18 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za koga bi u neđelju glasali Pavle Đurišić i Draža Mihailović

Stav

Comments 5

Za koga bi u neđelju glasali Pavle Đurišić i Draža Mihailović

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Nenad Stevović

Demokratija je jednostavan mehanizam u kojem se odgovornost stavlja u ruke svakog pojedinca. Moderan građanin ima samo dvije obaveze: da se pravilno informiše i da izađe na izbore. Tu su upravo i dvije najslabije tačke sistema i zato građane pokušavaju dezinformacijama omesti oni koji nikada ne bi mogli da pobijede u normalnom društvu, među pristojnim svijetom. A takva je ogromna većina Crne Gore – pristojna i normalna.

Iza velikih riječi, obećanja, dimnih zavjesa, nekada je teško vidjeti šta je pravi izbor, jer na izborima se može kandidovati i davno poraženi politički leš, preobučen, našminkan i sa vještačkim osmjehom. Odgovornost da se on prepozna je na svakog punoljetnog građanina ponaosob.

Politički vampirizam četničke ideologije se danas od njegovih poklonika provlači kroz razne oblande odbrane vjere, slovenstva,  zaštite panslavizma, povratka u srednji vijek, proslava ratnih poraza jednog naroda ili objedinjavanja svih pod jednom vjerom koja ima jedan centar.

Preci današnjih građana Crne Gore svaki dan tokom četiri godine Drugog svjetskog rata su se borili za slobodu od poklonika totalitarnih ideologija, a od sadašnjih generacija se očekuje samo da jednom u četiri godine izađu na izbore i sa olovkom u ruci kažu NE pokušajima rehabilitacije ideologije kvislinških snaga.

Dovoljno je pogledati šta se u našem susjedstvu dešavalo gdje god je oživio preobučeni vampir četništva, koji je uprkos karnevalske odjeće i debelih slojeva šminke uvijek dovodio do istog ishoda. Ovaj pokret koji počinje kao karneval jedinstva, završava se masovnom tragedijom, pogotovo u samom društvu u kojem se povampiri.

Ovo nijesu istorijski, već redovni izbori, jer građani Crne Gore redovno odbacuju ideologije netolerancije, revizije ishoda Drugog svjetskog rata i pokušaje rehabilitacije četništva, jer je to ideologija mržnje, ideologija uništenja naših komšija, i u svojoj suštini projekat uništenja sopstvenog društva.

Jedini način da netolerancija pobijedi u Crnoj Gori je da se građani Crne Gore prevare dezinformacijama, jer su oni uvijek većinski bili za toleranciju, mir, napredak, dobrosusjedstvo i multietničnost. Građanska odgovornost danas je ne biti prevaren, a to su naši preci dobro razumjeli.

Ako prosječan građanin još ne zna kako da glasa, ako nije siguran koji pokret ili partija stvarno ima interes Crne Gore na prvom mjestu, neka razmisli kao i njegovi preci. A oni nijesu imali ni fejsbuk, ni tviter, ni Internet, ni Viber, ali su uvijek znali da pravilno odluče. Zapitajmo se intimno: za koga bi danas glasao četnički vojvoda Pavle Đurišić ili četnički vojvoda Draža Mihajlović? Ili koga danas podržava četnički vojvoda Vojislav Šešelj iz Srbije?

Kada odgovorimo na ta pitanja – uradićimo ono što su i naši preci uradili. Svojim glasom poslaćemo političke poklonike nakaradne ideologije u nepovratnu prošlost gdje i pripadaju. Jer to je ideologija koja se bazira na što slabijoj Crnoj Gori, radi maskiranja očajne slabosti i istorijskih poraza nekih drugih.

U Srbiji je već revidirana istorija i njeni građani žive u alternativnoj realnosti. Srbijom upravljaju najbliži saradnici, sljedbenici i poklonici četničkog vojvode Vojislava Šešelja, i cijela ta garnitura je uspjela da povuče ručnu kočnicu napretka i da okrene vrijeme unazad, tako da se Srbija danas nalazi u dubokoj političkoj izolaciji Evrope i svijeta. Jedini prijatelji su joj autokratski režimi. Ta ideologija je toliko degutantna da ni u Srbiji nije mogla da pobijedi bez da se maskira u lažno Evropsko ruho i da glumi lažnu toleranciju. Ali njena realnost je sasvim druga. Jedini način da se proda truli proizvod, je da ga reklamirate kao nešto drugo, kao nešto bolje.

U neđelju 30. avgusta ključna riječ za svakog građanina Crne Gore je odgovornost. Opasnost je uvijek tu, na pragu. Dok je sreća u kući, nesreća čuči ispred vrata i vrijeba priliku. Odgovornost svakog glasača u Crnoj Gori je da ne ignoriše tu opasnost, već da je prepozna preobučenu u ruho lažnog građanskog odijela ili lažnog propovijedanja tolerancije. Ako tog dana đavolja ideologija dobije šansu, ne zavaravajmo se - već sljedećeg dana kreće proces demontiranja Crne Gore. Zato, imajmo na umu riječi francuskog pjesnika Bodlera: „Najbolji trik koji je đavo ikada izveo je to što je uvjerio ljude da on ne postoji”.

(Autor je publicista, politikolog, gl. i odgovorni urednik časopisa crnogorske dijaspore Identitet)

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Marquez

Fašizam je već duboko ušao u dio crnogorskog društva.Uvijek je bio tu a sada se izlio kao fekalije iz kanalizacije. Je li nam on budućnost?Je li ovo zaslužila čestita CG? Pobijedićemo ga opet,nema sumnje, ali koju cijenu svi moramo da platimo ?

dolazi li fašizam

Hoće lii doć na vlast potomci ratnih zlikovaca u koljača Đurišića i Draža ? Dolaze li bjelaši koji uništiše i zapališe Crnu Goru 1918-20 ? Dolaze li potomci golootočana rusofila ? Biramo li zlo za naše potomstvo.