18 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jedan nerazuman pokušaj političke diskreditacije FCJK

Stav

Comments 0

Jedan nerazuman pokušaj političke diskreditacije FCJK

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Ethem Mandić

Zaista nije ni čudna ni neobična, ali jeste neslavna, kontradiktorna i sračunata na obmanjivanje laičke javnosti izjava da (re)akreditacija Fakulteta za crnogorski jezik i književnost jeste zakonita, ali nerazumna. Ako je (re)akreditacija obavljena prema zakonu, kako se onda može raditi o „nerazumijevanju i nepoznavanju zakona“?

Ako je jedan strogo administrativni postupak bio prema zakonu onda je sva ova politička ujdurma od izjave, najblaže rečeno: diskriminacija, pokušaj javne diskreditacije i direktna najava budućeg napada na obrazovnu i naučnu instituciju – trajnog isključivanja jednog važnog glasa iz udjela u zajedničkom! Ali problem nije tako jednostavan kao što se želi prikazati široj javnosti.
Namjera ovog javnog istupa jeste uvođenje priče o administrativnim procedurama u širi javni diskurs kao pokušaj političke delegitimizacije, marginalizacije i obespravljivanja Fakulteta koji ima svako zakonsko i nacionalno strateško uporište.

Ovakva izjava s vrha jedne državne agencije, koja bi po svojoj prirodi trebalo da je depolitizovana, da objektivno i nepristrasno posmatra i ocjenjuje procese u nauci i obrazovanju u Crnoj Gori, nije samo bespredmetna i neodgovorna, nego je i dogmatična, a i skandalmejkerska. Nije Fakultet za crnogorski jezik i književnost trošio silno vrijeme i trud na (re)akreditacije iz zabave ili dokolice da bi sebi dodatno obezbijedio legitimitet koji već ima prema Ustavu, položaju koji je stekao u društvu i široj akademskoj zajednici, nego zato što je to novi zakon u to vrijeme tražio! Učestvovao sam u svim procesima (re)akreditacije i evaluacije programa i ustanove, te mogu da prenesem kratko samo neke od važnih činjenica koje bi široj javnosti, na koju se konstantno upućuje, bile važne.

Prvo, na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost procesi koji se tiču zakonskih obaveza shvataju se krajnje ozbiljno, profesionalno i razmatraju se na svim nivoima ustanove, onako kako to najbolje prakse nalažu. Nerijetko se događa da zaposleni u administraciji rade danonoćno da bi na što bolji način odgovorili na zahtjeve i izazove pred koje se stavljala mlada i perspektivna ustanova, da prevede u papirologiju: naučnu utemeljenost, ozbiljnost i posvećenost nastavnom procesu, entuzijazam i profesionalnost koja je svima očigledna. Evo što po tom pitanju ima da kaže zvanični izvještaj međunarodne komisije, koja je između ostalog dva puta obilazila Fakultet u procesu evaluacije, isto kao što ga je obilazila i komisija za (re)akreditaciju programa i ustanove: „Kroz razgovore sa različitim unutrašnjim i spoljnim zainteresovanim stranama FCJK-a, tim je utvrdio da Fakultet uspijeva u svojoj misiji i da je prepoznat njegov ključni doprinos kulturi Crne Gore od trenutka kada je osnovan, 2014. godine. Pored nastave, istraživanja i izdavanja publikacija, FCJK je aktivan u promovisanju crnogorskog jezika i književnosti putem javnih događaja i spoljnih foruma i aktivnosti.“ (https://www.iep-qaa.org/)

Drugo, vjerujući da se nikakav propust niti zakonski, niti razumski ne bi oprostio Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, što je očigledno iz ovakvih i sličnih napada, ni u ovom ni u prošlom političkom, a sigurno neće ni u budućem političkom sistemu, velika odgovornost i profesionalnost očekivala se u svakome, pa čak i najsitinijem zadatku koji se tiče ustanove. U tom smislu evaluacija Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, koju je sprovela nezavisna služba Evropske asocijacije univerziteta (EUA) koja je, između ostalog, obavila preko 440 evaluacija u cijelom svijetu, prepoznala je značaj te iste lažno „inkriminisane“ (zašto bi baš pored tolikog broja akreditovatnih programa i ustanova u Crnoj Gori izabrali baš FCJK da dovedu u pitanje) reakreditacije sprovedene u skladu sa zakonom, a koju sada pokušavaju na politički način etiketirati i difamirati: „Kako je već navedeno, FCJK je dostavio master program za akreditaciju i planira da proširi svoju programsku ponudu na svim stepenima u budućnosti. Stepen mastera ima ključnu ulogu u osiguranju održivosti misije FCJK-a.“

I najzad, s obzirom na činjenicu da se šira javnost već drugi put obmanjuje povodom dodjele obavezujućih finansijskih sredstava koje su jednoj instituciji potrebne za redovno funkcionisanje, evo što o tome i master programu Fakulteta za crnogorski jezik i književnost kaže komisija sačinjena od evaluatora koju su činili bivši predsjednik jednog Univerziteta iz Francuske, bivši prorektor Univerziteta iz Slovačke, predstavnik Univerziteta iz Finske, i članica mađarskog akreditacionog odbora: „Implementacija novog master programa će takođe predstavljati kamen temeljac održive budućnosti u skladu sa misijom Fakulteta. Jednako važna je i stabilna i pouzdana dodjela finansijskih sredstava.“

Sve i da nema vanjskih evaluacija, nego da se radi o „nerazumijevanju i nepoznavanju zakona“, mi bismo voljeli da čujemo (i mi i laička javnost) makar jedan jedini zakonski ili zdravorazumski argument o razlozima napada na akreditaciju programa i ustanove, ili za neisplaćivanje pripadajućih sredstava. Ako su razne međunarodne komisije koje su radile (re)akreditacije, a prije njih evaluaciju, saglasne da je sve po zakonu i u skladu s nacionalnim i evropskim strategijama razvoja visokog obrazovanja i nauke u Crnoj Gori, molimo lijepo da se nama te široj crnogorskoj i evropskoj javnosti na koju se poziva razumno objasni kako je sve to bilo „nerazumno“ – ako je već sve bilo po zakonu!

Ukoliko nema zakonskih i zdravorazumskih propusta u postupku, onda je jasna zadnja namjera ovakvih izjava: politička diskreditacija i marginalizacija naše ustanove. Ovakve izjave dolaze s partijskih političkih platformi, što je protivno svemu čemu naše društvo i politički sistem teži u svome demokratskome razvoju: ekspertskoj profesionalnosti u obavljanju funkcija i njihovoj konačnoj depolitizaciji. No, ovakvi napadi samo otkrivaju da se nas u Crnoj Gori ne tiču dostignuća u obrazovanju i nauci naprednih, demokratskih država, nego isključivo partijsko-ideološka natezanja koja samo unazađuju društvo.

Teški i izazovni zadaci na unapređenju visokog obrazovanja i nauke koji čekaju Crnu Goru su složeni nacionalni i nadnacionalni strateški procesi, koji isključuju uskoideološke i partijske programe, romantiziranje sadašnjosti, a uključuju, između ostalog, posjete ustanovama visokog obrazovanja u procesima (re)akreditacije, što možda nije saopšteno „široj laičkoj javnosti.“ Stoga, oni koji su zaduženi za reakreditaciju, kad bude vrijeme, mogu doći i uvjeriti se u ono što cijeli svijet već vidi: da je Fakultet za crnogorski jezik i književnost ozbiljna i progresivna naučnoobrazovna institucija. Dakle, ako je nešto nerazumno, sračunato na stvaranje utiska i obmanjivanje laičke javnosti i propust onda je to izjava v.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja o postupku (re)akreditacije Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.



Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR