11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dragan Bursać: Drugo strijeljanje Ljuba Čupića

Stav

Comments 6

Dragan Bursać: Drugo strijeljanje Ljuba Čupića

Autor: Antena M

  • Viber
A za slobodni narod crnogorski najbolje bi bilo, ako se četnici pitaju, a mogli bi se pitati jako brzo i to baš u Nikšiću, da bude onako kolektivno strijeljan, kao onomad veliki Ljubo Čupić.

Za Antenu M piše: Dragan Bursać

Vidjeli ste sigurno fotografiju mlade djevojke kako sve sa majicom četničkog komandanta, zločinca, izdajnika i kvislinga Draže Mihailovića samozadovoljno pozira ispred spomenika Ljubu Čupiću u Nikšiću. Djevojka instinktivno pokušava skloniti pramen kose, dok na grudima Draža bleji u prazno. Istovremeno, Ljubo-narodni heroj, nasilno okovan crvenim cvijećem osmjehuje se na djevojku i ostatak svijeta. 

I ne, nije ovo priča o četnik-djevojci, zaludjelom djetetu, koga su sistem, nakaradno obrazovanje i još nakaradnija politika odredile da se bruka u očima grada i slobodnog svijeta. Nije priča o njoj. 

Osmijeh pod kojim se krije prezir za ljudska ništavila

Ovo je priča o Ljubu Čupiću, narodnom heroju, koji je prije tačno 79 godina, tu pod Petrovom glavicom strijeljan od strane četnika, istih onih što tada, a i sada - još je gore - pokušavaju odrediti sudbinu cijelog crnogorskog naroda. A za slobodni narod crnogorski najbolje bi bilo, ako se četnici pitaju, a mogli bi se pitati jako brzo i to baš u Nikšiću, da bude onako kolektivno strijeljan, kao onomad veliki Ljubo Čupić. 

E taj Ljubo Čupić, kako reče za njega onomad Predrag Lucić, imao je osmijeh Slobodnog Čovjeka, sa tim osmijehom je izašao pred ništavni, a opet strašni četnički sud nikšićki, sa tim osmijehom je bodrio zarobljene drugove, sa tim osmijehom je stao pred streljački stroj, ispod tog osmijeha su izašle čuvene riječi i rečenice:

"Ja sam komandant partizanske čete i komunista! Vi nacionalisti ste obične sluge okupatora, prezirem vas kao ljudska ništavila."

Na koncu, taj, najzarazniji, najiskreniji i najslobodniji osmijeh SFRJ, taj najljepši od svih lijepih osmjeha, kriv je i za "Smijeh slobode", nevjerovatnu tribinu pokojnog Lucića i još uvijek živog i zdravog Borisa Dežulovića, kojom je ovaj dvojac u Ljubino ime ništio gnojni nacionalizam i klerofašizam po ovim našim prćijicama. 

Hoću da kažem, Ljubo Čupić nije samo simbol, tek puki maneken antifašizma, on je ozbiljna referentna i povijesna ličnost ovih prostora i nikako, ama baš nikako se ne može referisati samo na Nikšić. 

Samo...

Samo, eto što je Amerikanac po rođenju, a Nikšićanin po porijeklu, i što su ga baš Nikšićani po drugi put sprdnja-fotografijom odlučili strijeljati. Prvi put je, može biti, Amerika ostala bez jednog od svojih ponajboljih pravnika, zarad istine, slobode i antifašizma.

Ovaj put ubijan je, ne ubijen simbolički, što je sa ove distance jedino moguće, jer mtrvom, a živom Ljubi ne mogu ništa, ali je virtuelno strijeljanje pogubnije od hiljada smrti nepotrebnih istorijskih likova. Drugi put će, ne Amerika, no Crna Gora i Balkan, ako ga ubiju ostati bez samih sebe!

Perverzni, ponovljeni pokušaj ujedinjenja žrtve i ubice

Ruke Ljubine, okovane karanfilima, podno kojih je mlada i životna djevojka, trebale bi simbolizirati valjda ujedinjenje, perverznu kiborg-nakaradu partizana i četnika. Kobiva, jednaki su to "oslobodioci". I jedni i drugi! I nema sad veze što su četnici fačističke okupacione sluge, a partizani heroji koji su ginuli za slobodu, u srpskom svetu je poodavno izvršena istorijska mitomanska revizija i mutacija. 

Sa skupštinskih govornica, recimo u Banjaluci čujete kako su Banjaluku oslobodili partizani i četnici zajedno - opet nema veze što su prvi ušli u grad, a drugi su u tom momentu sa kolegama ustašama bauljali po Blajburškom polju. Jednako tako je u Srbiji u kojoj su se i Draža i Kalabić i Đujić i ostali sjakači slobodnim stilom odavno preselili u "dobre momke" i kao takvi se izučavaju u okviru školskih programa iz nakaradnih udžbenika istorijskih. 

Eto, ostala im je Crna Gora, svježe četništvom osakaćena, ostao im je datum i godišnjica strijeljanja narodnog heroja Ljuba Čupića, e da bi strijeljanog i asasina izjednačili i doveli u istu simboličku, ali još više ideološku ravan. 

Kad se ubica i žrtva zamijene, pitajte Zvicere

Žrtva i ubica postaju isto-ne? Bogami, neće se desiti, ali bi moglo. 

Nije prvi put!

Pitajte Zvicere kako se izjednačavaju ubice i ubijeni. Još bolje, pitajte Zvicere kako heroji u borbi protiv okupacije svoje zemlje postaju nevidljivost jedna, a ubice "stvoritelji i ujedinitelji". 

Pitajte majku Anđu Zvicer, pitajte suprugu Zagorku, pitajte sestru Planu, pitajte brata Vidaka, pitajte onda troje Petrove malodobne i zapaljene djece, koji u plamenom ognju nestaju ima tome 101 godina. Na koncu pitajte Petra Zvicera, čiji je jedini grijeh slobodna i nezavisna Crna Gora.

Mrtva usta ne govore, a nisu ni tad.

Nestadoše tako i Petar mu i porodica u vatri velikosrpske agresije, da se nikad više za njih ne čuje i da im ni danas ne daju ulicu u Crnoj Gori. 

Srpski svet...e taj srpski svet je sličnu sudbinu namijenio i Ljubu Čupiću, kome se pod plaštom "pomirenja", ubica i ubijenih sprema deložacija iz istorije, sa ulica i trgova. Pa je ono cvijeće u njegovim rukama nasilu gurnuto u bronzu, oproštajno, posmrtno cvijeće nadolazećih četničkih snaga ovaploćenih u djevojci sa Dražom podno Ljuba. 

A ovaj put se za Ljubino preživljvanje, ne pita ni djevojka, ni Draža, ni četnici - Bogu i Marksu hvala. Pitaju se najdirektnije građani Nikšića i cijele Crne Gore. 

Samo da se zna - zajedno pod barjak, cvijet i plašt, u istu misao i rečenenicu ne idu Draža i Ljubo Čupić. 

U pamet se, narode crnogorski, da se ne začudiš gdje ti nestade Ljubo Čupić i ko ga to drugi put strijeljaše. 

 

 

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Bobo 1969

@BOLJE UČITI ISTORIJU CG Znala,je znala.Baš zato se tu pojavila u majici sa onim šonjim na prsima.

BOLJE UČITI ISTORIJU CG

DA JE OVA DJEVOJKA ZNALA DA SU LJUBA CUPICA UBILI ČETNICI MISLIM DA NE BI NOSILA MAJICU SA LIKOM ČETNIKA PRED VELIKIM HEROJEM, ALI MOŽDA NIJE UČILA ISTORIJU CRNE GORE.

Terra nova

Stvarno da se čovjek zapita: je li toliko glupa ili bezobrazna. U prvom slučaju (što je vrlo vjerovatno) se i može oprostiti, ali u drugom slučaju to se prevodi ovako: DŽABE SE SMIJEŠ OPET BISMO TE UBILI, I TEBE I SVE OSTALE ANTIFAŠISTE JER SMO MI POBIJEDILI CRNU GORU !!!