavanju mučnih unutrašnjih čegrsti i sigurnome putu u zajednicu razvijenih evropskih i svjetskih društava.

Komentari (23)

POŠALJI KOMENTAR

ND123

@Niko nije problem to sto su pojedini ljekari partijski DPS kadrovi

Misko

@Niko Ovde se ne radi o stavu, mogu imati stav, pravo na religiju i pravo da demonstriraju. Ali ne doktori u doba korone nepostujuci distancu kad se nihove kolege bore da nas sacuvaju zivote.

Deni

Ja se iskreno nadam da ce ljekari biti na neki nacin sankcionisani.Mozda nisu zasluzili otkaz mozda neku blazu sankciju. Njihova religija je njihov licna stvar kao sto je i demokratski protesti. Ali u doba korone kad oni koji treba da nam budu primer se ponasaju neodgovorno. Tuzno.