13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da li je nastavu u svim školama trebalo odložiti do 1. oktobra?

Stav

Comments 0

Da li je nastavu u svim školama trebalo odložiti do 1. oktobra?

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Slobodan Backović

Višemjesečna zatvorenost škola, zbog pandemije COVID-19, presedan je u globalnoj istoriji obrazovanja. U suočavanju s korona virusom nema ni lakih izbora, niti lakih odluka. Kako vrijeme od početka zatvaranja škola protiče, sve više se nameće se zaključak da zdravstvene rizike treba pažljivo odmjeravati i prema rizicima za djecu, zbog nepohađanja škole.U pojedinim grupama učenika ti rizici su dodatno uvećani (djeca s posebnim potrebama, djeca iz socijalno-ekonomski ugroženih porodica, djeca u ruralnim oblastima, djeca na tzv. tranzicionim tačkama školovanja).

Uz brojne mjere koje su definisale zdravstvene vlasti, svima je sada cilj da se djeca vrate u vrtiće i škole, a da se snažnim mjerama spriječi nekontrolisano širenje virusa. Zemlje određuju i mjere da se spriječi potpuno zatvaranje škola i u slučaju da se pojavi infekcija, npr. izolovaće se samo takve grupe. U našem regionu, u zemljama EU i širom svijeta škole su ponovo otvorene ili će uskoro biti. Naši vrtići i škole otvoriće se 1. oktobra. Koliko se odluke i pristupi u ponovnom otvaranju škola razlikuju od zemlje do zemlje, toliko je opravdano uzimati u obzir i razlike na lokalnom nivou, pa čak i maloj zemlji kao što je Crna Gora. Uzimanje u obzir takvih razlika omogućilo bi jednom broju škola i učenika u njima da se u potpunosti vrate neposrednoj, redovnoj nastavi.

Crna Gora ima razgranatu školsku mrežu, sa regionalnim specifičnostima. Na sjeveru, školama nedostaju djeca, dok u centralnoj oblasti i djelimično u južnom regiji djeci nedostaje još škola. Velike osnovne škole koje imaju preko 1000 učenika rade u tri, četiri smjene.

Podaci u ovom tekstu odnose se na 2019/20. školsku godinu (www.skolskamreza.edu.me). U sjevernoj regiji veliki je broj osnovnih škola i područnih odjeljenja sa malim brojem učenika. Naime, većina od 63 osnovne devetogodišnje škole koje imaju manje od 100 učenika nalazi se u sjevernoj regiji. U ruralnim predjelima ove regije radi 137 područnih odjeljenja - sa manje od 10 učenika (u 25 područnih odjeljenja je samo po jedan učenik, u 30 su dva učenika, u 46 ima 3-5 učenika, a u 36 ima 6-10 učenika). U 95 područnih odjeljenja nastavu pohađa od 11 do 100 učenika.

Opštine Šavnik, Žabljak su trenutno bez inficiranih korona virusom, a sa malom inficiranošću su Plužine, Kolašin, Mojkovac, Petnjica, Tuzi. U selime ovih opština nije bilo inficiranih kao i na velikim sesoskim teritorijama opštine Nikšić, Pljevlja, Bijelo Polje itd. Na ovim teritorijama se nalaze, po broju djece, male osnovne škole i područna odjeljenja.

I ove škole i ova odjeljenja, zbog povoljnih prostornih uslova, broja učenika, ispunjavala su neophodne uslove koje je preporučio Institut za javno zdravlje za rad u uslovima epidemije. Djeca u ovim školama i odjeljenjima i inače nemaju vršnjačke grupe koje postoje u većim školama, a čiji uticaj na učenje, razvoj i socijalizaciju je veoma važan. Stoga je redovan odlazak u školu, u nedostatku svih onih mogućnosti koje djeca u gradskim sredinama uživaju, za ovu djecu istinsko lišavanje. Zbog različitih drugih uslova i kvalitet nastave i učenja u ovim školama zaostaje.

Neke od 44 škole koje imaju manje od 500 učenika rade u jednoj smjeni. Te škole su mogle početi sa radom početkom septembra - prelaskom na dvosmjenski rad - što bi umanjilo i mogućnost prenošenja infekcije. Djeca u tim školama, imajući u vidu gore pomenuto, upravo su mogla da dobiju ovu „početni prednost“ i time se nimalo ne bi ugrozila prava ostale djece na obrazovanje, kao što je to učinila pandemija COVID-19 svoj djeci svijeta.

Odluka da se sve škole otvore 1. oktobra, dovela je učenike, roditelje, nastavnike ovih škola u situaciju da nepotrebno i neopravdano „čekaju“ veće škole, iz većih sredina, dok iste ne postignu predviđene uslove. Otvaranje malh škola već u prvim danima septembra moglo je biti svojevrsno ohrabrenje i za svu ostalu djecu, roditelje, javnost – da škola može da se vrati uobičajenom ritmu života i rada. Ove škole su tako mogle dobiti i više institucionalne podrške, što bi se odrazilo na kvalitet rada. Sigurno da bi i ostale, veće škole, početkom rada malih škola, dobile dodatan podsticaj da se što prije pripreme za otvaranje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR