14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kad četnici odlučuju o partizanima

Stav

Comments 6

Kad četnici odlučuju o partizanima

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Boban Batrićević

Kažu istoričari da je odnos prema 1918. godini imao uticaja kod nekih učesnika Drugoga svjetskog rata u Crnoj Gori prilikom odabira strane u ratu.

Danas odnos prema toj godini umnogome govori o političkom i istorijskom odnosu prema Crnoj Gori. Mim rječnikom kazano: reci mi što misliš o 1918. i reći ću ti koje si opcije. U svakom smislu, to je "nulta godina" novije istorije Crne Gore jer njeni konci i dalje zatežu odnose u sadašnjosti. Sve što se tada desilo uticalo je i na 1941. i na 1989, a bogomi i na 2006. i 2020.

Pljačka muslimanskoga stanovništva Podgorice s okolinom 1918. godine, koja je nemilosrdno i bez odgovornosti sprovedena uz odobrenje ujediniteljske (bjelaške) vlasti, a završila se s malim brojem mrtvih jer "ih je tursko blago smelo" (kako je istakla jedna od osoba koja je svjedočila toj pljački), bila je dovoljno motivišući faktor da se to stanovništvo uključi u NOP i učestvuje u borbi protiv naci-fašističke okupacije i četničkoga pokreta, čiji je cilj bio nestanak muslimanskoga stanovništva s ovih prostora. 

Jedna od takvih bila je i Šuka Čirgić (rodom Lekić), koja je sa šestoro braće, mužem i đeverom pristupila partizanima i pokazala veliku hrabrost i požrtvovanje za pobjedu antifašizma. Zbog držanja u ratu odlikovana je Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom od strane maršala Tita.

U borbi protiv okupatora Šuka Čirgić se nije libila izložiti pogibiji, pa ni đecu nije toga šteđela kad ih je slala da prenose poštu i municiju kroz okupirane krajeve toboš tražeći izgubljene ovce.

Nije je pokolebala ni smrt brata Mahmuta (1917-1944), predratnoga komuniste i ilegalca, diverzanta i komandira izviđačkoga voda Pete proleterske brigade, koji je morao prekinuti liječenje jer je otkucan od domaćih izdajnika, i rafalom pokošen kad je krenuo na njemački bunker kod Mateševa.

Nije je pokolebalo ni beznađe zbog mlađega brata kojega su nacisti zarobili i internirali u Njemačku. Šuka Čirgić je partizanima pomagala u prenošenju oružja, pošte, a i sama je znala baratati i puškom i bombom. Zbog toga je zajedno s mužem i petoro đece internirana u logor u Skadru tokom 1944. godine (iz kojega nije htjela izaći niti izvesti đecu sve dok joj i muž nije pušten iz logora).

No, za razliku od mnogih učesnica rata koje su poginule, Šuka je imala sreću da preživi i dočeka kraj rata.

U Podgorici i Tuzima i dalje se među starijim generacijama govori o njenim podvizima, naročito o tome kako je sama uspjela razoružati jednog njemačkog vojnika te o tome kako je njena kuća bila zbjeg za ugrožene.

Zbog svega navedenog jedan od poznatijih Podgoričana Ceno Tuzović predložio je da se jedna ulica u Glavnome gradu nazove po ovoj partizanki i antifašistkinji.

Taj prijedlog usvojio je Savjet Glavnoga grada za imenovanje ulica i spomen obilježja. Međutim, državna komisija pri Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta kojim rukovodi samozvana "žena-četnik" odbila je Tuzovićev prijedlog sa sramotnim obrazloženjem: „Komisija je zaključila da pomenuta ličnost ne ispunjava uslove propisane Zakonom o spomen obilježjima, tj. nije u skladu s čl. 5 Zakona o spomen obilježjima kojim je precizirano da se istaknutom ličnošću smatra lice: 1 – koje je posebno zaslužno za državni, društveni, ekonomski, naučni ili kulturni razvoj Crne Gore ili određenog područja, odnosno mjesta u Crnoj Gori; 2 – čije djelo ima međunarodni istorijski, naučni, kulturni, humanistički ili sportski značaj; 3 – koje je bilo organizator ili istaknuti učesnik oslobodilačkog rata, ustanka ili pokreta; 4 – koje se posebno istaklo u borbi protiv fašizma.“ Dakle, ekspertska komisija zna bolje od Tita ko se istakao a ko nije u borbi protiv fašizma.

Dok je Tito Šuku Čirgić odlikovao Ordenom zasluga za narod, kadrovi Vesne Bratić smatraju da ona "ne ispunjava uslove".

I odlično je što ne ispunjava kod vas koji ćutite na inicijative da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama a Pavle Đurišić spomenik u Zaostru. Na čast je njenoj porodici i potomcima što je takvima nepodobna jer se ona cijeli rat protiv takvih borila. Ne može se od ministarstva koje na čelo žirija za dodjelu 13-julske nagrade postavljao osvjedočenoga rehabilitatora četništva i ljubitelja Draže Mihailovića očekivati da vrednuje tekovine crnogorskoga i jugoslovenskoga antifašizma.

No, za razliku od vas koje je na pozicije odlučivanja dovela bujica klero-revolucije i kojih se nakon smjene vlasti ni familija neće śećati, borkinje i junakinje poput Šuke Čirgić pamtiće svi budući naraštaji koji će joj i podariti zasluženu ulicu.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Bilosta

@Radule Šćepanović Nije mi jasno kako nekome može da smeta ulica Vuku Karadžiću?

Milorad Đačić

Doći će vreme kad' će partizani ponovo odlučivati o četnicima... neka se dobro prisete i onog i ovog vakta.

Radule Šćepanović

Očito je da su Crnom Gorom i nakon 1945 vladali bjelaši!Imamo ulice posvećene Vuku Karadžiću park Karađorđu a ove vile nebeske i heroine smo se sjetili u 2021?