24 °

max 24 ° / min 11 °

Subota

11.05.

24° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

19° / 13°

Srijeda

15.05.

21° / 13°

Četvrtak

16.05.

22° / 17°

Petak

17.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srbija nije preko noći zalutala u ruski svijet

Izvor: EPA

Stav

Comments 0

Srbija nije preko noći zalutala u ruski svijet

Izvor: Al Jazeera Balkans

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Boris Varga

Rano je bilo radovati se antiratnim protestima koji su iz Rusije poslali sliku da postoji jedan broj onih koji su protiv rata u Ukrajini i koji su herojski spremni rizikovati da budu represovani. Iako rađena u uslovima totalitarizma, više istraživanja javnog mnjenja u Rusiji pokazuju da je daleko veći broj onih koji podržavaju Putinov rat ne samo u Ukrajini, već i protiv EU. Rezultati su pokazali mnogo strašniju sliku društva koje ne samo da podržava agresiju na susednu državu i “bratski narod”, već i na bivše saveznike po Varšavskom paktu. Četiri istraživanja, među kojima su nezavisno, opoziciono i blisko državi (nezavisno, VCIOM, FOM, Active Group) pokazuju da u Rusiji rat protiv Ukrajine podržava – od 51 do 75 odsto ispitanika.

Prema istraživanju Active Group, Rusi su daleko nemilosrdniji prema novim članicama EU-a. Preko 86 odsto ruskih ispitanika odobrava napad Rusije i na članice EU, 75 odsto smatra da je posle Ukrajine na redu Poljska, a skoro svaki drugi-treći da bi to trebale da budu države bivšeg socijalističkog bloka od Baltika do Bugarske. Zaključak pojedinih anketa je da većina onih koji bezrezervno podržavaju rat veruju ruskim državnim medijima – njih čak tri četvrtine.

U Srbiji se rusofilska navijačka raspoloženja vide u medijima, na mrežama i skupovima podrške Putinu. Istraživanje javnog mnjenja koje je pre nekoliko dana objavila Nova srpska politička misao (NSPM) to i potvrđuje. Skoro dve trećine građana Srbije, 61 odsto, smatra da su SAD i NATO krivi za rat u Ukrajini. Samo pet odsto građana Srbije smatra da je Ukrajina u pravu, dok 36 odsto smatra da je u pravu Rusija. Mnogo je i onih koj ništa ne misle –  skoro trećina da niko nije u pravu, a trećina ne može da se opredeli.

Mazanje krvlju svojih predaka

Tumačeći rezultate istraživanja NSPM-a, Đorđe Vukadinović ozvučio je dominantnu sliku koja postoji jedino u Srbiji i Rusiji, a to je da je u Ukrajini “nastavak onog što su građani Srbije gledali nad sobom i oko sebe 1999. godine”. Znači, za rat u Ukrajini kriv je isključivo NATO, SAD, EU –  “zli Zapad” u celini.

Odbacuje se svaka činjenica da su agresori u stvari – Srbija devedesetih i Rusija sada. Nikakvo povezivanje agresije Rusije protiv Ukrajine, Gruzije i Čečenije, sa agresijom Srbije protiv Hrvatske, BiH i na Kosovu. Nikakva veza između opkoljenog i porušenog Vukovara, Sarajeva. Nema genocida u BiH, nema najbrutalnijih zločina u Drenici, Gornjem Obrinju, Račku, Đakovici, Suvoj Reci. NATO i Ukrajina su krivi što su kovali zajedničke planove, pa je zbog toga sama nastala masovna grobnica Mariupolj, spaljeni Irpinj i Buča, devastirani Harkov i ostali ukrajinski gradovi koji zajedno sa svojim stanovnicima nestaju u ruskim napadima. Hiljade mrtvih, četiri miliona izbeglica u EU, skoro sedam miliona interno raseljenih Ukrajinaca. Smiju li državotvorni mediji u Srbiji da kažu ko je za sve ovo odgovoran?

Višedecenijska medijska lobotomija uzrok je kolektivne sleposti Rusije i Srbije. Razbacuju se kostima i mažu krvlju svojih predaka, slavnih JNA i Crvene armije, novi imperijalisti, vuci u jagnjećoj koži. Skoro ceo vek Srbija je bleda minijaturna kopija Rusije, baš kao što je SFR Jugoslavija krojena po uzoru na ustav SSSR. San o velikim državama i narodima učinio je ta društva frustriranim i željnim da povrate svetsku slavu i izgubljene teritorije. Otuda i želja za osvetom bivšim saveznicima, koji ne samo da su im jedan za drugim okretali leđa i odlazili, već ruski i srpski svet opravdano i danas smatraju najvećom egzistencijalnom pretnjom.

Svesni da su najveći gubitnici Hladnog rata, Rusija i Srbija ne samo da otvoreno preziru Zapad, posebno Sjedinjene Američke Države, već su sa njim spremne i da ratuju. Putin je u Ukrajini sve ono što su srpski nacionalisti hteli da bude Milošević. Putin je san ruskih šovinista, te ako ikad završi na osuđeničkoj klupi, biće to samo zato što je kao i Milošević izgubio rat koji je vodio.

San o velikoj Srbiji

Sonja Biserko je u pravu kada kaže da Srbiju čeka “veliko iskušenje”, koje uopšte neće biti lako, s obzirom na “ogromnu podršku” Rusiji u društvu. Čak i Aleksandru Vučiću neće biti lako da pred Zapadom ublaži svoj rusofilski kurs, a da ga u svojim redovima ne osude za izdaju ili ne proglase slabićem pred novom šansom ispunjenja istorijskog sna.

Srbija nije preko noći zalutala u ruski svet. Integracija u EU nisu samo propisi i tehničko otvaranje-zatvaranje poglavlja, već i prihvatanje demokratskog sistema vrednosti. Suočavanje s prošlošću i preuzimanje odgovornosti. Tri decenije istorijskog revizionizma, nipodaštavanje međunarodnog tribunala za ratne zločine, priča o Kosovu kao teritoriji bez ljudi i potiskivanje dijaloga u društvu o krivici i odgovornosti Srbije u ratovima devedesetih. Paljenje zapadnih ambasada.

Zato u predizbornoj kampanji za aprilske parlamentarne i predsedničke izbore u Srbiji svi kandidati, opozicioni i oni na vlasti, imaju skoro identičan nacionalistički stav o NATO-u, Kosovu, Srebrenici i EU. Neko bi rekao da je to “kolektivni Vučić”, ali taj politički supstrat daleko je opasniji, jer se radi o snu o velikoj državi koji mora da sanja svaki kandidat koji želi da se uključi u politički život Srbije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR