26 °

max 26 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

26° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Momo, Ustav nije švedski sto, a krši ga - Bulajić

Izvor: Skupština CG

Stav

Comments 17

Momo, Ustav nije švedski sto, a krši ga - Bulajić

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Ahmed Avlijani

Već duže vrijeme, iz sasvim privatnih razloga koji nisu za javnost, ne iznosim svoje stavove koje sam ranije, preko portala Antena M, najslobodnije medijske platforme u Crnoj Gori, iznosio. I ne mislim, da se razumijemo, da je bilo ko zbog toga nešto zakinut.

Isprovociran, medjutim, količinom bezobraznog krivotumačenja Ustava od strane Demokrata i njihovog prvog pravnika - Moma Koprivice, poražen činjenicom da je to tumačenje prihvaćeno u javnosti kao ispravno i da na njega ne reaguju naši istaknuti pravnici, moradoh iznijeti stav u vezi izdaje izborne volje gradjana, nepriznavanja vlasti koja ne proističe iz te volje i političke korupcije u parlamentu.

Ne znam ni zašto to ne uradi niko iz političkih partija koje namjeravaju da participiraju u novoj vladi.

Pomišljam da samo bolje od mene poznaju Moma pa mu ne pridaju važnost ali, ipak, meni smeta da se tolika količina pravno neutemeljenih tumačenja, po principu sto puta ponovljena laž postaje istina - pretvori u "istinu".

Helem.

"Ustav Crne Gore kaže da se ne može uspostaviti i priznati vlast koja ne proizilazi iz volje gradjana" - gebelsovska je mantra koju, po principu 100 puta ponovljena laž (ili manipulacija) postaje istina, ponavlja Momo Koprivica, udarna propagandna pesnica i prvi pravnik u Demokrata, a kada si u nečemu prvi u Demokrata onda si, kanda, i na dunjaluku cijelom jer su sva dunjalučka pamet i poštenje stali u Demokrate.

Do duše, valjda zbog svjesnosti o stepenu infantilnosti ove manipulativne političko-pravne konstrukcije, a budući da je iz trećeg razreda osnovne škole zapamtio da ako se činilac poveća nekoliko puta za toliko se puta povećava i proizvod, Momo je ovu laž ponovio nekoliko desetina hiljada puta i proizvod se, na žalost, toliko povećao pa se u javnosti zdravo za gotovo primila priča o izdaji izborne volje i zaštiti Ustava borbom protiv nove vlade.

Problem ove manipulacije je, medjutim, logičko-pravne prirode a počinje činjenicom da je naš Momo, izgleda, veliki ljubitelj švedskog stola pa je, eto dokaza da ljubav nema granica, i Ustav Crne Gore shvatio kao švedski sto sa kojeg možeš uzeto šta hoćeš a ostaviti ono što nećeš.
To tako u gastronomiji i gurmanluku može a pravo, premda rastegljivo, ipak nije švedski sto.

Pa hajde, onda, da zavirimo u taj član i da zdravom logikom, sami i bez ekspertsko pravne pomoći pravnika Moma, protumačimo šta nam je to ustavopisac njime propisao i time ogolimo Momovu (čitaj Demokrata ali i DF-a) manipulaciju izbornom voljom i Ustavom Crne Gore.

Ustav Crne Gore:

Suverenost

Član 2

Nosilac suverenosti je građanin koji ima crnogorsko državljanstvo.

Građanin vlast ostvaruje neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika.

Ne može se uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom.

Pođimo redom.

Stav prvi kaže da je nosilac suverenosti građanin koji ima državljanstvo Crne Gore.
Nista sporno nema u ovom stavu. Tu smo saglasni Momo i ja pa da, onda, krenemo dalje.

Stav drugi razradjuje stav prvi i kaže da građanin vlast ostvaruje neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika.

E tu nas Momo ili pokušava preveslati i izmanipulisati vještom političkom retorikom i preskakanjem ovog stava da bi poentirao nevještom, površnom i nesuvislom pravničkom argumentacijom i stavom tri - ili o pravu ne zna ama baš ništa.

Zadržimo se, ipak, suprotno Momovom ćejfu, na stavu drugom.

Građani, kaže Ustav, vlast ostvaruje na dva načina.

Prvi je neposredno - to se radi na referendumu za pitanja o kojima se, po Ustavu, mora odlučivati na referendumu (promjena nekih djelova Ustava) ili za druga pitanja ako Skupština Crne Gore, većinom svih poslanika, o tome raspiše referendum.

Drugi je preko slobodno izabranih predstavnika - poslanika u Skupštini Crne Gore koji u tom predstavničkom domu predstavljaju narod, gradjane Crne Gore iz stava prvog.

Dakle, vlast u ime gradjana, za ona pitanja za koja se ne raspisuje referendum, vrše slobodno izabrani predstavnici - poslanici.
Svi poslanici.
Njih 81.
Svaki od njih 81 za svojih nekoliko hiljada glasača. Oni vrše vlast u njihovo ime i predstavljaju njih i njihovu volju u Skupštini Crne Gore.

Ne na televiziji, ne ni na ulici, ni na javnim tribinama nego u Skupštini Crne Gore u kojoj biraju Vladu, mijenjaju Ustav, donose zakone, kreiraju politiku, ..., vrše stvarnu vlast.

Sve to dok ih narod na narednim izborima, koji se po Ustavu održavaju svake četiri godine, ne razvlasti ili im mandat ne prestane na neki drugi način propisan Ustavom.

A kako to oni, slobodno izabrani prdstavnici naroda iz stave dva člana dva Ustava Crne Gore, rade Ustav je razradio u članu 85.

Prava i dužnosti poslanika

Član 85

Poslanik se opredjeljuje i glasa po sopstvenom uvjerenju.

Poslanik ima pravo da poslaničku funkciju obavlja profesionalno.

Dakle, poslanik, slobodno izabrani predstavnik gradjana preko kojeg gradjani vrše vlast, opredjeljuje se i glasa po sopstvenom uvjerenju.

Gle čuda.

Svaki od njih 81 za sebe i po svojem uvjerenju. Ne po uvjerenju Moma Koprivice i njegovom tumačenju volje onih gradjana koji nisu birali njega nego njih, ne ni po uvjerenju Strahinje Bulajića, ne ni po uvjerenju Demokrata ili DF-a za one gradjane koji nisu birali njih nego URU, SNP, BS, ... - već po svom, ličnom uvjerenju.

I – tačka.

Sve ostalo je manipulacija.

I tu se sada, naglo, naglavačke okreće priča iz najcitiranijeg člana Ustava u potonjih mjesec i kusur dana. To je stav treći člana drugog koji kaže da se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje gradjana.

Pa, koja je to vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje gradjana?

To je sadašnja, aktuelna vlast.

Sadašnja vlast, dakle, shodno stavu trećem drugog  člana Ustava Crne Gore, omiljenom Momovom stavu, a u vezi sa stavom drugim istog člana, koji nam Momo vješto i manipulativno ne čita - ne proističe iz slobodno izražene volje gradjana jer su joj njihovi predstavnici, oni preko kojih gradjani po Ustavu vrše vlast, otkazali povjerenje.

I tu dolazimo do onoga ko stvarno krši Ustav.

To je u ovom trenutku onaj ko je, igrom slučaja, predsjedavajući potpredsjednik Skupštine Crne Gore - suprotno volji većine slobodno izabranih predstavnika preko kojih gradjani, po Ustavu - kažem, vrše vlast - na način što odbija da narodu omogući da vlast, u skladu sa čl. 2 st. 3 Ustava Crne Gore, vrši opet preko slobodno izabranih predstavnika koji, u skladu sa čl. 85 Ustava Crne Gore, glasaju po sopstvenom uvjerenju - i time drži na vlasti vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje gradjana.

I to je sve što se o vlasti, volji gradjana i Ustavu može reći.

Ostalo je čisto politikanstvo, manipulacija i laž.

Kome ovo nije jasno?

Komentari (17)

POŠALJI KOMENTAR

Vesko

Ocitao si mu pravnu bukvicu koju ti ja, kao pravnik sa 33 godine iskustva, potpisujem od a do z. Ako ima ko da mu ovo posalje neka mu posalje.

goran1234

U životu dosadnije osobe od Moma Koprivice nisam sreo. Am dosadan am nikakav pravnik

mombula

@Bato Momo za javnu propagandu a Bulajic za direktno krsenje Ustava trebau pred sud!Oce li ko podnijt prijavu za uzas kkoji cine protiv njih, ne znamo!