23 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

23° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mare Nostrum  (Adriatik dio Mediterana)

Stav

Comments 3
Za Antenu M piše: Genci Nimanbegu

Mare Nostrum (Adriatik dio Mediterana)

Što je naše more, Adriatik meni a Jadran vama, prema Sinjajevini?

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Genci Nimanbegu

Prihodi od turizma u Crnoj Gori u 2019. godini su bili preko 1 milijarde eura. Iste te 2019. godine u Ulcinju je u jednom danu registrovano 60.000 turista, tako bar oko dva mjeseca godišnje već generacijama. Ko želi da računa promet neka izvoli ali da pomognem da se nešto ne zaboravi uključiti: spavanje, hrana, večernji izlasci, suveniri, izleti (picknick) i na moru i na kopnu, odjeća, obuća, rekviziti i zaštitna oprema, rentiranje auta, skutera, jet-skia, pa svadbe turista na plažama i u Starom Gradu uz nezaboravan sunset.

Od marta 2021. godine sunset doduše uz naftnu platformu sa kranom i metalne konstrukcije, sve uz noćnu rasvjetu. I ne samo u Ulcinju. Bar i Budva i sva mjesta na njihovoj obali su blizu uticaja krana i bušotine.

U Adriatiku, koji posjedujemo do 12NM od obale, sa ekonomskim pravom do međunarodnih voda pa plus pride 10-15 NM može 30 godina da se buši i crpi svaki božji dan. I tako 10.000 dana bušenja. Sve besprekorno odgovorno i bez incidenata ekoloških.

I to transparentno netajkunska, ruska Novatek firma, u vlasništvu i provjerenih ministarskih kadrova i to ne bilo kojih, već provjerenih i u CCCP-u i u novoj RF-u Vladi koja je prepoznata kao majka svih transparentosti. Naravno Novatek za incidente garantuje cijelom imovinom, nije valjda da garantuje cijelom majčicom Rusijom.
 
Pa ako strada turizam prodaćemo još malo imovine transparentnim investitorima iz Majčice. Mi u Ulcinju baš imamo lijepa iskustva od tih investitora... Albatros, Otrant, Lido... pa KAP, Željezara, Hotel AS.

 A Sinjajevina? Što će ona u podnaslovu teksta o Jadranskom moru (mare nostrum), evo pojašnjenja:

„Sinjajevina je prostrana crnogorska planina koja leži između kanjona Tare, Jezera drobnjačkih, rijeke Tušine i strana Gornje Morače i Pčinje. Prostire se na dužini od 35 do 40 km i širini od 10 do 15 km. Ona ima izgled visoke raščlanjene površi prosječne visine od 1.600 do 1.700 m. Na njoj se nalazi preko šest vrhova iznad 2.000 metara (Babin zub – 2.257 m) pa se ona može svrstati među visoke planine Crne Gore.

Važan faktor individualne osobenosti Sinjajevine jeste njen biljni pokrivač, prije svega travni. S površinom pašnjaka od 120.000 ha, na kojem se može napasati 200.000 ovaca, Sinjajevina spada među prve pašnjačko-staočarske planine. Sjeveroistočni dio Sinjajevine pripada mojkovačkoj opštini i na njemu se nalaze proljećnji i ljetnji katuni njenih stočara. Pored njih na ovom dijelu Sinjajevine nalaze se Bjelopavlićki katuni koje im je, poslije oslobodilačkih ratova, dodijelio knjaz Nikola.“

Ovaj preuzeti tekst je neophodan radi ekonomske usporedbe, a ne ekološke.

No što je vrjednost Adriatika naspram biljnog pokrivača Sinjajevine, koji može biti, a to nije, pašnjak za 200.000 ovaca.

Vjerovatno su taj ekonomski i demokratski razvoj Sinjajevine spriječili manjinski predstavnici podržavajući Vlast izabranu na izborima od 2012. Ali pošto mi težimo tradicionalnoj Crnoj Gori kako reče više puta predsjednik Vlade, a kome, ako ne Kralju Nikoli koji je već jednom spasio CG od manjina, te onda dodijelio i pašnjake na Sinjajevini, tako da ova vlast težeći toj tradicionalnosti ponovo „brani“ podijeljenu Sinjajevinu. Ugovor za bušenje na Jadranu je manje vrijedan i nije potrebno da se brani i to od onih koji su branili od bušenja na ovaj način 2016. godine, a sada su vlast!?

Normalno, malo tradicionalnsti radi, novi MKI i MER eksperti zdušno brane tradiciju o ponašanju pojedinaca na vlasti kako bivše i sadašnje. Jer pored svega nađenog sprženog u Crnoj Gori, ovaj projekat bušenja nafte je baš „ONO“, baš norveški, tj. 20 posto u budžet države i 80 posto u fond državni. Jer što će bilo što da se daje opštini kada njoj može pripasti jednaki dio po građanima, a to je 3 odsto ukupnog građanstva građanske CG.

I mi manjine smo puno tražile novoj vlasti. Između ostalog i jednu Luku za Ulcinj. Po ministru koji ne zna za genocid u Srebrenici, zna da su naši zahtjevi bili neustavni! Možda je mislio da je Luka u Ulcinju neustavna. Tko zna?

Što će nam, recimo, bar jedna luka ako je ima već Budva, Bar, Tivat, Herceg Novi, i Kotor, a neki imaju multipla luke: Risan, Kumbor, Zelenika, Porto MNE, pa Porto Novi plus mali Morinj i još Luštica Bay (Zaliv na Luštici).

I to nam je tradicija od tradiconalne Crne Gore i od Kralja Nikole, i od Kraljevine i od Socijalistčke Jugoslavije pa i Crne Gore nove sa Milom na čelu. Nitko od njih nije našao prihoda iz budžeta za luku u Ulcinju. Što će nama barke, ribarice i vezovi za nautički turizam. Već preko 50 godina to imamo u prostornim planovima za Južni Jadran. Ali pošto je to Mare Nostrum, ne treba kvariti tradiciju sa lukom.

I onda na premijerskom satu smo razumjeli predsjednika Vlade da se i razmišlja o referendumu, naravno kad se spremi online platforma koja će učiniti da to ništa ne košta, jer brinemo o budžetu države. Ako ne bude to, onda idemo sa tim pitanjem na referendum. I to tada kada se izradi jeftina platforma. Ova platforma kojoj je trebalo da dođe od 35-40 mileona po MKI-u. Tu cifru odmah je ispravio predsjednik Vlade Krivokapić govoreći da joj dugujemo 100 miliona za čast što je tu već došla.

Onda nam, nekoliko dana poslije, ministar MKI, čiji su se eksperti posvađali na prvom sastanku sa NVO-ima, u odgovoru na moje pitanje „Što je Vlada spremna da uradi da bi zaustavila istraživanja“? saopštio da je to teško jer je odšteta bušiteljima na nivou milijardi eura. Da množina milijardi. Dvije tri ili više nije nam jasno sapoštio. Valjda da nas uplaši.

I tako budžeti porodica u Ulcinju i drugdje treba da budu relaksirani, jer ne damo ni pedalj državnog novca. A vjerovatno će Waitz iz EU Zelenih dati neku deklaraciju o referendumu ako već ne posjeti bušotinu. Samo je pitanje da li će nam nametnuti 55% oni iz EU jer manjinski narodi će apriori biti za jednu opciju.

Samo se plašim da san prosječnog Crnogorca (neko drugi da radi, a svi da živimo ko kraljevi) nije se proširio ko Covid i na manjiske narode druge. Jer virus ko virus i san ko san, on ne bira. Imamo resursa da niko ništa ne radi, a da živimo ko kraljevi. Referendum rješava sva pitanja! A možda mu online dodamo i pitanje oko odgovornosti za 17 respiratora. Jedan referendum, a dva pitanja, svakao online uz jeftinu platformu da ne kosta.

Neću nabrajati što je obećano od „neskretanja sa puta NATO, EU“ pa i odbrane Sinjajevine od GP URA izjavljeno i principijelno do sada izvršena „Sinoć smo..., „izdigli i proveli noć na #Sinjajevini“ Kao i mnogo puta do sad bezrezervno podržavamo odbranu prirodnih blaga Crne Gore. Ni metar planine! Ni kap vode! Ni šume, jezera, obalu, čist vazduh! Čuvamo našu životnu sredinu. Čuvamo Crnu Goru" - piše u objavi ( naravno na Tviteru). Mada znam da ništa za Sinjajevinu nije završeno, kao ni za Montnegro Airlines, a nije ni za Valdanos. (opet ja sa lokalnim temama koje su skrivili manjiski predstavnici).

Čudo jedno kako je sve sprženo u Crnoj Gori ima nesprženi dio u Ulcinju. Crna Gora je spržena i jedini svijetli nekorumpirani ugovor sa tajkunima koji nema šanse da bilo što ugrozi jer imamo garancije, je u Ulcinju. Blago nama. Samo se dobro sjećam tko je dao taj 41 glas potreban da je glasanje važeće.

Tako isto sve opljačkano i nevaljalo je bilo od Di-Keja. Ništa što je radio Duško Knežević nije bilo dobro, ni Banka, ni Fondovi, ni investicije, ni bolnica.

Ali i njemu je Ulcinj taličan. On je kupujući kosovarski Rekraturs, našao zlato, a ne naftu. Doduše, našao ga je u Budvi u Kamenovu, kod izbjeglica sa Kosova, a ne u Prištini gdje je sjedište sindikalne kompanije Elektroprivrede Kosova. I privatizovao ga je za, 60.000 eura. 

Di-Kej je takođe imao samo jedan nesprženi i valjali dio u svom poslovanju i to tužba prema Opštini Ulcinj zbog K1, od 6,5 miliona.

Te su sudovi u Crnoj Gori presudili da im se isplate svi ti milioni. Gdje je taj novac građana Opštine Ulcinj, da li kod Di-Keja ili Vlade Crne Gore u onom Fondu do kraja „obračuna“ zbilja ne znam. Ali znamo da novac građana nije više u budžetu Ulcinja. Možda nije tačno svih 6.500.000 miliona kod Di-keja ili u Fondu do obračuna, jer tu treba da ubrojim i honorare od 5 cifara u eurima od naknada naših branitelja advokata.

Ti nas branitelji ne odbraniše, a naknadu uzeše na preporuku Opštini „glasnih“ branitelja „istine i transparentnosti“ u Ulcinju. Preporučivači i ti vajni branitelji i potpisivači tekstova sa sličnih adresa sami će se prepoznati, a za čitaoce to su oni kojima je sveto ćutanje na lokalnu korupciju i nepotizam osobina. Osobina nasljeđena od vođe kojem sve lijepo ide uz sliku, bilo iz medija ili bilo poklonjenu, a izraz domoljublja prema Ulcinju je optuživanje Force za sve i svašta, je dobijeni zadatak i sport. Istinozborcima kojima je Forca kriva i za DiKeja i K1.

Jedino mi je žao da ima lista glasanja.

Jer inače bismo čuli da su oni glasali i za Opštinu Tuzi i Nato, a Forca je bila protiv. Protiv Tuzi i protiv Nato-a je bila Forca, ako im treba da denunciraju i tvituju da im ne bih kvario dan radosti koji dijele oni skupa sa oslobođenim narodom koji od toga ne spava.

A za bušenje nafte i Sinjajevinu, tj. poređenje važnosti Adriatika i Sinjajevine već će se naći odgovor.

Odgovor je jasan! Samo ga treba razumjeti i sprovesti.

(Autor je poslanik FORCA)

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

pogrešan Dritan

Kamo sreće da je umjesto Dritana, na to mjesto Zenka ili Genca

Betoven

Genci, tekst je odlican. Ali oni to nista ne razumiju ili ce se praviti da ne razumiju. Narocito Dritan.