14 °

max 14 ° / min 7 °

Petak

26.04.

14° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đeca uzbičila, kvare ih škole, obrazovni sistem CG pretvoriti u bogoslovije?!

Stav

Tag VideoTag Gallery
Comments 24

Đeca uzbičila, kvare ih škole, obrazovni sistem CG pretvoriti u bogoslovije?!

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

 „Maloprije sam stigao sa pravoslavnog dijela Boke Kotorske u kome čujete ‘ćao”, ‘helo’ i tako dalje, što je apsolutno neprimjereno, bar nama koji treba da pokažemo izvornost u hrišćanskom životu!”

Ovo su riječi Zdravka Krivokapića, koje je 20. februara 2014. izgovorio „pripremajući se da slavoslovim u ovom predivnom ambijentu Matice srpske, povodom ‘Spomenice Cetinjske bogoslovije’ autora A. Vujovića”.

Prije oko dva mjeseca, iz relativne anonimnosti dospio je u fokus javnosti. Budući predložen od parlamentarne većine za mandatara vlade, postoji vjerovatnoća da će ideologiju svetosavske klerikalizacije društvenoga života, pod firmom „hrišćanskog vaspitanja”, nastojati da pretoči u djelo. Kako to u praksi izgleda, viđeli smo ovih dana…

Istražujemo činjenice od javnoga interesa o Krivokapiću.

Krivokapić, dotad oko tri i po decenije od države plaćeni univerzitetski predavač mašinstva – egzaktne nauke na principima inženjerstva, fizike, upravljanja mehaničkim sistemima, etc. – na pomenutom skupu kritikuje obrazovni sistem Crne Gore.

„Ako poredimo bogoslove i bogosloviju i našu djecu koja se školuju u svjetovnim školama, vidimo jednu drastičnu razliku. Od ovih izvornih termina, koji se vežu za obrazovanje, prosvjetu i vaspitanje, u našim svjetovnim školama malo šta možemo da nađemo. Jedinu potpunost i punoću ovih pojmova, nalazimo isključivo i samo u bogoslovijama”, kazao je Krivokapić.

Ovaj honorarni profesor srednje vjerske škole (bogoslovije) na Cetinju, koja decenijama odbija da se akredituje po važećem zakonu, tvrdi: „Jedino pravo vaspitanje je vaspitanje naših bogoslova u bogosloviji”.

On ocjenjuje da „imamo jedan neprirodan obrazovni proces u Crnoj Gori”, a za razliku od druge omladine, bogoslovi su, kaže, „djeca koja vole poslušnost”!

Krivokapić se osvrnuo na građansko vaspitanje, fakultativni predmet u crnogorskim školama:

„Ako želimo da poredimo šta to mi danas imamo u našim školama, imamo: građansko vaspitanje. Građansko vaspitanje insistira na pravima učenika, koja ne govore o odgovornostima, nego samo, isključivo – o pravima.

I to, ako vi pogledate, svu našu djecu, počev od moje, oni imaju jedan vrlo prirodan način odbrane: ‘To nas iz građanskog vaspitanja uče!’  Da ti nemaš prava da djeluješ, ako ne možeš.

Ako kažemo, dalje, sa stanovišta obaveze i odgovornosti, naićemo na jednu vrlo jasnu krilaticu koja je svakodnevna kod nas. Ako želite nekom djetetu da kažete da nešto uradi, ono će reći: ‘A što ja?! A ne Milan?’

Pogledajte, koja je to logika!

Ako se vratimo na izvornost, jedini pravi način vaspitanja, koje bi trebalo imati u pravoslavnoj državi, ili, ‘ajde bolje da kažem, u hrišćanskoj državi, jer naša država je većinsko stanovništva hrišćansko, pa zar to nije jedini najbolji predmet, najprirodniji – hrišćansko vaspitanje.

Ako je to hrišćansko vaspitanje osnova jednog predmeta koji bi se izučavao kod nas, to ne može a da se ne tiče hrišćanske etike. A danas je preovlađujuća etika moći, uticaja i kapitala. I onda: kako možemo mi da pričamo gdje živimo i šta hoćemo?”

Komentari (24)

POŠALJI KOMENTAR

Neko1966

@Crnogorka istina ziva!Oko mene sve raspomamljeni srbi koji su se dobro omrsili od drzave.Sad je ruse!Draza im je okuoatorska drzava koja je jos nazadnija od nase

Cattaro, ciao!

Gospodine Jovanovicu, da istrajete za plemenite ciljeve, kapa dolje!!

Prof.Dr.Mr.Pgd

Jeli "CIAO" u "pravoslavnoj Boki" od italijanskog jezika koji bješe zajednički dugo vremena tom dijelu jadrana? Pola riječi su im romanizmi ,hallou KRIVO(MOZ)KAPIĆU!