12 °

max 21 ° / min 9 °

Nedjelja

01.11.

21° / 9°

Ponedjeljak

02.11.

20° / 8°

Utorak

03.11.

21° / 10°

Srijeda

04.11.

21° / 10°

Četvrtak

05.11.

22° / 11°

Petak

06.11.

20° / 10°

Subota

07.11.

19° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Berane - fašizam na zidu, fašizam u glavi

Stav

Comments 7

Autor: Antena M

  • Viber

Berane - fašizam na zidu, fašizam u glavi

Za Antenu M piše: prof. dr Draško Došljak

U svojim Iskazima za istoriju, Milovan Đilas smatra „ da je rat protiv fašizma preloman, epohalan za savremenu svjetsku istoriju. Iz njega su izišle Ujedinjene nacije, ljudska prava, raspad kolonijalizma i rasizma, a u daljem razvoju i slabljenje komunizma, itd. Zbog toga oni koji su se našli van tog toka, na suprotnoj strani zbog 'borbe protivu komunizma', ispali su iz istorije ili joj se suprotstavili – ako pod istorijom treba razumjeti učešće u borbama značajnim i presudnim za širenje ljudskih prava“.

Taj rat protiv fašizma, na žalost,  nije završen. Pokazuje to, ovih dana,  i četnički rukopis na fasadama kuća beranskih žitelja. Grafiti koji nijesu „dječja igra“ pokušaj su četničkog etiketiranja jednoga grada.

Postoje grafiti koji ne mogu da se prekreče, jer  njihov sadržaj autori preslikavaju iz svojih političkih programa. Ti grafiti su živi i uvijek su prijetnja i kada su na zidovima i kada putuju vazduhom. Oni pokazuju da Drugim svjetskim ratom fašizam nije poražen. Oni su śeme prefarbano u sto boja. Fašizam na zidovima  - fašizam u glavama! Ovim na zidovima pristoji samo crna boja – ovim u glavama pristaju samo te glave. Grafiti tih sadržaja ne ruže samo zidove. Oni su zlo jednoga društva. A još je Jung kazao: „Zlo je postalo odlučujuća činjenica realnosti. Prisustvo zla u svijetu ne može da se prenebregne tako što će se o njemu govoriti na zaobilazan način“. Mnogi su o aktuelnim beranskim grafitima govorili, ili pokušali da govore, na zaobilazan način. Pročitani su i grafiti i oni. Pročitani kroz apsurd onih, kojima, navodno, smetaju grafiti čije su teze razvili u sopstvenim partijskim programima!! Ili, bolje kazano, grafiti su crna slova istrgnuta iz tih njihovih partijskih programa.

Građanska Crna Gora neće krečiti beranske grafite, već će ih, za vazda, izbrisati iz glava autora i njihovih mentora. Građanska Crna Gora je živi antifašistički zid. Pa je, i ovih dana, četništvo u Beranama  udarilo glavom o taj zid.

Ovi grafiti nijesu pisani crnogorskim jezikom i pismom! Oni su rukopis samo njihovoga jezika  -  jezika mržnje. To je i njihov prepoznatljivi stil. Anticrnogorski! Rukopis koji je poražen.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Podgoričanin

Poznavajući Draška Došljaka,moram reći da je ovim kratkim tekstom pogodio "metu u centar".Neki nikada iz glava nijesu istisnuli četničko-fašističke ideje.Političke stranke ih ugrađuju u svoje programe i za širenje istih imaju na terenu svoje "radnike" zadužene za prljavi posao.

joko

Joko nastavlja. Svi viđeniji Kuči bili su za suverenu. Sada su glasniji potomci četnika. Sada su njihovi idoli ratni zločinci: Draža, Mladić, Karadžić. Sramota !