18 °

max 18 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Je li štampar Makarije od Srbije ili ot Črnije Gori?

Stav

Comments 3

Je li štampar Makarije od Srbije ili ot Črnije Gori?

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Adnan Čirgić

Šalju mi sinoć brojni prijatelji odlomak iz nekakvoga kviza s Nove TV u kojem voditeljica pita takmičare kako se zove prva knjiga štampana na srpskome jeziku. Pomažući takmičarima pomenuvši Cetinje, voditeljica odgovara da je to Oktoih prvoglasnik.

Knjige koje su štampane od Gutenbergove Biblije (1455) do kraja XV vijeka zovu se inkunabule. Nauci je poznato da se samo četiri slovenska naroda mogu pohvaliti svojim inkunabulama - Česi, Ukrajinci, Crnogorci i Hrvati. Što se crnogorskih inkunabula tiče, one su nastale u Crnojevića štampariji i štampane su na crkvenoslovenskome jeziku da bi zadovoljile liturgijske potrebe pravoslavnih Crnogoraca pred nadolazećom osmanskom silom.

One su, dakle, crnogorske jer su nastale u Crnoj Gori, za potrebe Crnogoraca, u štampariji crnogorskoga gospodara Đurđa Crnojevića, kao odraz tadašnjega civilizacijskoga iskoraka crnojevićke države.

Moji prijatelji vjerovatno neće biti zadovoljni ovakvim osvrtom na maštanija u pomenutom TV kvizu. Ali više od toga ta trabunjanja o srpskim inkunabulama i ne zaslužuju. Jer ma što mi o tome napisali, velikosrpski šovinisti neće odustati od posvajanja crnogorske kulturne baštine. Baš zbog toga što se iz te baštine ima što posvojiti. I baš zbog toga što im posvojena crnogorska kulturna baština omogućava da zakrpe šmagu sopstvene kulture.

Meni se ipak čini da nije toliko strašno što se u kviz pitalicama crnogorske inkunabule predstavljaju kao knjige nastale na srpskome jeziku niti to što se u srpskim udžbenicima negira crnogorski, hrvatski i bosanski jezik. Problem je u tome što zvanična Crna Gora zbog toga neće uputiti protest tim srpskim institucijama jer su predstavnici vlasti - od premijera do njegovih ministara - svi saglasni da je Crna Gora srpska kulturna regija. Naša ministrica četvororesornica pojma nema kad su crnogorske inkunabule štampane, ali i ona tvrdo zna da pripadaju srpskoj jezičkoj i kulturnoj baštini.

Što bismo se mi dakle ljutili na nekakvu voditeljicu kviza kad ni sami nijesmo svjesni značaja sopstvene kulturne baštine. Za razliku od nas, srpski su šovinisti svjesni njezina značaja. Zato je i prisvajaju.

Aktuelna Vlada Crne Gore odraz je neupućenosti velikoga dijela naših građana u sopstvenu kulturnu i društvenu istoriju. Da je bilo valjane prosvjetne i kulturne politike, ne bismo mogli doći u situaciju da nam prosvjetom i kulturom upravlja Vesna Bratić niti da Crkva Srbije demagogijom i propagandom zavodi građane. Pomanje bi tada bilo i kvizova u kojima bi se Crnojevića štamparija predstavljala kao štamparija knjiga na srpskome jeziku. Stoga, kad se ova vlast, nadam se uskoro, preseli na stranice istorije koje su rezervisane za izdajnike, neka nova vladajuća elita moraće dobro analizirati greške postreferendumskoga perioda. Da se ne ponove.

A velikosrpskim šovinistima neka za utjehu što nemaju svojih inkunabula posluži podatak da ih nemaju ni Rusi. Ili su i ukrajinske ruske kao što su crnogorske srpske?

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Boka

Bez obraza su, otimaju istoriju... Danas crkva Srbije produkuje sto vise onih koji mrze Crnu Goru i sve crnogorsko, ali naša ljibav je jača od njihove mržnje i vječna!

Anthropos

Prof. Čirgić je u pravu. To što Srbi(janci) svojataju crnogorsku kulturnu i umjetničku baštinu nije čudo. Kako bi inače zakrpili ogromne "crne rupe" u njihovoj istoriji? No, nažalost, najveći problem je svetosavska Crkva i njen prozelitizam (posrbljavanje CG). "Renesansa" CG mora uključiti i Crkvu?

otimanje

Sve je naše njiovo odbrana našega od nas samih. Ovo je traje od raznih dušica koje su pohodile CG i nemilice su nas krali kako Vuk, Rovinski i razni učitelji od Njegoševih pa naovamo.